Žihľavový med pre malých i veľkých – jeho prípravu zvládnete hravo aj sami!

Žihľavový med

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí obracia späť k prírodným liečivám a tradičným receptom. Jedným z týchto prírodných pokladov je žihľavový med, ktorý spája blahodarné účinky žihľavy a sladkosť medu. 

Žihľava je vynikajúcou liečivou rastlinou plnou vitamínov, minerálov a antioxidantov, zatiaľ čo med je známy svojimi antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Spolu tvoria skvelú kombináciu pre podporu zdravia malých aj veľkých. A čo je najlepšie? Prípravu žihľavového medu zvládnete hravo aj doma!

Prečo je žihľavový med taký výnimočný?

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) sa už po stáročia používa v ľudovom liečiteľstve. Je bohatá na vitamíny A, C, K a skupinu B, rovnako ako na železo, vápnik, draslík a horčík. Jej pravidelné užívanie pomáha posilňovať imunitu, čistiť krv, zlepšovať trávenie, podporovať zdravie vlasov a pokožky, a dokonca znižovať príznaky alergií. Med je zasa bohatý na enzýmy a látky, ktoré zvyšujú imunitu a podporujú trávenie.

Kombinácia žihľavy a medu má množstvo zdravotných benefitov:

  • Podpora imunity: Vitamíny a minerály zo žihľavy v kombinácii s medom podporujú imunitný systém.
  • Zlepšenie trávenia: Žihľava stimuluje trávenie a med podporuje činnosť tráviaceho traktu.
  • Detoxikácia organizmu: Žihľava je známa svojimi čistiacimi účinkami na krv a med zasa podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela.
  • Antibakteriálne účinky: Obidve zložky majú antibakteriálne a protizápalové účinky, čo pomáha pri prechladnutí a iných infekciách.

Odporúčame: Najkrajšia jesenná výzdoba do domácnosti - TOP inšpirácie, ktoré ťa dostanú

žihľava dvojdomá
Depositphotos

Ako si pripraviť žihľavový med doma?

Príprava žihľavového medu je jednoduchá a zvládnete ju aj sami. Stačí mať zopár základných surovín a chvíľu času.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvých žihľavových listov (môžete použiť aj sušené, ale čerstvé sú lepšie)
  • 500 ml vody
  • 500 g kvalitného medu (najlepšie surového a nepasterizovaného)

Postup prípravy:

  1. Zber žihľavy: Nazbierajte mladé žihľavové listy (ideálne na jar, keď majú najviac živín). Pri zbere žihľavy používajte rukavice, aby ste sa vyhli popŕhleniu.
  2. Príprava žihľavového výluhu: Listy dôkladne opláchnite, vložte ich do hrnca a zalejte 500 ml vody. Priveďte k varu a varte na miernom ohni približne 10–15 minút.
  3. Precedenie výluhu: Po uvarení nechajte žihľavu vychladnúť a potom výluh preceďte cez jemné sitko alebo gázu, aby ste odstránili všetky kúsky listov.
  4. Pridanie medu: Do vychladnutého žihľavového výluhu pridajte med. Dôležité je, aby výluh nebol príliš horúci, pretože vysoká teplota by mohla zničiť prospešné látky v mede. Med dôkladne vmiešajte, aby sa úplne rozpustil.
  5. Skladovanie: Žihľavový med nalejte do sklenenej nádoby a uložte ho na chladné miesto. Med si zachová svoje účinky a môžete ho používať celé mesiace.

Ako používať žihľavový med?

Žihľavový med je nielen chutný, ale aj zdravý a môžete ho používať rôznymi spôsobmi:

  • Prevencia: Denne si dajte lyžičku žihľavového medu na posilnenie imunity a detoxikáciu tela.
  • Pri kašli a prechladnutí: Pri bolestiach hrdla a kašli si dajte lyžičku medu alebo ho pridajte do teplého čaju.
  • Podpora trávenia: Môžete ho konzumovať pred jedlom, aby ste podporili trávenie a stimulovali činnosť žalúdka.
  • Do raňajok: Pridajte žihľavový med do jogurtu, ovsenej kaše alebo smoothies, aby ste svoj deň naštartovali zdravo a energicky.

Kedy je žihľavový med obzvlášť vhodný?

  • Na jar: Po zime, keď je naše telo oslabené a potrebuje detoxikáciu a posilnenie imunity, je žihľavový med ideálnym pomocníkom.
  • V období prechladnutia: Ak máte problémy s dýchacími cestami, žihľavový med môže pomôcť zmierniť príznaky prechladnutia a kašľa.
  • Pri alergiách: Žihľava je známa tým, že pomáha pri zmierňovaní príznakov sezónnych alergií, a v kombinácii s medom môže účinne podporiť liečbu.

Žihľavový med je výborným prírodným prostriedkom pre malých aj veľkých. Kombinuje výhody liečivej žihľavy a medu, pričom jeho prípravu zvládnete jednoducho aj doma. Je to skvelý spôsob, ako posilniť svoju imunitu, zlepšiť trávenie a dopriať si sladkú, no zdravú pochúťku. Skúste si ho pripraviť a užite si jeho pozitívne účinky počas celého roka!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE