Pŕhľava dvojdomá: Vieš, ako si z nej pripravíš lahodný sirup?

Pŕhľava dvojdomá, žihľava a v niektorých krajinách dokonca nazývaná aj diabolský list, v nás dokáže spôsobiť zaujímavé protichodné emócie. Niektorí ju nemajú v láske, pretože jej typické zelené listy uvoľňujú pri dotyku chemikálie, ktoré nás dokážu poriadne zabolieť a na tele zanechať nepríjemné stopy. Iní jej však prišli na chuť a zbožňujú ju práve pre jej liečivé účinky a pripravujú ju na množstvo spôsobov.

Nachádza sa na celom svete a najčastejšie sa pestuje a rastie pri plotoch, pozdĺž ciest a na trávnatých plochách. Všetky jej časti môžu byť použité ako bylinné prípravky - listy, kvety, stonky, korene aj semená. Bohužiaľ, žihľava je v dnešnej dobe považovaná za obťažujúceho škodcu a najmä mladšie generácie sa ju snažia odstrániť zo svojich záhrad a dvorov. My sa vás pokúsime naučiť uznávať jej historický význam, kedy slúžila ako významný zdroj potravy, vlákniny a liečivých účinkov. 

Odporúčame: Babička bylinkárka radí: Tieto jarné bylinky si nazbieraj v apríli!

žihľava

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pripravuje žihľavový sirup?

O liečivých účinkoch žihľavy si môžete prečítať napríklad aj v článku našej Ivky, ktorá vám o nej viac prezradila tu: Poznáš liečivé účinky žihľavy? Je najvyšší čas prísť jej na chuť

My tu spomenieme len tie najzákladnejšie zložky, ktoré v žihľave nájdete, a to sú napríklad vitamín A, C, K, B2, železo či magnézium, ktoré pôsobia ako zázrak proti anémii a zápalom alebo na detoxikáciu organizmu.

Viete však, že zo žihľavy si viete okrem čaju pripraviť napríklad aj veľmi chutný sirup? Je ako stvorený pre horúce jarné a letné dni.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 400 gramov listov z čerstvo natrhanej žihľavy
  • citrónovú šťavu zo 6 väčších citrónov
  • 800 gramov cukru
  • 5 lyžíc lúčneho medu
  • 1 liter filtrovanej vody
recept na pŕhľavový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Postup je jednoduchý. Umyte listy žihľavy a nakrájajte ich. Pridajte vodu do hrnca, následne pridajte cukor a keď to začne vrieť, jemne vodu premiešajte a nechajte variť ešte aspoň 5 minút. Ak sa na povrchu objaví pena, vyberte ju lyžicou. Vložte žihľavu do nádoby, najlepšie keramickej a zalejte ju cukrovou vodou. Nádobu zakryte napríklad tanierom, položte naň niečo ťažké a nechajte zmes pracovať aspoň 10 minút. Potom pridajte citrónovú šťavu a med.

Všetko poriadne premiešajte a žihľavu vyberte. Nezabudnite ju však pred odstránením poriadne vyžmýkať, aby ste z nej dostali všetko potrebné pre prípravu nášho sirupu. Pripravený sirup prelejte do sterilizovaných fliaš, zatvorte ich a uložte na studené a tmavé miesto. Takto vyrobený by mal vydržať údajne až 6 mesiacov. Ak chcete, môžete precedené listy nakrájať na menšie kúsky a nechať ich zopár plávať vo fľaši.

Bude sa ti páčiť: Vyhraj boj s vypadávaním vlasov s týmito účinnými domácimi maskami

recept na žihľavový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Elena Švachová

Elena Švachová

30.04.2018 22:44

Žihľavový čaj pijem,ale o sirupe počujem prvýkrát...je určite dobrý a hlavne zdravý.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

01.05.2018 16:54

Určite je aj zdravý:) Musím vyskúšať :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 19:24


prečisťuje krv, veľmi mi nechutí ale viem že je zdravý..

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.06.2018 21:08

Recept poznám robievam každý rok

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

20.11.2020 15:53

U nás doma sa robí každý rok

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.