Toto je najzdravšia zelenina: Pomohla nám ju odhaliť jej farba

Vo všeobecnosti považujeme zeleninu za zdravie prospešnú, nakoľko obsah vitamínov, minerálov či vlákniny má výrazný potenciál podporiť správne fungovanie organizmu. Každý druh zeleniny má svoje špecifiká, čo sa týka benefitov pre zdravie človeka.

Najmä v lete si doprajeme pestrofarebné rôznorodé šaláty, no na zeleninu v jedálničku netreba zabúdať v žiadnom ročnom období. V článku vám predstavíme zaujímavú kategorizáciu zeleniny, a to podľa jej farby, keďže za každou sa skrývajú konkrétne blahodarné látky a ich účinky. Ak túto farebnú klasifikáciu ovládate, dokážete si aj lepšie nakombinovať stravu podľa toho, čo v tele potrebujete posilniť.

Zaujme ťa: Poznáš tieto účinky broskýň? Zahryzni sa do šťavnatých plodov ihneď!

zelená zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Zelená zelenina

Zelená farba v zelenine ja takou tou najklasickejšou a odkazuje na dostatok chlorofylu, čo je v podstate zelené farbivo. Chlorofyl má na telo protizápalové, dezinfekčné aj protisklerotické účinky. V takto sfarbenej zelenine sa nachádza vysoká koncentrácia luteínu a zeaxantínu, teda karotenoidov, ktoré majú okrem iného veľký význam pre zachovanie zdravia očí.

Pre ľudí, ktorí držia diétu, je určite dobrou správou aj to, že zelená zelenina obsahuje len veľmi málo kalórií a vďaka podporným detoxikačným účinkom sa vo veľkom využíva práve pri rôznych očistných kúrach. Listová zelenina je bohatá na kyselinu listovú, ktorá udržuje mozog v dobrej kondícii a podieľa sa aj na tvorbe a oprave DNA či krvotvorbe. Vitamín K, E, C, ale aj železo, vápnik či horčík – to všetko nám v rôznej miere poskytuje zelenina so zeleným sfarbením. A zdôrazniť treba i to, že vďaka vitamínu C sa železo zo zelenej zeleniny aj ľahko vstrebáva.

Ak si chcete posilniť srdcovo-cievny systém, prispieť k zdraviu očí, mozgu aj tráviaceho traktu či vyhnúť sa anémii, doprajte si z tejto kategórie zeleniny napríklad špenát, zelenú špargľu, hrášok, kel, rôzne druhy listových šalátov, zelenú papriku, ale aj klíčky, zelenú fazuľku, cuketu a pod.

červená zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Červená zelenina

Neprehliadnuteľná červená zelenina nás prirodzene viac láka na ochutnanie. Je to vraj v dôsledku toho, že z červenej farby tak nejak podvedome cítime najväčší úžitok a dávame jej prednosť pred zelenou. Veď si len zoberte, že napríklad taká červená paprika obsahuje 2-krát viac vitamínu C a 9-krát viac betakaroténu ako zelená paprika.

V červenej zelenine majú vysoké zastúpenie karotenoidy, ktoré patria k najsilnejším antioxidantom. A okrem už spomínaného lueínu sa v tejto zelenine nachádza aj karotenoid lykopén, čo je práve červené farbivo. Zaujímavosťou lykopénu je to, že svoje blahodarné antioxidačné a protirakovinové účinky nestráca ani po tepelnej úprave, ba dokonca sa tieto účinky varením aj zvyšujú. Paradajkové polievky či tepelne upravená paradajková šťava alebo omáčka sú tak aj v tejto podobe skvelým prínosom pre naše zdravie.

Kápia, reďkovky, čili papričky, vodový melón (áno, patrí medzi zeleninu), paradajky... – červené plodiny by rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku. Ochránia vaše bunky pred oxidatívnym stresom, látky v nich pôsobia blahodarne a regeneratívne na pokožku, vo všeobecnosti nimi posilníte imunitu a bioflavonoid quercertín, ktorý býva taktiež súčasťou červenej zeleniny, dokonca pôsobí antialergicky a je nevyhnutný pre správne využitie vitamínu C, ktorý je v červenej zelenine taktiež výrazne zastúpený. Ak pátrate po výdatných zdrojoch vitamínu C, významným reprezentantom v tejto sfére je červená paprika.

oranžová zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Oranžová až žltá zelenina

Mrkva, sladké zemiaky, kukurica, žlté cukety, tekvica hokaido, žlté paradajky či papriky – oranžová až žltá zelenina nás obdarováva nielen optimistickou farbou, ale aj dôležitými vitamínmi a minerálmi. Do popredia vyzdvihneme najmä betakarotén, ktorý je formou vitamínu A. Nedostatok vitamínu A spôsobuje mnohé ťažkosti. Dopĺňať by ste si ho vo zvýšenej miere pomocou stravy mali najmä vtedy, keď vás trápi suchá pokožka a vlasy, ale aj sliznice, taktiež sa naň zamerajte pri astme, únave či poruchách spánku alebo pri problémoch s menštruáciou.

Okrem vitamínu A sa môžeme aj pri oranžovej a žltej zelenine spoľahnúť na prísun zeaxantínu, flavonoidov, lykopénu, draslíka či vitamínu C. Táto kombinácia látok prispieva taktiež k zníženiu rizika rakoviny a podporuje zdravie očí, kože, kĺbov, ale napríklad aj tvorbu kolagénu. Medzi oranžovými plodinami sú aj tie, ktoré majú značný podiel draslíka, napríklad taká tekvica. Pre zdravie nášho tela je dôležité zachovanie rovnováhy medzi sodíkom a draslíkom, aby nedošlo k prekysleniu organizmu.

Pozri aj: Čo pomáha pri prekyslení organizmu: Toto je účinná a hlavne lacná pomoc

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

23.08.2019 08:30

zelenina u nás nesmie chýbať, snažíme sa ju jesť ale sezónne, pretože paradajky v zime nemajú žiadnu chuť, pričom v lete sú úžasné a tak isto je to s inými druhmi zeleniny, takže jeme vždy to, čo v tom čase dozrieva - rastie vtedy je to najchutnejšie

Vaše meno:

Michal Hruška

Michal Hruška

23.08.2019 10:12

Jeme zeleninu stále

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

26.08.2019 22:22

Zeleninu máme radi každý deň sa papká surovú aj varenú či zaváranú

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

27.08.2019 17:00

zeleninu jem casto, chuti mi viac ako ovocie, zelenu jem asi najviac, ale aj cervena je dobra, najma zdrava

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

30.12.2019 18:00

bioflavonoid quercertín, ktorý býva taktiež súčasťou červenej zeleniny, dokonca pôsobí antialergicky a je nevyhnutný pre správne využitie vitamínu C

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.