5 potravín, ktoré znížia nafukovanie počas menštruácie

Ako znížiť nafukovanie počas menštruácie

Nafukovanie počas menštruácie je častým a nepríjemným problémom. Hormonálne zmeny vedú k zadržiavaniu vody a problémom s trávením. Mnoho žien to pozná a bojuje s tým. Ak sa teda niekedy cítite nafúknuto tesne pred menštruáciou, môže to byť spôsobené práve „relaxačným“ hormónom nazývaným progesterón. Tento hormón môže uvoľniť svaly vášho GI traktu, čo môže zároveň spomaliť pohyb trávených potravín, čím sa zápcha (a teda nadúvanie) stáva bežnejšou.

Máme ale dobrú správu, milé žienky. Niektoré potraviny môžu výrazne pomôcť pri trávení a zlepšiť zadržiavanie vody, čo znižuje riziko nadúvania. Poďte si o nich prečítať.

Prečítajte si: Trápi ťa nepravidelná menštruácia? Príroda zariadi, aby prišla načas!

5 potravín, ktoré znižujú nafukovanie počas menštruácie

1. Zázvor

Zázvor je osvedčeným prírodným liekom na zlepšenie trávenia a zmiernenie nadúvania. Jeho protizápalové účinky pomáhajú upokojiť tráviaci trakt a redukovať plynatosť, čo robí zázvor ideálnym spoločníkom počas vašich mesiačikových dní. Navyše, znižuje svalové kŕče a zmierňuje bolesť, čo prispieva k celkovému pohodliu.

Ako ho zaradiť do stravy: Zázvorový čaj predstavuje skvelý spôsob, ako ho pravidelne konzumovať. Pridať ho môžete aj do jedál ako je curry alebo smoothies.

2. Papája

Papája je bohatá na enzým papaín, ktorý podporuje trávenie a pomáha rozkladať bielkoviny v potrave. Tento proces znižuje riziko nadúvania a zlepšuje trávenie. Papája má tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnosť v trávení a predchádza zápche, čím znižuje pocit nafukovania.

Ako ju zaradiť do stravy: Papája je ideálna ako súčasť šalátov, smoothie alebo jednoducho konzumovaná čerstvá.

Odporúčame aj: Synchronizácia cyklu: Je toto spôsob, ako dostať šialené hormóny pod kontrolu?!

Papája
Depositphotos

3. Banány

Banány obsahujú tráviaci enzým amylázu, ktorý pomáha rozkladať sacharidy na jednoduché cukry, čo uľahčuje celý proces trávenia. Banány sú tiež bohaté na draslík, ktorý pomáha zmierňovať zadržiavanie vody, čím sa znižuje nadúvanie počas menštruácie. Tento kombinovaný účinok draslíka a amylázy výrazne pomáha pri trávení, uľahčuje spracovanie jedla v tele a zabraňuje nepohodliu spojenému s nafukovaním a tráviacimi problémami počas menštruačného cyklu.

Ako ich zaradiť do stravy: Banány sú ideálne ako rýchly snack, môžu sa pridať do raňajkových kaší, smoothies alebo ako príloha k jogurtu.

4. Avokádo

Avokádo je bohaté na draslík, podobne ako banány, a pomáha znižovať zadržiavanie vody, ktoré prispieva k nadúvaniu. Zdravé tuky v avokáde podporujú hormonálnu rovnováhu a znižujú zápalové reakcie v tele, čo môže zlepšiť celkové pohodlie počas menštruácie. Okrem toho, vitamín B6 obsiahnutý v avokáde hrá kľúčovú úlohu pri metabolizovaní tukov, bielkovín a sacharidov, ktoré sa premenia na energiu. Pomáha tiež regulovať hladinu hormónov, ako je progesterón, ktorý môže počas menštruácie spôsobovať zadržiavanie vody. Vitamín B6 tiež podporuje tvorbu neurotransmiterov, ako je serotonín, čo zlepšuje náladu a zmierňuje podráždenosť či únavu.

Ako ho zaradiť do stravy: Avokádo môžete pridať takisto do šalátov, použiť ako nátierku na chlieb alebo pripraviť proteínovú avokádovú penu s ovocím.

Neprehliadnite: Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!

Avokádová nátierka
Depositphotos

5. Jogurt

Jogurt, najmä ten s obsahom probiotík, pomáha zlepšiť črevnú mikroflóru, čo vedie k lepšiemu tráveniu a menšiemu nadúvaniu. Probiotiká v jogurte podporujú zdravé trávenie, čo znižuje pravdepodobnosť problémov s nadúvaním a plynatosťou. Jogurt je tiež bohatý na vápnik, ktorý napomáha zmierniť menštruačné kŕče a podporuje celkové zdravie počas cyklu.

Ako ho zaradiť do stravy: Jogurt môžete konzumovať s ovocím, orechmi alebo ho použiť do smoothies či šalátových dressingov. Siahajte ale po nesladených výrobkoch.

Nadúvanie pred a počas menštruácie môže byť frustrujúce. O tom niet pochýb. Našťastie, správna strava môže pomôcť zmierniť tieto príznaky. Ba dokonca, práve výživa je počas menštruácie kľúčovým faktorom pri zmierňovaní nepríjemných príznakov. Pridaním spomenutých piatich potravín do vášho jedálnička môžete pocítiť výrazné zlepšenie. Sú to nielen chutné, ale aj výživné možnosti, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť toto obdobie s väčším komfortom, obzvlášť, ak je to pre vás kritický čas.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE