Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami: Chutí ako od babičky!

Chutnú žemľovku od babičky mnohí z nás ešte ako deti úplne milovali. Niektorí si ju dozaista pamätajú aj zo školských jedální. Tento sladký nákyp je bežnou súčasťou slovenskej i českej kuchyne. V súčasnej dobe existuje už veľké množstvo rozličných variant žemľovky. Tradične sa však pripravuje z bieleho pečiva, ktoré sa namáča v mlieku, pričom vnútro sa zvyčajne plní nastrúhanými jablkami a tvarohom.  

Môže to znieť komplikovane, no žemľovku bez problémov zvládnu ukuchtiť i menej zručné gazdinky, pretože sa na nej nedá prakticky čo pokaziť. Táto sladká pochúťka nie je časovo náročná na prípravu a ingrediencie na ňu možno nájdete i doma v špajze. Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami, ktorú si zamilujú deti i dospelí, jednoducho nesmie chýbať v žiadnej domácej kuchárke.

Pozri aj: Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

tradičná žemľovka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Budete potrebovať:

  • pečivo – rožky, sendvičový chlieb alebo vianočku

  • jablká

  • hrudkový tvaroh

  • sušené hrozienka

  • kryštálový a vanilkový cukor

  • mlieko

  • vajíčka

TIP: Pri príprave žemľovky sa nemusíte zaoberať žiadnym vážením a v podstate ani množstvami jednotlivých surovín. Tento chutný nákyp sa dá celý pripraviť od oka. Všetko navyše závisí od toho, do akého veľkého plechu či zapekacej misky si žemľovku budete chcieť pripraviť. Pri použití klasického vyššieho plechu s veľkosťou okolo 30 x 40 cm vám postačí do 10 rožkov alebo jedno balenie vianočky, asi 5 jabĺk, 3 balenia tvarohu a hrsť sušených hrozienok.   

recept na jablkovú žemľovku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Postup prípravy:

  • Na začiatku si v stredne veľkej miske poriadne vymiešame približne pol litra mlieka s tromi žĺtkami a dvomi lyžicami kryštálového cukru. Pridať môžeme i vanilkový alebo škoricový cukor.

  • Nakrájame pečivo a následne ho v pripravenej zmesi namáčame. Buďte však opatrní, aby ste ho veľmi nepremočili. Rožky stačí nakrájať na kolieska, vianočku zase na ovály. Pri príprave žemľovky sa nemusíte obávať použiť ani staršie pečivo.

  • Namočené pečivo postupne ukladáme na maslom vymastený a strúhankou vysypaný plech. Stačí len jedna vrstva, no dôležité je, aby bol súvisle pokrytý celý spodok plechu. Pečivo môžeme ešte jemne popritláčať prstami, aby sa spojilo.

  • Následne umyjeme a ošúpeme jablká, nahrubo ich nastrúhame a poukladáme na pečivo.

žemľovka s jablkami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

  • V ďalšej miske si vymiešame tvaroh s cukrom a dvomi žĺtkami. Pridať môžeme ešte hrozienka, tie je však vhodné najskôr nechať na pár minút napučať v horúcej vode. Pripravenú zmes potom navrstvíme na postrúhané jabĺčka.

  • Ďalšia vrstva žemľovky je rovnaká ako tá prvá. To znamená, že plnku z jabĺk a tvarohu prikryjeme v mlieku namočeným pečivom.

  • V takomto stave už nákyp môžeme vložiť do rúry. Žemľovku pečieme na 180 °C približne 40 minút. Vrchná vrstva pečiva by mala byť dozlatista upečená.

  • Kým je žemľovka v rúre, z cukru a bielkov, ktoré nám zostali, ušľaháme tuhý sneh. Ten natrieme na upečený nákyp a dáme ho ešte dopiecť na 10 minút.

  • Po miernom ochladnutí môžeme žemľovku posypať práškovým cukrom a podávať. Dobrú chuť!    

Pozri aj: Podceňované melónové jadierka: Žiadny odpad, naopak, liečivý zázrak!

Zdroj foto: autorka článku

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.08.2018 07:56

už som dávno nerobila žemľovku, ale nastal čas jabĺk, takže to treba napraviť

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.08.2018 13:53

máme radi žemľovku s jablkami,ale aj iným ovocím.je to ľahké varenie.ešte nejaká polievočka a obed je hotový.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

23.08.2018 13:56

Už sa mi zbiehajú slinky...

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

23.08.2018 17:11

žemľovku som už dávno nejedla. Táto vyzerá skvelo.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.08.2018 17:47

ja dávam namiesto ovocia marhuľový džem

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 14:52

môže byť!

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

23.08.2018 18:47

žemľovka nepatrí medzi moje obľúbené jedlá ale táto vyzerá tak že by som si aj dala :-)

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

24.08.2018 14:14

JAj, vyzera lakavo, ale u nas ju mam rada len ja a nik ju v rodine neje. A najlepsiu zemlovku som jedla u mojej kamaratky, vie ju vynikajucu pripravit.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

24.08.2018 22:07

vyzera dobre

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

25.08.2018 21:48

Žemľovku zbožňujeme.Robievam ju s jablkami,alebo aj s čerešňami.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 14:49

ja dávam na tenké plátky pokrájané jablká aj so šupkou- nie je to na závadu!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

10.09.2018 21:01

Mňamký milujem žemlovku robievam často

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

02.10.2018 14:27

Mňam, zajtra bude žemľovka!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.