Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka je veľmi dôležitá. V súčasnej dobe totiž výskyt tohto ochorenia stále rastie. Napríklad na Slovensku ide o jedno z najčastejších zhubných ochorení vôbec. Síce sa možnosti liečby tohto ochorenia pri včasnej diagnóze stále zlepšujú, vždy je oveľa jednoduchšie chorobe predchádzať.
Za rakovinou hrubého čreva stojí viacero neovplyvniteľných faktorov, ako napríklad genetika či vek, no mnoho ďalších faktorov vie človek svojimi rozhodnutiami veľmi dobre ovplyvniť.
Na vzniku tohto nádorového ochorenia sa totiž môže podieľať i naša strava, fajčenie a konzumácia alkoholu aj nedostatok pohybu. V nasledujúcom článku vám prezradíme zopár jednoduchých, no účinných spôsobov, ako sa čo najlepšie ochrániť pred touto zákernou chorobu.
Varovné príznaky, ktoré netreba ignorovať
Rakovina hrubého čreva a konečníka sa v počiatočných štádiách nemusí prejavovať žiadnymi ťažkosťami. Práve preto je dôležité nepodceňovať varovné signály, ktoré sa môžu objaviť – napríklad prítomnosť krvi v stolici, dlhodobá zápcha či hnačka alebo striedanie oboch stavov. Všímať by sme si mali aj nevysvetliteľnú únavu, chudnutie bez zjavnej príčiny a bolesti brucha.
Ak sa niektorý z týchto príznakov objavuje dlhodobo alebo sa postupne zhoršuje, je nevyhnutné vyhľadať lekára. Mnohí ľudia tieto signály podceňujú a pripisujú ich bežným tráviacim ťažkostiam, no práve oneskorená diagnostika býva najväčším rizikom. Včasná návšteva lekára môže byť kľúčová.
Shutterstock®Ako sa čo najlepšie ochrániť pred zákerným ochorením?
1. Zdravá strava je základ
Je dokázané, že riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka sa výrazne znižuje vhodným stravovaním. Naše telo potrebuje dostatok čerstvej zeleniny aj ovocia. Na tanieri by vám pravidelne nemala chýbať napríklad zelená alebo tmavožltá zelenina. Skvelá je kapusta, brokolica, zeler, sladké zemiaky či tekvica.
Dôležité sú i ďalšie potraviny rastlinného pôvodu, ako celozrnné produkty alebo hnedá ryža. Dávajte pozor na to, aby ste prijímali dostatok vitamínu C aj E, vápnika či selénu. Ochranné účinky majú aj potraviny, bohaté na karotény a antioxidanty. Niektoré potraviny je však, naopak, vhodné obmedziť. Reč je o červenom mäse, údeninách, výrobkoch z bielej múky či sladkostiach.
Telu výrazne napomáha eliminovanie nadbytočného príjmu tukov a cukrov. Dôležitá je však aj samotná príprava potravín. Nevhodné je najmä vyprážanie na tukoch a úprava mäsa vo veľmi vysokých teplotách.
Shutterstock®2. Podporte zdravie hrubého čreva!
Je dôležité podporovať dobré trávenie aj správnu činnosť čriev. V hrubom čreve človeka žije nespočetné množstvo rozličných živých mikroorgaizmov, pričom mnohé z nich priaznivo ovplyvňujú vnútorné prostredie čriev.
Takzvané probiotiká podporujú zdravie sliznice čriev, prirodzený metabolizmus, hojace procesy, ochranu pred škodlivými látkami a celkovú obranyschopnosť tela. Nájdete ich napríklad v kyslomliečnych výrobkoch.
Nemenej dôležitá je aj vláknina, ktorá podporuje peristaltiku čriev a zároveň predstavuje potravu pre probiotiká. Okrem toho zmäkčuje stolicu a urýchľuje jej prechod črevami. Tak prispieva k pravidelnému vylučovaniu a predchádza zápche i ďalším črevným ťažkostiam. Nedostatok potravy, bohatej na vitamíny a vlákninu, výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Shutterstock®3. K strave je potrebné pridať pohyb
Dostatočný pohyb v kombinácii so zdravou stravou dokáže udržať telo v dobrej kondícii a zabezpečí ideálnu hmotnosť. Prospieva našim kostiam a svalom, srdcu i pľúcam, podporuje metabolizmus i psychické zdravie, no službu robí aj črevám.
Bez dostatočného pohybu totiž trvá prechod potravy tráviacim traktom oveľa dlhší čas. Črevo tak môže byť dlhšie vystavené rozličným škodlivým látkam. Pohybovým aktivitám by sme mali venovať aspoň 30 minút denne. Vhodná je prechádzka i bicyklovanie.
4. Poznajte rodinnú anamnézu a svoj zdravotný stav!
Vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva majú i osoby, u ktorých sa v rodine toto ochorenie už vyskytlo. V takomto prípade má prevencia ešte väčší význam.
Vhodné je napríklad i pravidelné testovanie sa na skryté krvácanie v stolici. Úplnou samozrejmosťou by mali byť pravidelné návštevy u lekára. Dôležité je tiež neprehliadať zmeny v zdravotnom stave a najmä trávení. Nezanedbávajte liečbu tráviacich či črevných ťažkostí a ochorení, napríklad polypov na črevách.
Shutterstock®5. Dôležitá je aj psychohygiena
Prevencia takmer všetkých ochorení v sebe nezahŕňa len udržiavanie a podporu fyzického zdravia, ale aj toho psychického. Je dôležité sa nachádzať v psychickej pohode, byť výkonný a odolný voči stresu.
Dlhodobý stres je totiž veľkým ničiteľom nášho zdravia a môže napáchať veľa škôd. Negatívne pôsobí na metabolické procesy aj tráviaci či imunitný systém. Snažte sa ho preto lepšie zvládať alebo sa čo najviac vyhýbajte stresovým situáciám.
Úloha preventívnych prehliadok a kolonoskopie
Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka nestojí len na strave či životnom štýle, ale aj na pravidelných vyšetreniach. Kolonoskopia patrí medzi najspoľahlivejšie metódy, ktoré dokážu odhaliť polypy ešte predtým, než sa zmenia na zhubné nádory. Včasný záchyt zvyšuje šancu na úplné vyliečenie a dokáže doslova zachrániť život.
Na Slovensku je zavedený skríning rakoviny hrubého čreva, ktorý sa odporúča absolvovať od 50. roku života, no ak sa ochorenie vyskytlo v rodine, vyšetrenia sú vhodné aj skôr. Kolonoskopia síce nemusí pôsobiť príjemne, no ide o zákrok, ktorý je krátky a často bezbolestný, pričom prináša dlhodobý pocit istoty.
Zdravie začína v prevencii
Rakovine hrubého čreva a konečníka sa síce nedá úplne predísť, no kombinácia zdravého životného štýlu a pravidelných preventívnych vyšetrení dokáže výrazne znížiť riziko jej vzniku.
Strava bohatá na vlákninu, dostatok pohybu, eliminácia alkoholu a fajčenia spolu s včasným vyšetrením sú najlepšou cestou k dlhému a kvalitnému životu. Nezabúdajte – starostlivosť o tráviace zdravie je investíciou, ktorá sa vždy vráti.
Aktualizovaný článok: 24.08.2025
8 komentárov
Jana Komadová
28.09.2018 12:16Je to zákerná choroba a prevencia je dôležitá
Martina Varhaníková
21.09.2018 11:40A podotknem k tej psychohygiene.. dôležité je aj prijatie seba samých...sebaláska, prestať seba odmietať, vážiť si seba a naučiť sa milovať...k tomu vedie každá nerovnováha v tele.
Anna Kristova
10.09.2018 11:14strava a pohyb to je základ prevencie
Alžbeta Stanková
07.09.2018 09:57zaujímavý článok. len škoda že nepíšu tu viac o stravovaní seniorov , napr. po operácií žlčníka, lebo vtedy sa nemôžu niektoré "zdravé potraviny" konzumovať
Robert Jurčák
06.09.2018 18:36výborný a poučný článok....musím sa veru nad sebou zamyslieť....ako zlepšiť životosprávu...mám v nej resty
Vlasta Mäsiarová
06.09.2018 18:30veľmi dobrý článok, mám zo života s tymto skúsenosť. Uprava stravy, prípravky výzivy, pohyb, a všetko, co je tam napísané, treba dodržiavať.
Veronika Marejková
24.08.2018 21:51Zdravie máme len jedno. Treba si ho vážiť.
Jana Mariaková
24.08.2018 08:47Prevencia je skutočne doležitá. Ja napríklad jem každý den aspoň jedno jablko a dostatok zeleniny k obedu. :)