Jarabina vtáčia: Skús tento netradičný recept na výživu z jarabiny!

Jarabina  - oranžové bobuľky, ktoré sme v detstve používali ako strelivo do gumipušiek a o ktorých nám hovorili „to sa neje“. Skutočnosť je však taká, že jarabina je síce výrazne trpký, no zato jedlý plod. A hoci postaviť sa pod strom a zobkať si jarabinu asi nebude ten najväčší gurmánsky zážitok (navyše sa naozaj neodporúča), ak si z nej pripravíte napríklad džem alebo kompót, rozhodne neoľutujete. Prečo? Čítajte ďalej a my vám prezradíme, aké zdravie sa skrýva v jarabine a odtajníme aj jeden z chutných receptov.

 

Odporúčame: Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

jarabina vtáčia

Zdroj: Shutterstock®

Jarabina alebo, ak chcete, jarabina vtáčia (lat. Sorbus aucuparia) je plná vitamínov (predovšetkým C), železa, jódu a cenných trieslovín, hoci pre svoju trpkú chuť nie je až taká populárna, ako iné zdravé plody. Avšak, ak sa rozhodnete pripraviť si z jarabiny džem, pálenku, víno, čaj, sirup alebo kompót, určite nešliapnete vedľa. Naopak, takto spracovaná jarabina chutí naozaj vynikajúco.

jedlá jarabina

Zdroj: Shutterstock®

Recept na detskú výživu z jarabiny

Jablková či marhuľová detská výživa sú snáď tie najväčšie klasiky, avšak občas nemusí byť na škodu pripraviť si aj nejakú chutnú obmenu, čo poviete?

Na prípravu výživy budete potrebovať:

  • 1 kg jarabiny vtáčej
  • 1 kg kryštálového cukru (alebo trstinového)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL mletej škorice

 

Inšpiruj sa: Marmeláda z čiernych ríbezlí: Vyskúšaj tento osvedčený recept!

recepty z jarabiny

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Na prípravu detskej výživy použite zrelé oranžovo-červené plody jarabiny. Najprv si ich odstopkujte a dôkladne umyte. Rozložte umytú jarabinu na plech a zasypte ju cukrom. Pridajte vanilkový cukor a mletú škoricu a vložte plech do rúry, vyhriatej na 170 °C. Približne po pol hodinke jarabinu premiešajte a vložte späť do rúry, o tridsať minút postup zopakujte.

Celkový čas pečenia jarabiny by mal byť asi 90 minút. Po uplynutí tejto doby presypte jarabinu do misy, v ktorej ju dôkladne rozmixujte. Na rad prichádza prepasírovanie zmesi cez gázu alebo sito, hneď potom ju priveďte k varu a varte dohusta. Takto pripravenú výživu prelejte do čistých fľašiek a zasterilizujte. TIP: Ak si netrúfate na výživu čisto z jarabiny, pokojne ju skombinujte napríklad s jablkami alebo hruškami.

zaváraná jarabina

Zdroj: Shutterstock®

Niekoľko zaujímavostí o jarabine vtáčej:

  • Plody jarabiny by ste mali zbierať v plnej zrelosti a za slnečného počasia.
  • Pri konzumácii jarabiny v surovom stave môžu mať tieto plody toxický účinok (kvôli obsahu kyanovodíka), preto je vždy potrebné tepelne ich spracovať.
  • V minulosti si ňou ženy liečili neplodnosť a rôzne ženské choroby, nakoľko obsahuje unikátne fytoestrogény, podobné ženským hormónom.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.08.2018 06:34

zaujímavý recept i keď pracný, ja varím zasa slivkový džem s bobuľkami čiernej bazy, je výborný, dodajú farbu a výbornú chuť

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.08.2018 21:28

Tak to som netušila,že jarabina je jedlá...

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

10.08.2018 13:42

Myslela som ,že jarabina je jedovatá. Po pravde neláka ma ju vyskúšať .

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.09.2018 11:36

Ešte som ju nejedla no vyskúšala by som ju

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.