V poslednej dobe sa slovo "kváskový chlieb" skloňuje čoraz častejšie, a tak sa dostáva do povedomia mnohých gazdiniek. Vznikajú rôzne diskusie a portály, kde si ľudia vymieňajú svoje skúsenosti s výrobou domáceho kvásku a dokonca sa nájdu aj takí, ktorí vám ochotne dajú časť z neho. A prečo je to taký fenomén? Kváskový chlieb je jednoducho chutnejší.
Rozdiel medzi domácim kváskom a droždím
Mnohí ľudia zastávajú názor, že rozdiel medzi kváskom a droždím je nepatrný. Pri použití oboch surovín cesto nakysne a tým splnili svoju úlohu. Kvások sa však tvorí niekoľko dní a vznikajú pri ňom baktérie mliečneho kvasenia. Tie pomáhajú pri stráviteľnosti a taktiež aj črevnej mikroflóre. Droždie je umelo vypestované a dochádza pri ňom k tzv. alkoholovému kvaseniu. Ak si chlieb kupujete, mali by ste mať tiež na pamäti, že zvyčajne obsahuje veľké množstvá prídavných látok.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Lepší ako z pekárne
Ak odhliadneme jeho pozitívne účinky na organizmus, tak má kváskový chlieb mnoho ďalších výhod pre ktoré sa ho oplatí konzumovať. Jednou z nich je, že má oproti obyčajnému chlebu nižší glykemický index, takže je vhodný aj pri chudnutí.
Ďalším pozitívom, ktoré určite mnohí ocenia, je aj jeho dlhšia trvanlivosť v porovnaní s obyčajným chlebom, ktorú má vďaka prítomnosti mliečnych baktérii. Kváskový chlieb je taktiež chrumkavejší a jeho jemne kyslastá chuť vám zostane v ústach ešte niekoľko minút po dojedení.
Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé
Ako si pripraviť domáci kvások
Príprava domáceho kvásku nie je jednoduchá. Najľahším riešením je zaobstarať si kvások od niekoho, kto ho doma pripravuje a vy sa budete o neho starať a "kŕmiť ho". To znamená, že raz týždenne kvások vyberiete z chladničky a necháte ho otepliť. Premiešate varechou a pridáte k nemu lyžicu ražnej múku a trochu vody.
Urobiť si vlastný kvások trvá aj niekoľko dní a nie vždy sa podarí. Ak vás to neodradí, dobrý kvások vám bude zaručenou odmenou. Na internete nájdete množstvo rôznych receptov a postupov a preto skôr, než sa do všetkého pustíte, prečítajte si vopred čo to všetko vyžaduje.
Recept na kvások z ražnej múky:
Zmiešame 100 g ražnej múky so 120 ml vlažnej vody vo väčšej nádobe a prikryjeme utierkou. Takto necháme stáť 24 hodín pri izbovej teplote. Na ďalší deň primiešame 50 g ražnej múky a 60 ml vlažnej vody a opäť necháme stáť celý deň. Toto isté opakujeme aj tretí a štvrtý deň a kvások je hotový.
Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu
www.thinkstockphotos.com
6 komentárov
Anna Kristova
19.05.2016 20:37stojí za vyskúšanie
Ľuba Reháková
30.12.2015 19:21Hm, môže to byť fakt super, len sa obávam, že by som po pár hodinách aj zabudla, že nejaký kvások robím a bolo by po kvásku :D .... no pre mňa nevýhoda, že sa tomu treba dlhodobo venovať :(. Ale keby mi niekto kvások daroval, tak by som určite vyskúšala upiecť dobrý chlebík ... a samozrejme by som najradšej z celozrnnej múky alebo s pridaním rôznych semienok (napr. slnečnica, lan, tekvica) alebo zo špaldovej múky. Čo mám však skúsenosti pri pečení koláčov zo špaldovej múky, je lepšie múku miešať s klasickou pšeničnou tak pol na pol, lebo inak je koláč zo špaldovej múky veľmi tuhý a chlapi mi trocha brblali. A to som kam ja zašla od toho kvásku? :D
Alena Ďurechová
01.04.2015 12:21Takýto chlebík mi doma, zabalený v utierke, vydrží týždeň. To sa o tých penových atrapách povedať nedá.
Helena Povalova
16.03.2015 12:48To je výborná informácia o príprave kvásku doma. Ďakujem...
Jana Komadová
06.03.2015 08:20občas pečiem chlieb doma no klasický a kváskový som ešte nemala ani nik v mojom okolí kvások nepripravuje
Martina Zahoranová
04.03.2015 14:01chlieb z takéhoto kvásku je určite neporovnateľne lepší