Domáce kokosové guľky (raffaello guľky) – 5 verzií, ktorým nik neodolá

recept na raffaello guľky

Akékoľvek nepečené zákusky, pri ktorých tvorbe nestrávite celé hodiny, sú vítanou sladkou bodkou pri každej príležitosti. Či už pripravujete slávnostný stôl na rodinnú oslavu, Veľkú noc alebo tradičné sviatky ako sú Vianoce, sladké dobroty bez pečenia si svoje miesto vždy nájdu.

K obľúbeným klasickým receptom patria napríklad tradičné včelie úliky plnené Salkom či lahodnou rumovou plnkou alebo populárne nepečené Marlenka guľky, ktorým len málokto odolá. A čo tak pripraviť si doma kokosové guľky, známe aj ako raffaello guľky? Sú jednoduché, rýchle a miznú zo stola rýchlosťou blesku – a to bez ohľadu na to, aké sviatky práve oslavujete.

Či nám veríte alebo nie, raffaello guľky zo salka padnú zo stola rýchlosťou blesku. Len ich položte pred deti a po niekoľkých minútach ostane len prázdny tanier. U nás sa tieto guľky robia hneď z dvoch dávok, pretože sa človek ani nenazdá a nájde len prázdnu dózu.

Skúste si ich tento rok na sviatky pripraviť aj vy? Odporúčame hneď zdvojnásobiť dávku, aby ich nebolo málo!

Video recept na kokosové guľky raffaelo

Tu sú najlepšie recepty na kokosové guľky:

1. Tradičné kokosové guľky

  • 200 g zahusteného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 1 žĺtok
  • kokos na obalenie

Ako pripraviť jednoduché kokosové guľky raffaelo

Zahustené mlieko prelejeme do hrnca a necháme pomaly ohrievať. Pridáme žĺtok a miešame, aby sa so zahusteným mliekom spojil. Pridáme kokos, premiešame a stiahneme zo sporáka. Zmes necháme chvíľku vychladnúť a začneme tvarovať guľky. Hotové guľky obalíme strúhaným kokosom.

Tip č.1: Ak si chcete pripraviť originál raffaello guľky, tak ukryte do stredu mandľu. Poprípade môžete voliť aj lieskový oriešok.

Tip č.2: Pripravte si verziu pre dospelých. Pridajte trošku rumu alebo vaječného likéru, aby raffaello guličky získali jemnú alkoholovú arómu. Uvidíte, že dospelí maškrtníci takýmito guľkami dozaista nepohrdnú.

Tip č.3: Na obalenie môžete namiesto kokosu použiť pomleté vlašské orechy. Síce to už nebudú pravé kokosové guľky, no mletými orechmi ich ozvláštnite a docielite novú, zaujímavú chuť.

domáce raffaello kokosové guľky
Depositphotos

2. Sviatočné kokosové guľky z tvarohu

Ingrediencie: 

  • 150 g plnotučného tvarohu

  • 40 g strúhaného kokosu
  • 20 g blanšírovaných mandlí (olúpaných)
  • 10 g medu

+ kokos na obalenie a celé mandle na plnenie

Postup: V miske si zmiešame tvaroh s kokosom a pridáme aj najemno namleté mandle a mes. Dobre premiešame a dáme na pol hodinu do chladničky. Potom z pripravenej zmesi tvarujeme guličky, pričom dovnútra vždy vsunieme jednu mandľu. Nakoniec obalíme v strúhanom kokose. Skladujeme v chlade.

3. TOP recept na proteínové nepečené kokosové guľky

Ingrediencie:

  • 2 odmerky proteínového prášku

  • 4 PL orieškového masla (kešu, mandľové, arašidové)
  • strúhaný kokos
  • 2 polievkové lyžice pomletých ovsených vločoek
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mandľového extraktu
  • 4 PL vody
  • podľa potreby sladidlo
  • celé mandle

Postup prípravy: V miske zmiešame kokos s proteínom, orieškovým maslom, ovsenými vločkami. Pridáme vodu, mandľový a vanilkový extrakt a podľa chuti sladidlo. Poriadne premiešame. Zo zmesi vytvarujeme guľky, do prostriedku ktorých môžeme dať celú mandľu. Nepečené guľky obalíme do sušeného kokosu a odložíme do chladu. Môžeme podávať, dobrú chuť!

4. Kokosové guľky s mascarpone

Ingrediencie:

  • 250 g mascarpone

  • 80 g práškového cukru

  • 150 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie

  • celé mandle (voliteľné)

Postup: Mascarpone vymiešame s cukrom do hladkej hmoty. Postupne pridávame strúhaný kokos, aby vznikla tvarovateľná zmes. Ak je zmes príliš riedka, pridáme ešte trochu kokosu. Zo zmesi vytvarujeme guľky, do ktorých môžeme vložiť mandľu, a obalíme ich v kokose. Guľky necháme aspoň hodinu chladiť pred podávaním.

5. Kokosovo-karamelové guľky

Ingrediencie:

  • 200 g karamelového Salka

  • 150 g kokosu + kokos na obaľovanie

  • 50 g mletých sušienok (napr. Bebe)

  • 1 ČL rumovej arómy alebo 1 PL rumu

  • lieskové oriešky na plnenie (voliteľné)

Postup: Všetky suroviny spolu premiešame, vznikne hutná hmota. Z nej tvarujeme guľky a do stredu môžeme vložiť oriešok. Hotové guľky obalíme v kokose a necháme v chladničke aspoň hodinu stuhnúť.

Ako skladovať kokosové guľky, aby vydržali čo najdlhšie?

Kokosové guľky patria medzi nepečené dezerty, ktoré sú náchylné na roztečenie, najmä ak obsahujú mliečne výrobky ako mascarpone či tvaroh. Odporúčame ich skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Takto si zachovajú svoju konzistenciu a chuť aj niekoľko dní. Pred podávaním ich stačí na pár minút vybrať z chladu, aby mali ideálnu textúru.

Kokosové guľky sú skvelou voľbou na každú sviatočnú príležitosť – nielen preto, že sú jednoduché na prípravu, ale aj preto, že ich variabilita je takmer nekonečná. Či už ich pripravíte s tvarohom, mascarpone, proteínom alebo klasicky so Salkom, vždy sa stretnú s úspechom. Navyše si môžete recept ľubovoľne prispôsobiť – pridať oriešok, alkohol, koreniny či ozdoby. Nech už sa chystáte na sviatky, oslavu alebo len sladký víkend doma, tieto guľky rozhodne nesklamú.

Aktualizovaný článok: 19.04.2025

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Monika

Monika

22.12.2024 11:35

Super, vyskusame :)

Vaše meno:

Alena Kmecová

Alena Kmecová

22.12.2023 12:20

Domáce raffaelo budem robiť, no láka ma aj zdravšia verzia s tvarohom, ktorú ste zverejnili.

Vaše meno:

Alena Kmecová

Alena Kmecová

22.12.2023 12:19

Domáce raffaelo budem robiť, no láka ma aj zdravšia verzia s tvarohom, ktorú ste zverejnili.

Vaše meno:

Anežka Turčiková

Anežka Turčiková

21.12.2023 11:12

Mam rada jednodcuhe recepty, kam ide malo ingrdiencii a su dostupne.

Vaše meno:

Kristína Mušková

Kristína Mušková

20.12.2023 20:03

Skúšala som, sú výborné

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

10.02.2023 17:15

Vyskúšam, milujem kokos

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

19.12.2022 13:49

zaujímavá verzia zo žĺtkom, to tam nedávam, ani nezohrievam, len rozmiešam kondenzované mlieko s rozdrvenými oplatkami a kokosom, pridám aj mandlovú aromu a obalujem. No skúsim aj tieto. Ďakujem. :o)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.