Akékoľvek nepečené zákusky, pri ktorých tvorbe nestrávite celé hodiny, sú vítanou sladkou bodkou pri každej príležitosti. Či už pripravujete slávnostný stôl na rodinnú oslavu, Veľkú noc alebo tradičné sviatky ako sú Vianoce, sladké dobroty bez pečenia si svoje miesto vždy nájdu.
K obľúbeným klasickým receptom patria napríklad tradičné včelie úliky plnené Salkom či lahodnou rumovou plnkou alebo populárne nepečené Marlenka guľky, ktorým len málokto odolá. A čo tak pripraviť si doma kokosové guľky, známe aj ako raffaello guľky? Sú jednoduché, rýchle a miznú zo stola rýchlosťou blesku – a to bez ohľadu na to, aké sviatky práve oslavujete.
Či nám veríte alebo nie, raffaello guľky zo salka padnú zo stola rýchlosťou blesku. Len ich položte pred deti a po niekoľkých minútach ostane len prázdny tanier. U nás sa tieto guľky robia hneď z dvoch dávok, pretože sa človek ani nenazdá a nájde len prázdnu dózu.
Skúste si ich tento rok na sviatky pripraviť aj vy? Odporúčame hneď zdvojnásobiť dávku, aby ich nebolo málo!
Video recept na kokosové guľky raffaelo
Tu sú najlepšie recepty na kokosové guľky:
1. Tradičné kokosové guľky
- 200 g zahusteného kondenzovaného mlieka (Salko)
- 100 g strúhaného kokosu
- 1 žĺtok
- kokos na obalenie
Ako pripraviť jednoduché kokosové guľky raffaelo
Zahustené mlieko prelejeme do hrnca a necháme pomaly ohrievať. Pridáme žĺtok a miešame, aby sa so zahusteným mliekom spojil. Pridáme kokos, premiešame a stiahneme zo sporáka. Zmes necháme chvíľku vychladnúť a začneme tvarovať guľky. Hotové guľky obalíme strúhaným kokosom.
Tip č.1: Ak si chcete pripraviť originál raffaello guľky, tak ukryte do stredu mandľu. Poprípade môžete voliť aj lieskový oriešok.
Tip č.2: Pripravte si verziu pre dospelých. Pridajte trošku rumu alebo vaječného likéru, aby raffaello guličky získali jemnú alkoholovú arómu. Uvidíte, že dospelí maškrtníci takýmito guľkami dozaista nepohrdnú.
Tip č.3: Na obalenie môžete namiesto kokosu použiť pomleté vlašské orechy. Síce to už nebudú pravé kokosové guľky, no mletými orechmi ich ozvláštnite a docielite novú, zaujímavú chuť.
Depositphotos2. Sviatočné kokosové guľky z tvarohu
Ingrediencie:
150 g plnotučného tvarohu
- 40 g strúhaného kokosu
- 20 g blanšírovaných mandlí (olúpaných)
- 10 g medu
+ kokos na obalenie a celé mandle na plnenie
Postup: V miske si zmiešame tvaroh s kokosom a pridáme aj najemno namleté mandle a mes. Dobre premiešame a dáme na pol hodinu do chladničky. Potom z pripravenej zmesi tvarujeme guličky, pričom dovnútra vždy vsunieme jednu mandľu. Nakoniec obalíme v strúhanom kokose. Skladujeme v chlade.
3. TOP recept na proteínové nepečené kokosové guľky
Ingrediencie:
2 odmerky proteínového prášku
- 4 PL orieškového masla (kešu, mandľové, arašidové)
- strúhaný kokos
- 2 polievkové lyžice pomletých ovsených vločoek
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mandľového extraktu
- 4 PL vody
- podľa potreby sladidlo
- celé mandle
Postup prípravy: V miske zmiešame kokos s proteínom, orieškovým maslom, ovsenými vločkami. Pridáme vodu, mandľový a vanilkový extrakt a podľa chuti sladidlo. Poriadne premiešame. Zo zmesi vytvarujeme guľky, do prostriedku ktorých môžeme dať celú mandľu. Nepečené guľky obalíme do sušeného kokosu a odložíme do chladu. Môžeme podávať, dobrú chuť!
4. Kokosové guľky s mascarpone
Ingrediencie:
250 g mascarpone
80 g práškového cukru
150 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie
celé mandle (voliteľné)
Postup: Mascarpone vymiešame s cukrom do hladkej hmoty. Postupne pridávame strúhaný kokos, aby vznikla tvarovateľná zmes. Ak je zmes príliš riedka, pridáme ešte trochu kokosu. Zo zmesi vytvarujeme guľky, do ktorých môžeme vložiť mandľu, a obalíme ich v kokose. Guľky necháme aspoň hodinu chladiť pred podávaním.
5. Kokosovo-karamelové guľky
Ingrediencie:
200 g karamelového Salka
150 g kokosu + kokos na obaľovanie
50 g mletých sušienok (napr. Bebe)
1 ČL rumovej arómy alebo 1 PL rumu
lieskové oriešky na plnenie (voliteľné)
Postup: Všetky suroviny spolu premiešame, vznikne hutná hmota. Z nej tvarujeme guľky a do stredu môžeme vložiť oriešok. Hotové guľky obalíme v kokose a necháme v chladničke aspoň hodinu stuhnúť.
Ako skladovať kokosové guľky, aby vydržali čo najdlhšie?
Kokosové guľky patria medzi nepečené dezerty, ktoré sú náchylné na roztečenie, najmä ak obsahujú mliečne výrobky ako mascarpone či tvaroh. Odporúčame ich skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Takto si zachovajú svoju konzistenciu a chuť aj niekoľko dní. Pred podávaním ich stačí na pár minút vybrať z chladu, aby mali ideálnu textúru.
Kokosové guľky sú skvelou voľbou na každú sviatočnú príležitosť – nielen preto, že sú jednoduché na prípravu, ale aj preto, že ich variabilita je takmer nekonečná. Či už ich pripravíte s tvarohom, mascarpone, proteínom alebo klasicky so Salkom, vždy sa stretnú s úspechom. Navyše si môžete recept ľubovoľne prispôsobiť – pridať oriešok, alkohol, koreniny či ozdoby. Nech už sa chystáte na sviatky, oslavu alebo len sladký víkend doma, tieto guľky rozhodne nesklamú.
Aktualizovaný článok: 19.04.2025