Aké občerstvenie pripraviť pre návštevu či na oslavu, alebo len tak večer pri pozeraní dobrého filmu v televízore? Prvou a asi tou najjednoduchšou voľbou sú v mnohých prípadoch rôzne slané a sladké maškrty z obchodu. Vysypať do misky chipsy, paličky, krekry či sladké sušienky je možné raz-dva a ani pri tom neušpiníme kuchyňu.
Ak už sa rozhodneme pripraviť niečo vlastné, dozaista sú dobrou voľbou aj rôzne jednohubky. Kto odolá tradičným jednohubkám s koliečkom klobásky a kyslou uhorkou? A čo tak pre zmenu pripraviť niečo nielen chutné, ale aj zdravé? Inšpiráciu možno nájdete v našom článku!
Občerstvenie bez výčitiek
V dnešnom článku vám prinášame inšpiráciu na chutné a najmä zdravé jednohubky, ktoré máte hotové za pár chvíľ a môžete si na nich pochutnávať aj večer pri televízore, a to úplne bez výčitiek. Aj takéto chuťovky sa totiž dajú pripraviť zo zdravých a výživných ingrediencií a stále môžu byť lahodné. Ako prvé sa pozrieme na jednohubky zo sladkých zemiakov a avokáda.
Vyskúšať však môžete i uhorkové chuťovky s modrým syrom. Ak si však chcete zamaškrtiť na niečom sladkom, dobrou voľbou budú melónové jednohubky, ktoré opäť dopĺňa šalátová uhorka. Tie skvele osviežia počas horúcich večerov, ktoré sa nezadržateľne blížia. Ktoré z týchto jednohubiek vyskúšate ako prvé?
pinterest.com/ashleymelilloJednohubky z batátov a avokáda
Tieto farebné a výživné jednohubky zo sladkých zemiakov a krémového avokáda sú ideálnou voľbou na zdravé pohostenie. Kombinácia pečených batátov, limetkového guacamole a čerstvých klíčkov zaručí nielen krásny vzhľad, ale aj lahodnú chuť plnú živín.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké sladké zemiaky
- 1/2 čajovej lyžičky rasce
- 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky
- morská soľ podľa chuti
- 1,5 čajovej lyžičky olivového oleja
- 1 veľké avokádo
- 1/4 šálky čerstvej limetkovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 5 ks cherry paradajok
- 1/2 šálky reďkovkových klíčkov
Postup:
- Sladké zemiaky si nakrájame na tenké kolieska. V miske k nim pridáme olivový olej, papriku, rascu a soľ. Poriadne premiešame a plátky zemiakov poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút.
- V stredne veľkej miske si roztlačíme avokádo a dochutíme soľou a limetkovou šťavou.
- Upečené kolieska sladkých zemiakov poukladáme na servírovaciu tácku. Na každé koliesko položíme lyžičku avokádovej zmesi a na vrch pridáme plátok cherry paradajky a zopár klíčkov.
Uhorkové jednohubky s modrým syrom
Hľadáte elegantné a zároveň svieže pohostenie? Uhorkové kolieska s jemnou syrovou nátierkou a ovocným toppingom sú perfektnou voľbou. Vďaka kombinácii hrozna, granátového jablka a aromatických byliniek ponúkajú originálnu chuťovú aj vizuálnu hru.
Ingrediencie:
- 100 g syra ricotta
- 25 g modrého syra
- 2 jarné cibuľky
- 1 šalátová uhorka
- 16 ks menších červených hroznových bobúľ
- pekanové orechy
- 80 g semien granátového jablka
- zopár čerstvých tymiánových lístkov
Postup:
- Ako prvé si v miske vymiešame ricottu s modrým syrom a najemno nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Následne nakrájame šalátovú uhorku na hrubšie kolieska a rozmiestníme ich na servírovaciu tácku. Každé koliesko potrieme syrovou zmesou.
- Polovicu jednohubiek dochutíme hroznom a kúskom pekanového orecha a druhú polku granátovým jablkom a lístkom tymiánu. Pred podávaním držíme v chlade.
Melónové jednohubky
Letne ladené jednohubky s melónom, uhorkou a čučoriedkami očaria nielen sviežosťou, ale aj krásnym servírovaním. Ich príprava je jednoduchá, no výsledok je neprehliadnuteľný – ideálne na oslavy, garden party či ako zdravý snack.
Ingrediencie:
- 1 vodný melón (ideálne bezkôstkový)
- 5 šalátových uhoriek
- 400 g čučoriedok
- zväzok čerstvej mäty
Postup:
- Ako prvé si vodný melón nakrájame na približne rovnaké kocky.
- Potom si pomocou škrabky na zemiaky pripravíme zo šalátových uhoriek tenké plátky.
- Plátkami uhoriek postupne ovinieme všetky kocky melóna.
- Na vrch poukladáme čučoriedky. Môžeme spolu upevniť špáradlami.
- Nakoniec za každý plátok uhorky zasunieme osviežujúci lístok mäty.
Jednohubky s cantaloupe, prosciuttom a kozím syrom
Elegantná kombinácia sladkého melónu, slaného prosciutta a jemného kozieho syra vytvára dokonale vyváženú chuťovú bombu, ktorá zaujme na každej párty. Tento jednoduchý a efektný recept na špajdli je ideálny ako predjedlo či ľahké pohostenie počas horúcich dní.
Ingrediencie:
- 1 zrelý cantaloupe melón
- 8 plátkov prosciutta
- 100 g mäkkého kozieho syra
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- čerstvé bylinky (napr. tymián alebo pažítka)
- špajdle alebo napichovacie ihly
Postup:
- Z cantaloupe pomocou lyžice na melónové guličky alebo nožíka vytvarujte menšie guličky či kúsky.
- Z kozieho syra vytvorte malé guľôčky a obalte ich v nasekaných orechoch zmiešaných s bylinkami.
- Plátky prosciutta zrolujte do malých „ružičiek“ alebo ich len zložte na menšie časti.
- Na špajdle napichnite najskôr prosciutto, potom guličku melónu a nakoniec guľôčku kozieho syra.
- Uchovajte v chlade a podávajte ako osviežujúce a štýlové jednohubky.
Grilované cuketové rolky s citrónovo-bazalkovou ricottou a pomaly pečenými paradajkami
Tieto ľahké zeleninové rolky sú dôkazom, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť výnimočný chuťový zážitok. Grilovaná cuketa, jemná ricotta s bazalkou a sviežim citrónom a sladké pečené paradajky spolu vytvárajú dokonale vyvážené letné jednohubky.
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 250 g ricotty
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 hrnček čerstvej bazalky (nasekanej)
- 150 g cherry paradajok
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
- špáradlá alebo malé ihly na upevnenie
Postup:
- Cherry paradajky rozkrojte napoly, poukladajte na plech, pokvapkajte olejom, osoľte a pomaly pečte pri 140 °C približne 1,5 hodiny, kým nebudú jemné a sladké.
- Medzitým cukety pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky (ideálne škrabkou alebo mandolínou). Opečte ich z oboch strán na grile alebo panvici s kvapkou oleja, kým nezmäknú a budú sa dať rolovať.
- V miske vymiešajte ricottu s citrónovou šťavou, kôrou, bazalkou, soľou a korením.
- Na každý plátok cukety natrite lyžičku ricottovej zmesi, pridajte pečenú paradajku a zrolujte.
- Rolky zaistite špáradlom a podávajte vychladené alebo v izbovej teplote. Skvelé ako ľahké predjedlo či pohostenie.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/ashleymelillo, pinterest.com/goodfood, instagram.com/preppykitchen
Aktualizovaný článok: 14.04.2025