Prečo do jedálnička zaradiť klíčky?

Hoci sú čerstvé klíčky veľkou neznámou v slovenských kuchyniach, zaradiť ich do svojho jedálnička sa určite oplatí.

 

Naklíčené strukoviny obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a bielkovín, ktoré človek potrebuje k správnemu fungovaniu organizmu. Pridávať ich môžete do zeleninových šalátov, polievok alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. 

 

Aké vitamíny obsahujú?

 

Semená rastlín obsahujú všetky dôležité látky potrebné pre vznik života. Pri ich klíčení sa vďaka chemickým procesom stávajú ľahko stráviteľnými a zvyšuje sa v nich množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamín C, železo, horčík a mnoho ďalších minerálov charakteristických pre jednotlivé druhy klíčkov. 

 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Ochutnajte zdravé klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Podmienky pestovania

 

Samotné klíčky si môžete jednoducho vypestovať aj doma. Ideálne je, ak si semená kúpite v obchode so zdravou výživou, kde majú pestrý výber. Potom stačí semená prepláchnuť a na noc zaliať vodou. Do rána napučia a je možné, že uvidíte prvé náznaky klíčkov.

 

Potom ich prepláchnite vodou, vložte do misky a dajte do tmavej miestnosti. Nezabúdajte ich preplachovať aspoň trikrát denne, no do misky už vodu nedávajte.  Za približne 5 dní si budete môcť pochutnať na čerstvých klíčkoch. 

 

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Ochutnajte zdravé klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Najvhodnejšie semená na klíčenie

 

Najčastejšie sa na tanieroch objavujú klíčky strukovín. Použiť môžete semená hrachu, šošovice alebo fazule mungo, ktoré sú charakteristické svojou sladšou chuťou. Veľmi často sa na klíčenie používa cícer, ktorý jedlo spestrí orieškovou chuťou.

 

Čerstvé klíčky sa vynikajúco hodia do rôznych zeleninových šalátov, omáčok, dressingov, nátierok alebo si ich môžete posypať na čerstvé pečivo s maslom. Spestriť si nimi môžete takmer každé jedlo. 

 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Ochutnajte zdravé klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.04.2016 08:50

k tomuto som sa este nedostala, ano, pocula som o tom, ze v klickoch sa nachadza najviac vitaminov a mineralov

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

07.04.2016 10:45

klíčky som ešte neskúšala

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

07.04.2016 12:10

mala som to šťastie ochutnať naklíčenú šošovicu....jedla som to priam až s chuťou.... keďže je to zdravé a nie všetky zdravé veci chutia priam božsky, tak netreba rozmýšlať pri tom ako to bude chuťiť, ale pustiť sa do toho a spapať

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

07.04.2016 14:59

viem si ich predstaviť do rôznych šalátov

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

07.04.2016 17:51

Počula som o tom,že klíčky sú zdravé,určite nejaký pokus urobím.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.04.2016 18:58

kedysi som si doma robila klíčky, zlenivela som, musím sa polepšiť

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

25.05.2020 12:34

Zatiaľ som skúšala iba mungo :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.