Keď sa povie sladký chlieb, dozaista mnohým ako prvý príde na um takzvaný banana bread, alebo slovensky jednoducho banánový chlieb. Tento chlebík je skvelou dobrotou, ktorá je ideálnou voľbou napríklad na raňajky.
Je veľmi chutný i samotný, no rovnako sa perfektne dopĺňa s kvalitným maslom a poctivou marmeládou plnou ovocia, podľa chuti i medom. Dnes vám aj my prinášame inšpiráciu na sladký chlieb, na ktorom si budú s radosťou pochutnávať malí aj veľkí.
Tentokrát je však hlavnou ingredienciou mrkva. Určite aj vy máte svoje overené recepty z mrkvy a isto nám dáte za pravdu, že z tejto zeleniny sa dajú upiecť aj rozličné múčniky a koláče. Za vyskúšanie rozhodne stojí aj mrkvový chlieb so zdravými vlašskými orechmi a hrozienkami.
Ako naň, sa dozviete nižšie. Zvládne ho pripraviť úplne každý a na pár dní máte postarané o raňajky, desiatu či olovrant. Poďme na to!
Pripravte si sladký mrkvový chlebíček
Mrkvový chlieb je skvelým dôkazom toho, že aj zelenina môže byť základom úžasne chutného a jemného sladkého pečiva. Mrkva v ňom neplní len úlohu nenápadnej výživnej zložky – dodáva mu aj prirodzenú sladkosť, šťavnatosť a krásnu farbu. V spojení s orechmi, hrozienkami a voňavým korením vznikne dezert, ktorý si zamilujete na prvé zahryznutie.
Výhodou mrkvového chleba je aj jeho všestrannosť. Môžete si ho pripraviť klasickým spôsobom, pridať do neho svoje obľúbené semienka alebo sušené ovocie, alebo ho jemne obohatiť o kokos, jablká či dokonca trošku medu. Výsledok bude vždy vláčny, lahodný a navyše o niečo zdravší ako bežné múčne koláče. Ideálny pre všetkých, ktorí hľadajú chutné a zároveň výživné potešenie!
Shutterstock®Recept na mrkvový chlieb s vlašskými orechmi:
- 2 šálky hladkej múky (môže byť celozrnná)
- 2 šálky nastrúhanej surovej mrkvy
- 3 vajcia
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 a ½ šálky cukru (napríklad trstinového)
- 1 šálka sušených hrozienok
- ½ šálky strúhaného kokosu
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
- 1 šálka oleja
- 2 lyžičky vanilkového cukru
Postup prípravy mrkvového chlebu s vlašskými orechmi
Ako prvé si vo väčšej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a cukor aj vanilkový cukor. Pridáme taktiež sušené hrozienka a nasekané vlašské orechy i kokos. Všetko dôkladne vymiešame. Následne pridáme aj nahrubo nastrúhanú mrkvu, olej a vajíčka. Miešame, kým nám vznikne jednotné cesto. Necháme ho chvíľu odstáť, aspoň 10 až 15 minút.
Následne cesto nalejeme do formy na chlieb. Odporúčame použiť silikónovú formu, z ktorej hotový chlebík ľahko vyberiete. Iné formy je potrebné vymastiť či vyložiť papierom na pečenie.
Chlieb pečieme pri teplote 180 °C asi 45 až 55 minút. Do chlebíka môžete na skúšku pichnúť i špáradlo, aby ste zistili, či je v prostriedku hotový.
Upečený mrkvový chlieb necháme pár minút chladnúť vo forme. Následne ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť na tácke či podložke. Ochladnutý chlieb môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť.
Shutterstock®Tipy na vylepšenie receptu:
Pridajte do cesta hrst nasekaného ananásu alebo jabĺk pre extra šťavnatosť.
Namiesto trstinového cukru použite javorový sirup alebo agáve sirup pre prirodzenejšiu sladkosť.
Pre orechovejší tón môžete pridať aj nasekané mandle alebo lieskové oriešky.
Obohaťte cesto o lyžicu chia semienok alebo ľanových semienok pre vyšší obsah vlákniny.
Pre výraznejšiu korenistú chuť pridajte trochu mletého zázvoru alebo muškátového orieška.
Návrh na servírovanie mrkvového chlebu
Mrkvový chlieb chutí výborne samotný, no ak si ho chcete ešte viac vychutnať, natrite si naň tenkú vrstvu kvalitného masla alebo jemného smotanového syra. Výbornou kombináciou je aj lyžička kvalitnej ovocnej marmelády alebo kvapka medu, ktorá zvýrazní jeho prirodzenú sladkosť.
Pre slávnostnejšiu verziu môžete mrkvový chlieb podávať s krémovou polevou, napríklad zo smotanového syra, práškového cukru a trochy citrónovej šťavy. Stačí ho jemne poliať pred podávaním, posypať štipkou škorice a ozdobiť orechmi alebo sušenými hrozienkami.
Ako skladovať mrkvový chlieb
Mrkvový chlieb je najlepšie skladovať pri izbovej teplote v uzatvárateľnej nádobe alebo zabalený v potravinovej fólii. Takto si udrží svoju šťavnatosť a čerstvosť približne 2 až 3 dni. Je dôležité, aby ste ho chránili pred priamym slnečným svetlom a nadmerným teplom, ktoré by mohli urýchliť jeho vysychanie.
Ak si chcete mrkvový chlebík uchovať na dlhšie, môžete ho zamraziť. Odporúča sa nakrájať ho na plátky, každý plátok zabaliť zvlášť do fólie a uložiť do uzatvárateľného vrecka. V mrazničke vydrží približne 2 mesiace. Pred podávaním nechajte plátky pomaly rozmraziť pri izbovej teplote alebo ich krátko ohrejte v rúre.
Aktualizovaný článok: 25.04.2025