Kade chodíte, tam ich obdivujete pre ich jedinečnú a jeseň ohlasujúcu červeň? Tak si ich nazbierajte! Šípky sú totiž nielen synonymom vitamínu C a teda zdravia, ale sú aj vďačnou surovinou na zaváranie (nielen na prípravu čaju). Prednedávnom sme vám priniesli recept na trošku prácnejší, ale o to chutnejší recept na šípkový lekvár, dnes prinášame tip na niečo podobné a predsa iné. Recept na šípkovú marmeládu je dokonalým tipom na jesenné zaváranie trochu inak. Vyskúšate?
Jedna zdravotná prechádzka a máte to!
Hneď v úvode však musíme upozorniť, že na tento recept budete, okrem šípok, potrebovať aj trnky a rakytník. Nie sú to vôbec bežne používané suroviny, preto môžete mať problém s ich zaobstaraním. Ak ste však milovníčkami prírody, stačí vám jediný výlet na to správne miesto a domov sa vrátite zásobené všetkým potrebným. Šípky sa zbierajú v čase od septembra do novembra, keď sú červené až tmavočervené, ideálne za slnečného počasia.
Trnky sa takisto vyskytujú v rámci celého Slovenska, prevažne na okrajoch lesov. Zbierajú sa v septembri a v októbri, prípadne po prvých mrazoch, kedy sú sladšie. Pred ich zberom si nezabudnite nasadiť rukavice, aby vás krík neporanil nepríjemnými tŕňmi. Určite sa oplatí nazbierať si ich a použiť pri príprave marmelády, pretože obsahujú cenné triesloviny, pektíny a sacharidy.
Inšpiruj sa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!
A čo rakytník?
Konkrétne rakytník rešetliakovitý, ktorý bude v tomto recepte tou pravou čerešničkou na torte, mnohí ľudia pestujú v záhradách. Ak ale nepatríte medzi nich, nazbierajte si jeho oranžové plody, plné vitamínu A a C, na jeseň alebo v zime, ideálne pri teplote 10 až 15 °C. Hoci na Slovensku rastie aj vo voľnej prírode, prevažne na slnečných miestach, jeho výskyt nie je až taký častý ako v prípade šípok a trniek. Popýtajte sa preto radšej svojich známych, či ich náhodou nepestujú. Príprava marmelády nebude z tých najrýchlejších a najjednoduchších, avšak výsledný efekt bude stáť za to.
Recept na šípkovú marmeládu
Na prípravu marmelády budete potrebovať:
- 150 g šípok
- 300 g trniek
- 250 ml šťavy z rakytníka rešetliakovitého*
- 1 kg želírovacieho cukru
*Ak ste rakytník predsa len nikde nezohnali, na internete alebo v obchodoch so zdravou výživou si môžete zakúpiť už hotovú šťavu.
Postup prípravy:
Šípky si vyčistite a umyte, umyte si aj trnky a vložte ich do vopred pripravenej šťavy z rakytníka, približne na desať minút. Potom zmes spoločne povarte vo vodnom kúpeli, kým nie sú plody mäkké. Preceďte do druhej nádoby, pridajte želírovací cukor a za stáleho miešanie priveďte k varu. Povarte na miernom ohni zhruba desať minút a keď je zmes dostatočne hustá (musí byť hustejšia, než bývajú džemy), prelejte ju do čistých zaváracích fľašiek. Ak zmes nehustne, pridajte trocha cukru.
Preskúmaj: Aj ty máš v obľube kešu orechy? Toto všetko o nich musíš vedieť!
Marmeládu konzumujte buď s čerstvým pečivom, používajte ju na zlepovanie lineckých koliesok alebo ju využite ešte efektívnejšie: Jednu lyžičku marmelády užite každé ráno nalačno, predovšetkým, ak trpíte vy alebo vaše dieťa nechutenstvom.
Vyskúšaj: Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!