Veľká noc je sviatkom jari, znovuzrodenia, ale aj výborného jedla. A čo by to bolo za veľkonočnú hostinu bez tradičných vajíčok? Okrem tých maľovaných či čokoládových sú hitom sviatkov aj plnené vajíčka – malé, chutné jednohubky, ktoré potešia oči aj chuťové poháriky.
Ich výhodou je nekonečná variabilita – môžeme ich naplniť klasickým vajíčkovým šalátom, experimentovať s avokádom, syrom, bylinkami či dokonca lososom. V tomto článku ti prinášame najobľúbenejšie recepty na plnené vajíčka, ktoré určite očaria tvojich hostí.
Recepty na plnené vajíčka na Veľkú noc:
1. Klasické plnené vajíčka s horčicovo-majonézovou plnkou
Tento recept je overená klasika, ktorá nikdy nesklame. Chuť je jemná, krémová, ideálna pre každého. Právom patrí medzi najobľúbenejšie recepty na veľkonočný stôl.
Ingrediencie:
- 6 vajec natvrdo
- 2 PL majonézy
- 1 ČL plnotučnej horčice
- Soľ, mleté čierne korenie
- Štipka sladkej papriky na posypanie
- Petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy klasických plnených vajíčok s horčicovo-majonézovou plnkou: Vajcia uvar do tvrda (cca 10 minút), nechaj vychladnúť a olúp. Rozpól ich a vyber žĺtky. Žĺtky roztlač v miske, pridaj majonézu, horčicu, soľ a korenie. Vzniknutú hmotu dôkladne premiešaj do hladka. Plnku vlož späť do bielkov pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka. Ozdob štipkou papriky a vňaťou.
Depositphotos2. Plnené avokádové vajíčka – zdravá a moderná alternatíva
Tento variant avokádových vajíčok je skvelý pre tých, ktorí si chcú dopriať niečo zdravšie a moderné. Avokádo dodá krémovosť a zdravé tuky.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 1 zrelé avokádo
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- Soľ, korenie
- Nakrájaná pažítka alebo koriander na ozdobu
Postup prípravy avokádového vajíčka: Vajcia uvar natvrdo a nechaj vychladnúť. Avokádo rozpuč a zmiešaj so žĺtkami, citrónovou šťavou a cesnakom. Dochuť soľou a korením. Naplň bielky a ozdob pažítkou alebo koriandrom.
3. Plnené vajíčka s tuniakovou plnkou – pre milovníkov rýb
Silná, výrazná chuť týchto plnených vajíčok sa výborne hodí k čerstvému pečivu alebo ako súčasť studeného bufetu. A to nielen na Veľkú noc, ale aj iné špeciálne chvíle.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 PL majonézy
- 1 ČL citrónovej šťavy
- Soľ, čierne korenie
- Kapary alebo olivy na ozdobu
Postup prípravy vajec s tuniakovou plnkou: Vajcia uvar a rozrež na polovicu. Tuniaka scedíme a zmiešame so žĺtkami, majonézou a citrónom. Dochutíme soľou a korením. Plníme a ozdobíme podľa fantázie – kaparami, olivami alebo cherry paradajkami.
4. Syrové plnené vajíčka s chrenom – veľkonočný šmrnc
Chren je neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. V spojení so syrom vytvára pikantnú a bohatú chuť. Ak patríte k milovníkom chrenu, tento recept na plnené vajíčka musíte skúsiť.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam)
- 1 PL strúhaného chrenu (môže byť aj sterilizovaný)
- 2 PL kyslej smotany
- Soľ a biele korenie
Postup prípravy veľkonočných syrových vajec: Vajcia uvaríme a rozpolíme. Žĺtky zmiešame so syrom, chrenom a kyslou smotanou. Dochutíme a naplníme. Podávame ozdobené nasekanými orechmi alebo reďkovkami.
Depositphotos5. Plnené vajíčka s bryndzovou plnkou – slovenská klasika trochu inak
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí milujú slovenské chute. Bryndza dodá jemne slaný a krémový nádych, ktorý krásne kontrastuje s jemnosťou vajec. Vynikajúco sa hodí k údeninám alebo ako súčasť tradičnej veľkonočnej hostiny.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 80 g kvalitnej bryndze
- 1 PL mäkkého masla
- 1 PL kyslej smotany
- Mleté čierne korenie
- Pažítka alebo jarná cibuľka na ozdobu
Postup prípravy vajec s bryndzovou plnkou: Vajcia uvar natvrdo, nechaj ich vychladnúť a rozpol. Žĺtky daj do misky a rozpuč ich vidličkou. Pridaj bryndzu, maslo a smotanu, premiešaj dohladka. Dochuť čiernym korením podľa chuti. Plnku nanes do bielkov lyžičkou alebo vreckom a ozdob čerstvou pažítkou či cibuľkou.
Tipy na záver: Ako vylepšiť plnené vajíčka ešte viac
- Servírovanie: Podávaj ich na veľkom drevenom tanieri alebo na listoch šalátu.
- Estetika: Použi cukrárske vrecko na plnku – vytvoríš krásne tvary.
- Farba: Pridaj do plnky cviklu, špenát alebo kurkumu – získaš nádherné farebné variácie.
- Chrumkavosť: Posyp ich na vrchu opečenou slaninkou, orieškami alebo praženou cibuľkou.
Vajíčka, ktoré očaria chuť aj zrak
Plnené vajíčka nie sú len tradičnou pochúťkou, ale aj kulinárskym plátnom, na ktorom sa môžeš kreatívne vyblázniť. Či už sa rozhodneš pre klasiku, moderné chute alebo pikantný twist, vždy dokážu zaujať svojou jednoduchosťou a krásou. A práve to je čaro Veľkej noci – spojenie tradícií s novými nápadmi.
Tak prečo si túto Veľkú noc neurobiť ešte chutnejšiu? Vezmi si inšpiráciu z týchto receptov, neboj sa experimentovať a poteš seba aj svojich blízkych dobrotami, na ktoré sa nezabúda.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos