Veľkonočný chren 5-krát inak: K údeným pochúťkam je nutnosťou

Veľkonočný chren

Veľká noc sa blíži! K nej, samozrejme, ako Vianociam, patria tradičné veľkonočné jedlá, na ktoré nedáme dopustiť. V každom regióne sa pripravujú iné veľkonočné pochúťky. Niekde je to hrudka, inde len údená veľkonočná šunka, veľkonočná páska, tvarohový koláč a pod.

Na stole v mnohých domácnostiach nemôže chýbať ani chren. Ten pokrmom dodáva dokonalú chuť. Ak vám nechutí kúpny, tak si potom dozaista robievate svoj vlastný domáci chren. Ak nie a radi by ste si tento rok pripravili chren na Veľkú noc, teda veľkonočný chren, tak vyskúšajte niektorý z našich fantastických receptov, ktoré sú overenou klasikou.

Poznáte úžasné benefity chrenu?

Chren je skutočná vitamínová bomba, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, a sírne zlúčeniny, ktoré majú prirodzené antibakteriálne účinky. Vďaka tomu pomáha v boji proti vírusom, nachladnutiu a zápalom dýchacích ciest.

Okrem toho má chren silné detoxikačné účinky – podporuje trávenie, čistí pečeň a stimuluje činnosť obličiek. Jeho konzumácia môže pomôcť aj pri bolesti kĺbov a reumatizme, vďaka protizápalovým vlastnostiam. A bonus navyše? Prebúdza metabolizmus a môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí.

veľkonočný chren
Depositphotos

TOP recepty na domáci chren

1. Domáci chren na Veľkú noc:

  • 250 g chrenu
  • 160 ml vody
  • ½ lyžice octu
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • štipka soli

Postup: Chren si očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zaparím ho vriacou vodou a necháme chvíľku odstáť. Následne primiešame olej, cukor, soľ a ocot. Opäť necháme odstáť a ochutnáme. Podľa potreby pridáme ocot alebo cukor – v závislosti od toho, aké chute preferujete. Hotový chren natlačíme do zaváraninového pohára. Skladujeme v chladničke.

2. Domáci chren s vývarom

  • čerstvý chren
  • 1 hrnček vývaru
  • 2 lyžice octu
  • podľa chuti cukor a soľ
  • slnečnicový olej

Postup: Chren umyjeme, dáme do misky, zalejeme studenou vodou, do ktorej pridáme ocot a chren takto necháme aspoň deň odstáť. Nasledujúci deň chren očistíme a nastrúhame najemno. Zalejeme poriadne vriacim vývarom a necháme spariť pod pokrievkou. Podľa potreby dochutíme cukrom, octom a soľou. Na záver pridáme aj trochu olivového oleja, aby sa chren leskol. Preložíme do zaváraninového pohára a skladujeme v chladničke.

3. Strúhaný chren s jablkami

  • 250 g čerstvého chrenu
  • 500 g jabĺk
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 citrón

Postup: Chren si očistíme a nastrúhame najemno. Zalejeme vriacou vodou a necháme spariť pod pokrievkou. K chrenu pridáme soľ a cukor podľa potreby. Jablká si očistíme a rozmixujeme na kašičku. Pridáme k sparenému chrenu. Podľa potreby ešte dochutíme cukrom, soľou a, samozrejme, aj citrónovou šťavou. Premiešame a preložíme do zaváraninového pohára. Ten skladujeme v chladničke.

smotanový chren
Depositphotos

4. Chren so smotanou (smotanový chren)

  • chren
  • 200 g kyslej smotany (16 %)
  • 4 lyžice majonézy
  • soľ
  • cukor
  • citrónová šťava

Postup: Chren očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme kyslú smotanu a majonézu na zjemnenie. Smotanový chren dochutíme citrónovou šťavou, soľou a cukrom. Výsledná chuť závisí od vás – ak preferujete viac kyslejší chren, pokojne pridajte viac citrónovej šťavy. Ak nemáte radi príliš výraznú chrenovú chuť, resp. neholdujete jeho prenikavej chuti, tak pridajte o niečo viac smotany.

5. Domáci chren s cviklou

  • 200 g čerstvého chrenu
  • 200 g uvarenej cvikly
  • 2 lyžice octu
  • 1 lyžica cukru
  • soľ podľa chuti 

Postup: Chren si očistíme a nastrúhame najemno. Cviklu uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme a tiež nastrúhame alebo rozmixujeme na jemno. Chren sparíme vriacou vodou a prikryjeme, aby sa trochu zjemnila jeho chuť. Následne zmiešame s cviklou, pridáme ocot, cukor a soľ podľa chuti. Dobre premiešame, necháme chvíľu odstáť a natlačíme do pohára. Skladujeme v chladničke.

Prečo je domáci chren lepší?

Domáci chren je čerstvý, bez zbytočných konzervantov a má výraznejšiu chuť než ten z obchodu. Môžete si prispôsobiť jeho ostrosť, kyslosť či sladkosť podľa vlastnej chuti.

Navyše obsahuje viac účinných látok – najmä pri správnej príprave bez varenia či pasterizácie. Práve v čerstvom stave má chren najviac prospešných enzýmov, ktoré podporujú imunitu a trávenie.

Aktualizovaný článok: 15.04.2025

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

15.04.2023 17:05

Super recepty na chren -ďakujem pekne,vyskúšam ♥

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.04.2023 15:30

Veľká noc bez chrenu sa neráta

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.03.2023 17:31

bez chrenu to nie je ono, máme vždy v chladničke

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

30.03.2023 16:59

Mám ho na záhrade vždy výkopem pred veľkou nocou k údeného je super

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

29.03.2023 21:15

Chren so smotanou robievam pravidelne, so zaparenim chrenu som sa ešte nestretla.Domáci chren s vývarom teda vyskúšam. Ďakujem za tip.

Vaše meno:

Helena Kalusová

Helena Kalusová

29.03.2023 10:22

Chren so smotanou robievame aj pri grilovaní a ešte pridávame aj čerstvú pažítku, je super štiplavý ale chutí nám všetkým.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

29.03.2023 08:17

Je výborný so smotanou.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.