Veľká noc sa blíži! K nej, samozrejme, ako Vianociam, patria tradičné veľkonočné jedlá, na ktoré nedáme dopustiť. V každom regióne sa pripravujú iné veľkonočné pochúťky. Niekde je to hrudka, inde len údená veľkonočná šunka, veľkonočná páska, tvarohový koláč a pod.
Na stole v mnohých domácnostiach nemôže chýbať ani chren. Ten pokrmom dodáva dokonalú chuť. Ak vám nechutí kúpny, tak si potom dozaista robievate svoj vlastný domáci chren. Ak nie a radi by ste si tento rok pripravili chren na Veľkú noc, teda veľkonočný chren, tak vyskúšajte niektorý z našich fantastických receptov, ktoré sú overenou klasikou.
Poznáte úžasné benefity chrenu?
Chren je skutočná vitamínová bomba, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, a sírne zlúčeniny, ktoré majú prirodzené antibakteriálne účinky. Vďaka tomu pomáha v boji proti vírusom, nachladnutiu a zápalom dýchacích ciest.
Okrem toho má chren silné detoxikačné účinky – podporuje trávenie, čistí pečeň a stimuluje činnosť obličiek. Jeho konzumácia môže pomôcť aj pri bolesti kĺbov a reumatizme, vďaka protizápalovým vlastnostiam. A bonus navyše? Prebúdza metabolizmus a môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí.
DepositphotosTOP recepty na domáci chren
1. Domáci chren na Veľkú noc:
- 250 g chrenu
- 160 ml vody
- ½ lyžice octu
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 80 ml slnečnicového oleja
- štipka soli
Postup: Chren si očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zaparím ho vriacou vodou a necháme chvíľku odstáť. Následne primiešame olej, cukor, soľ a ocot. Opäť necháme odstáť a ochutnáme. Podľa potreby pridáme ocot alebo cukor – v závislosti od toho, aké chute preferujete. Hotový chren natlačíme do zaváraninového pohára. Skladujeme v chladničke.
2. Domáci chren s vývarom
- čerstvý chren
- 1 hrnček vývaru
- 2 lyžice octu
- podľa chuti cukor a soľ
- slnečnicový olej
Postup: Chren umyjeme, dáme do misky, zalejeme studenou vodou, do ktorej pridáme ocot a chren takto necháme aspoň deň odstáť. Nasledujúci deň chren očistíme a nastrúhame najemno. Zalejeme poriadne vriacim vývarom a necháme spariť pod pokrievkou. Podľa potreby dochutíme cukrom, octom a soľou. Na záver pridáme aj trochu olivového oleja, aby sa chren leskol. Preložíme do zaváraninového pohára a skladujeme v chladničke.
3. Strúhaný chren s jablkami
- 250 g čerstvého chrenu
- 500 g jabĺk
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 1 citrón
Postup: Chren si očistíme a nastrúhame najemno. Zalejeme vriacou vodou a necháme spariť pod pokrievkou. K chrenu pridáme soľ a cukor podľa potreby. Jablká si očistíme a rozmixujeme na kašičku. Pridáme k sparenému chrenu. Podľa potreby ešte dochutíme cukrom, soľou a, samozrejme, aj citrónovou šťavou. Premiešame a preložíme do zaváraninového pohára. Ten skladujeme v chladničke.
Depositphotos4. Chren so smotanou (smotanový chren)
- chren
- 200 g kyslej smotany (16 %)
- 4 lyžice majonézy
- soľ
- cukor
- citrónová šťava
Postup: Chren očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme kyslú smotanu a majonézu na zjemnenie. Smotanový chren dochutíme citrónovou šťavou, soľou a cukrom. Výsledná chuť závisí od vás – ak preferujete viac kyslejší chren, pokojne pridajte viac citrónovej šťavy. Ak nemáte radi príliš výraznú chrenovú chuť, resp. neholdujete jeho prenikavej chuti, tak pridajte o niečo viac smotany.
5. Domáci chren s cviklou
- 200 g čerstvého chrenu
- 200 g uvarenej cvikly
- 2 lyžice octu
- 1 lyžica cukru
- soľ podľa chuti
Postup: Chren si očistíme a nastrúhame najemno. Cviklu uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme a tiež nastrúhame alebo rozmixujeme na jemno. Chren sparíme vriacou vodou a prikryjeme, aby sa trochu zjemnila jeho chuť. Následne zmiešame s cviklou, pridáme ocot, cukor a soľ podľa chuti. Dobre premiešame, necháme chvíľu odstáť a natlačíme do pohára. Skladujeme v chladničke.
Prečo je domáci chren lepší?
Domáci chren je čerstvý, bez zbytočných konzervantov a má výraznejšiu chuť než ten z obchodu. Môžete si prispôsobiť jeho ostrosť, kyslosť či sladkosť podľa vlastnej chuti.
Navyše obsahuje viac účinných látok – najmä pri správnej príprave bez varenia či pasterizácie. Práve v čerstvom stave má chren najviac prospešných enzýmov, ktoré podporujú imunitu a trávenie.
Aktualizovaný článok: 15.04.2025