S príchodom jari sa blížia aj veľkonočné sviatky. Na sviatočnom stole nesmú chýbať rôzne dobroty. Kto by si vedel predstaviť tieto sviatky bez bieleho koláča, pasky alebo veľkonočného mazanca?
Toto chutné pečivo jedávame so šunkou, klobáskami, cviklou, chrenom, varenými vajíčkami a hrudkou. Urobte svojim blízkym radosť a upečte si domáci veľkonočný mazanec. Môžete si ho upiecť s vyrezaným krížom na povrchu, alebo jednoducho ozdobiť mandľami.
Recept na veľkonočný mazanec
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia + 1 ČL kryštálového cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 50 g práškového cukru (pre menej sladký stačí 30 g cukru)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 ks žĺtok
- ½ ČL soli
- sušené hrozienka (podľa chuti – možno vynechať)
Na potretie:
- rozšľahané vajce
Na ozdobu:
- mandľové lupienky
Postup prípravy veľkonočného mazanca
Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie a pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru. Necháme 15 minút postáť.
Maslo si rozpustíme a necháme vychladnúť. Obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtok a soľ vložíme do väčšej misky. Pridáme vykysnutý kvások v mlieku a vychladené maslo. Všetko spolu dobre premiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa pekne odlepuje od misy. Cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Po hodine cesto jemne premiesime, vytvarujeme okrúhly bochník a vložíme ho do vymastenej formy na pečenie. Takto pripravený mazanec necháme kysnúť ešte asi hodinu.
Keď nám už bochníček pekne vykysol, narežeme ho ostrou žiletkou do kríža a povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať napríklad mandľovými lupienkami.
Rúru si zohrejeme na 200°C .
1. spôsob pečenia: Mazanec vložíme do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 200 °C. Potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme približne 25 minút. Ak by nám povrch rýchlo hnedol, môžeme ho prikryť alobalom.
2. spôsob pečenia: Mazanec pečieme v uzavretej nádobe. Prvých 10 minút pri teplote 200 °C a následne teplotu znížime na 160 °C. Pečieme ešte približne 25 minút. Na konci pečenia nádobu otvoríme a ak treba, necháme ešte chvíľu piecť. Pri tomto spôsobe pečenia je menšia pravdepodobnosť, že povrch prihorí.
Pri oboch spôsoboch pečenia urobíme skúšku dreveným špáradlom alebo špajľou. Ak je povrch suchý, mazanec je dopečený, ak sa zašpiní, je potrebné ešte chvíľu piecť.
Mazanec po vytiahnutí z rúry potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Krájame až po úplnom vychladení. Prajem Vám požehnané veľkonočné sviatky.
Ako si vychutnať veľkonočný mazanec?
Veľkonočný mazanec si najlepšie vychutnáte v jeho tradičnej podobe – len tak samotný, čerstvo upečený a jemne ešte teplý. Vďaka nadýchanej konzistencii, jemne sladkej chuti a vôni citrónovej kôry či hrozienok je sám o sebe skutočnou sviatočnou lahôdkou. Skvelo chutí s maslom, ktoré sa na teplom mazanci krásne rozpúšťa, no výborne si rozumie aj s medom, džemom alebo domácou marmeládou.
Ak máte radi sýtejšie kombinácie, mazanec môžete podávať aj ako súčasť sladkých raňajok či olovrantu. Skúste ho napríklad s tvarohovou nátierkou, orechovým krémom alebo čerstvým ovocím. V niektorých domácnostiach sa dokonca podáva ako sladká bodka po veľkonočnom obede – jemne opečený, potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom. Nech už si ho vychutnáte akokoľvek, jedno je isté – k Veľkej noci jednoducho patrí.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona SovjakováTipy na obmenu receptu
Veľkonočný mazanec má svoje tradičné čaro, no s drobnými úpravami ho môžete prispôsobiť vlastnej chuti alebo ho obohatiť o nové prvky. Ak máte radi sladšie pečivo, do cesta môžete pridať trochu viac cukru alebo nahradiť časť vanilkového cukru vanilkovým extraktom. Naopak, ak preferujete jemne kyslasté tóny, výborne sa hodí nastrúhaná kôra z citróna či pomaranča.
Do cesta môžete pridať aj nasekané orechy – vlašské, lieskové či mandle, ktoré mazancu dodajú chrumkavý kontrast. Zaujímavou obmenou je pridanie kandizovaného ovocia alebo kúskov horkej čokolády. Ak sa rozhodnete pre verziu bez hrozienok, pokojne ich nahraďte sušenými brusnicami alebo figami. Fantázii sa medze nekladú – dôležité je, aby výsledok potešil vaše chuťové poháriky aj sviatočný stôl.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková
Aktualizovaný článok: 16.04.2025