Recept na tradičné kváskové dolky – sladučká maškrta, ktorej neodoláte

kváskové dolky s ríbezľovým džemom

Palacinky, lievance či dolky sú klasika, na ktorú si mnohí pamätajú ešte ako deti. Recept na pravé dolky z kvásku vám na chvíľu pripomenú detstvo, domáci ríbezľový džem a vôňu, ktorá priláka všetkých do kuchyne. Je z knihy Hrnčeková kuchárka od Zdenky a Vladimíra Horeckých a ak máte radi  sladké obedy, svojou ľahkosťou a rýchlosťou prípravy si vás určite získa.

Dolky pripravené z kvásku sú oproti iným nadýchanejšie a vláčnejšie. Príprava zaberie niekoľko minút a ak si poctivo odstojíte pri sporáku ich pečenie, odmenou vám bude chutný obed. Ak nemáte po ruke čerstvé ovocie na vrch, môžete použiť zaváraniny, no aj verzia s čokoládovými hoblinkami nie je zlá. Fantázia v kuchyni nesmie chýbať.

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Hrnčeková kuchárka (recenzia)

Reklama

Recept na kváskové dolky s ríbezľovým džemom

Kváskové dolky majú krásne jemnú chuť a takú tú „domácu dušu“, ktorú poznáme zo starých kuchýň. Pripravujú sa z hustejšieho, kváskom nadýchaného cesta, ktoré počas pečenia vytvorí typické malé bochníčky s ľahučkou, poréznou štruktúrou. 

Skvele sa kombinujú s kyselkavým ríbezľovým džemom, ktorý ich prirodzene osvieži, no ak práve nemáš domácu zaváraninu, dolky výborne chutia aj s tvarohom, kyslou smotanou či čerstvým ovocím. Ide o jedno z tých jedál, ktoré sa robí rýchlo, chutí každému a nezabudnuteľne prevonia celú kuchyňu.

Suroviny na kváskové dolky:

  • 2 hrnčeky mlieka
  • 4/5 hrnčeka celozrnnej alebo hrubej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ½ kocky droždia
  • štipka soli
  • olej alebo tuk
  • ríbezľový lekvár
  • zavárané drobné ovocie
  • práškový cukor na posypanie
Reklama

Postup prípravy kváskových doliek

V polovici vlažného mlieka rozmiešame droždie s trochou cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť. Kvások pridáme do ostatného mlieka a za stáleho miešania prisypeme múku, cukor, soľ, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na panvici s jamkami pečieme na malom množstve oleja alebo tuku malé dolky. Tie potom po dve spojíme lekvárom alebo s džemom, posypeme drobným ovocím alebo kúskami čokolády a práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Kváskové dolky
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Tipy, ako docieliť nadýchanejšie dolky

Ak chceš, aby boli dolky ešte nadýchanejšie, nechaj cesto po zamiešaní aspoň 20 minút odstáť. Kvások má priestor pracovať, v ceste sa vytvoria malé bublinky a dolky pri pečení krásne vyrastú. Pomôže aj to, ak mlieko a vajíčko nebudú studené, ale izbovej teploty – kvások lepšie reaguje na teplo.

Ďalším trikom je neprehnané premiešavanie. Stačí len krátko spojiť suroviny, aby cesto ostalo vzdušné. Tesne pred pečením ho už nemiešaj, len naberaj do jamiek na panvici. A ak chceš úplnú „pufkovú“ verziu, pridaj do cesta lyžičku oleja – zjemní štruktúru a dolky budú ešte vláčnejšie.

Inšpirácie na podávanie sladučkých doliek

Dolky sú ako malé plátna – znesú čokoľvek, čo máš doma. Klasikou je ríbezľový džem, ktorý svojou kyslosťou krásne doplní jemné cesto. Ak ich chceš posunúť na dezertný level, pridaj kopček mascarpone alebo tvarohového krému a nastrúhaj na vrch trochu horkej čokolády.

Výborne fungujú aj s teplým ovocím – napríklad krátko podusené maliny alebo čučoriedky vytvoria šťavnatú omáčku, ktorú dolky krásne nasajú. Pre milovníkov orieškov môžeš dolky podávať s medom a vlašskými orechmi, prípadne s lieskovoorieškovým krémom. Trochu škorice navyše premení obyčajný obed na voňavé popoludnie.

Ako skladovať a zohriať dolky, aby ostali mäkké

Ak ti dolky ostanú, odlož ich až po úplnom vychladnutí. Najlepšie je uložiť ich do uzatvárateľnej nádoby, kde ostanú mäkké a nevyschnú. V chladničke vydržia aj dva dni a nestratia chuť ani vláčnosť.

Pri zohrievaní sa vyhni mikrovlnke, ktorá ich zbytočne vysuší. Ideálne je krátke prehriatie na suchej panvici, kde získajú späť jemnú štruktúru. Dobrou voľbou je aj pár minút v rúre pri nízkej teplote, aby zostali mäkké a nepopraskali.

Reklama

Návrat do detstva – záverečný odsek

Dolky majú jednu zvláštnu moc – dokážu v priebehu pár minút vrátiť človeka späť do kuchyne starých mám, kde v hrnci bublal džem a z rúry voňala nedeľa. Aj v dnešnom uponáhľanom svete prinášajú kúsok spomalenia a pocit domova. Či už ich pripravíš pre deti, partnera alebo len tak pre seba, vždy v sebe ponesú kúsok nostalgie, ktorý sa nedá nahradiť ničím iným.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia - Lucia Hausknechtová

Aktualizovaný článok: 30.11.2025

4/5 - 6 hlasov

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:25

volakedy sme dolky robievali castejsie

Vaše meno:

Marianna

Marianna

09.01.2015 13:13

Vyzera to na velmi chutne na obrazku. Hned by som sa zahryzla :-p... Apropo... je to v recepte uvedene 4 az 5 hrncekov hrubej muky? Alebo styri pätiny z hrnceka. Dakujem.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2014 20:22

stará dobrá slovenská kuchyňa máme radi

Vaše meno:

Martina Uhrinová

Martina Uhrinová

09.12.2014 18:17

tie dolky už nemajú kysnúť po vypracovaní cesta? ďakujem

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

03.12.2014 17:02

vdolky budou určitě moc dobré vyzkouším

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

30.11.2014 10:51

mňam aj by som si také dala :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE