Palacinky, lievance či dolky sú klasika, na ktorú si mnohí pamätajú ešte ako deti. Recept na pravé dolky z kvásku vám na chvíľu pripomenú detstvo, domáci ríbezľový džem a vôňu, ktorá priláka všetkých do kuchyne. Je z knihy Hrnčeková kuchárka od Zdenky a Vladimíra Horeckých a ak máte radi sladké obedy, svojou ľahkosťou a rýchlosťou prípravy si vás určite získa.
Dolky pripravené z kvásku sú oproti iným nadýchanejšie a vláčnejšie. Príprava zaberie niekoľko minút a ak si poctivo odstojíte pri sporáku ich pečenie, odmenou vám bude chutný obed. Ak nemáte po ruke čerstvé ovocie na vrch, môžete použiť zaváraniny, no aj verzia s čokoládovými hoblinkami nie je zlá. Fantázia v kuchyni nesmie chýbať.
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Hrnčeková kuchárka (recenzia)
Recept:
- 2 hrnčeky mlieka
- 4/5 hrnčeka celozrnnej alebo hrubej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 vajce
- ½ kocky droždia
- štipka soli
- olej alebo tuk
- ríbezľový lekvár
- zavárané drobné ovocie
- práškový cukor na posypanie
Odporúčame prečítať: Citrónový koláčik
V polovici vlažného mlieka rozmiešame droždie s trochou cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť. Kvások pridáme do ostatného mlieka a za stáleho miešania prisypeme múku, cukor, soľ, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na panvici s jamkami pečieme na malom množstve oleja alebo tuku malé dolky. Tie potom po dve spojíme lekvárom alebo s džemom, posypeme drobným ovocím alebo kúskami čokolády a práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk