Kváskové dolky - sladučká maškrta, ktorej neodoláte

 

Palacinky, lievance či dolky sú klasika, na ktorú si mnohí pamätajú ešte ako deti. Recept na pravé dolky z kvásku vám na chvíľu pripomenú detstvo, domáci ríbezľový džem a vôňu, ktorá priláka všetkých do kuchyne. Je z knihy Hrnčeková kuchárka od Zdenky a Vladimíra Horeckých a ak máte radi  sladké obedy, svojou ľahkosťou a rýchlosťou prípravy si vás určite získa.

Dolky pripravené z kvásku sú oproti iným nadýchanejšie a vláčnejšie. Príprava zaberie niekoľko minút a ak si poctivo odstojíte pri sporáku ich pečenie, odmenou vám bude chutný obed. Ak nemáte po ruke čerstvé ovocie na vrch, môžete použiť zaváraniny, no aj verzia s čokoládovými hoblinkami nie je zlá. Fantázia v kuchyni nesmie chýbať.

 

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Hrnčeková kuchárka (recenzia)

 

Recept:

  • 2 hrnčeky mlieka
  • 4/5 hrnčeka celozrnnej alebo hrubej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ½ kocky droždia
  • štipka soli
  • olej alebo tuk
  • ríbezľový lekvár
  • zavárané drobné ovocie
  • práškový cukor na posypanie

 

Odporúčame prečítať: Citrónový koláčik

Kváskové dolky

Zdroj: Shutterstock®

V polovici vlažného mlieka rozmiešame droždie s trochou cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť. Kvások pridáme do ostatného mlieka a za stáleho miešania prisypeme múku, cukor, soľ, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na panvici s jamkami pečieme na malom množstve oleja alebo tuku malé dolky. Tie potom po dve spojíme lekvárom alebo s džemom, posypeme drobným ovocím alebo kúskami čokolády a práškovým cukrom.  

 

Dobrú chuť!

Zdroj foto: www.luci.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

30.11.2014 10:51

mňam aj by som si také dala :-)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

03.12.2014 17:02

vdolky budou určitě moc dobré vyzkouším

Vaše meno:

Martina Uhrinová

Martina Uhrinová

09.12.2014 18:17

tie dolky už nemajú kysnúť po vypracovaní cesta? ďakujem

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2014 20:22

stará dobrá slovenská kuchyňa máme radi

Vaše meno:

Marianna

Marianna

09.01.2015 13:13

Vyzera to na velmi chutne na obrazku. Hned by som sa zahryzla :-p... Apropo... je to v recepte uvedene 4 az 5 hrncekov hrubej muky? Alebo styri pätiny z hrnceka. Dakujem.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:25

volakedy sme dolky robievali castejsie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.