Vianoce bez medovníkov by sme si ťažko vedeli predstaviť. Tieto malé medové koláčiky sa stali jednou z hlavných dominánt Vianoc a určite majú miesto na každom štedrovečernom stole. Okrem toho môžu zdobiť aj stromček, ktorý bude mať pre vás hneď isté čaro.
Hoci do štedrého dňa chýba ešte niekoľko týždňov, každá gazdinka vie, že medovníky je potrebné upiecť skôr. Potrebujú čas na to, aby zmäkli a boli vláčnejšie. Najzábavnejšia časť pri pečení medovníkov je až po ich upečení a to je zdobenie. Ak vám práca s bielkovou polevou ide od ruky, môžete sa inšpirovať niektorými nápadmi a mať originálne medovníčky.
Nezanedbateľnou vecou pri zdobení, je dobrá bielková poleva. Príliš riedka sa vám roztečie po medovníkoch a príliš hustá nevytvorí jemné ornamenty a pracuje sa s ňou veľmi zle. Ak máte svoj osvedčený recept, určite sa ho nevzdávajte a pre tých ostatných, ktorí ho ešte nenašli, prinášame recept.
Bielková poleva na medovníky:
- 15 dkg práškového cukru
- 1 bielok
- 2 polievkové lyžice zemiakovej škrobovej múčky
Odporúčame prečítať: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)
Základom zdobenia je biela poleva, ktorou ozdobujete rôznymi spôsobmi medovníčky. Ak si netrúfate na rôzne ornamenty, môžete ňou medovník pokryť celý. Ďalším spôsobom je orámovanie medovníka. Môžete spraviť jednu neprerušovanú tenkú čiaru po jeho obvode, alebo si to uľahčiť a obvod medovníka vybodkovať.
Farebné medovníčky spestria váš štedrovečerný stôl či stromček. Stačí ak do bielkovej polevy pridáte trochu potravinového farbiva, a môžete vytvárať rôzne farebné variácie, ktoré určite každá návšteva ocení.
Odporúčame prečítať: Ako si vypestovať zázvor?
Malých medových panáčikov naopak ocenia tí najmenší. Deti im môžu vytvárať ústa, oči, oblečenie a nechať sa unášať fantáziou. Títo panáčikovia dodajú šmrnc vášmu stromčeku. Ak chcete niečo vtipné, odlomte kúsok nohy a vytvorte panáčikovi výraz zdesenia na tvári.
Ak ste doteraz nenabrali odvahu, tak je čas pustiť sa do medovníkového domčeka. Základom je vopred navrhnúť domček s mierami a potom sa pri vykrajovaní nimi riadiť. Jednotlivé kusy ľahko zlepíte bielkovou polevou a keď domček stojí, môžete sa pustiť do zdobenia. Nebojte sa skúšať a experimentovať, pretože ak to nevyjde, tak medovník jednoducho zjete!
www.thinkstockphotos.com