Čerešňový kompót či džem – ako na zaváranie obľúbených pochúťok?

čerešňový kompót

Čerešňový kompót, zaváranie čerešní, čerešňový sirup, zaváranie pochúťok z ovocia a zeleniny či kompóty z iného ovocia, ovocné džemy, ale aj kvasené uhorky. To všetko sa dá jednoducho doma pripraviť. Ako na domáce zaváranie?

Sezóna čerešní je v plnom prúde a čerešne dozrievajú jedna radosť. Zaváranie ovocia je preto ideálna možnosť, ako si uchovať naše obľúbené ovocia aj na zimu.

Aj vy milujete zavárané čerešne?

Aj vy sa pýtate, čo so všetkým tým krásnym ovocím a zeleninou, respektíve so všetkými plodmi, ktoré sa nám urodili v záhradke? 

V čerstvej podobe sú nám a našim najbližším možno už aj prejedené, vypekať koláč každý deň tiež nie je bohviečo, ešte že je tu možnosť zavárania. S myšlienkou na sychravé jesenné dni a studené zimné noci vám to zaváranie pôjde rýchlejšie aj pri teplotách blížiacich sa k tridsiatke. 

Ak ste v zaváraní nováčikovia, vôbec sa toho nemusíte báť. Prezradíme vám pár chutných a jednoduchých receptov, vďaka ktorým si obohatíte svoju špajzu a zabezpečíte zásoby na zimu.

Pozri aj: Varenie v umývačke riadu či v práčke? Prekvapivé, čo dokážeš pripraviť v týchto spotrebičoch

čerešňový džem
Shutterstock®

Zaváranie obľúbených dobrôt - Čerešňový džem č. 1

Ingrediencie: čerešne, želírovací cukor, čerešňový likér

Postup prípravy: Na rovnaké množstvo ovocia použite rovnaké množstvo cukru. Čerešne zbavte kôstok, dajte do hrnca, trochu roztlačte, pridajte cukor a varte cca 5 minút. Ochuťte likérom a ešte horúce naplňte do fliaš a dobre uzavrite.

Čerešňový džem č. 2

Ingrediencie: čerešne, konzervačná pomôcka, kyselina citrónová, cukor (cca polovica hmotností čerešní)

Postup prípravy: Umyté čerešne zbavte kôstok, pomeľte na mlynčeku (prípadne popučte), zasypte cukrom, pridajte kyselinu citrónovú podľa chuti a povarte cca 15-20 minút. Na záver pridajte konzervačnú pomôcku a horúci džem dajte do nádob. Tie uzavrite, a otočte na pár minút hore dnom. 

čerešňový kompót
Shutterstock®

Domáci čerešňový kompót

Ingrediencie: čerešne, voda, cukor, rum

Postup prípravy: Očistené a umyté čerešne dajte do hrnca, posypte cukrom, zalejte vodou, ochuťte trochou rumu a dajte variť. Kompót varte na miernom ohni cc 10 minút, občas premiešajte. Horúci kompót dajte do fliaš, tie hneď uzatvorte, uložte vekom nadol a nechajte vychladnúť.

Pozri aj: Černice a ich účinky: Vieš, v čom spočíva ich jedinečná sila?

rebarborový džem
Shutterstock®

Rebarborový džem

Ingrediencie: rebarbora (cca 1,5 kg), 1 kg kryštálového cukru, 1 citrón (prípadne limetka)

Postup prípravy: Umytú a očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky posypte ich cukrom a nechajte odstáť až kým nezačnú púšťať šťavu. Tak začnite rebarboru variť na miernom ohni, podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Varte až do mäkka, džem pred naplnením do fliaš môžete ešte rozmixovať.

Pozri aj: Marmeláda z čiernych ríbezlí: Vyskúšaj tento osvedčený recept!

kvasené uhorky
Shutterstock®

Kvasené uhorky

Ingrediencie: uhorky, kôpor, 1 červená a 1 biela cibuľa, chilli paprička, cesnak, krajec chleba, vlažná voda

Postup prípravy: Na dno fľaše dajte čerstvý kôpor, pridajte umyté a nakrájané uhorky, tak nakrájanú cibuľu, chillii papričku a strúčiky cesnaku, zalejte vlažnou vodou, prikryte chlebom a uzatvorte fľašu, napríklad alobalom s dierkami. Nechajte dozrieť na slnečnom mieste cca 3 – 4 dni.

Aktualizované na 07.06.2024

Aktualizovaný článok: 07.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

13.07.2014 17:28

tiež som tento rok prvýkrát skúšala robiť džemy a vydarili sa

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

13.07.2014 19:46

myslela som si že ako mi je dobre že čo to ešte v špajzičke mám ale zistila som že mi došiel marhuľový džem a tak sa zajtra na to chystám :-)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

16.07.2014 21:23

ten rebarborový džem vypadá chutně

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

07.08.2014 17:40

zavárame...zavárame... každý druhý deň zavárame... uhorky, džemy... černice... znova uhorky... letná sezóna je na to určená :)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.10.2014 14:29

Práve sa chystáme pripraviť na zimu kvasenú kapustu, aby sme ju mali vždy poruke, nakoľko je veľmi zdravá a dá sa využiť v kuchyni na veľa spôsobov:))

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

21.05.2020 10:20

Áno zaváranie, jeden z mojich najväčších koníčkov :-) Ale ja nezaváram až v lete a v jeseni zeleninku a ovocie, pre mňa sa začína obdobie zavárania už v jari kedy nám kvitne púpava a baza :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.