Veľká noc je sviatok, ktorý sa nesie v duchu znovuzrodenia, jari, rodiny a – priznajme si – aj poriadneho jedla. Každý rok sa stoly prehýbajú pod šunkou, vajíčkami, cviklou a medovníkmi. A potom je tu on – veľkonočný baranček. V tradičnej sladkej podobe ho poznáme všetci. Ale čo ak vám povieme, že existuje aj jeho slaný dvojník, ktorý dokáže zaujať nielen vzhľadom, ale aj chuťou?
Slaný baranček je odpoveďou pre každého, kto rád kombinuje tradíciu s nápadom. Je to malý kulinársky rebel na tanieri, ktorý prekvapí, zasýti a zároveň skvele zapadne medzi sviatočné dobroty. Môže byť plnený špenátom, syrom, vajíčkom, bylinkami – a pokojne aj všetkým dokopy. A čo je na tom najkrajšie? Keď ho postavíte na stôl vedľa maľovaných vajíčok a voňavej šunky, každý sa pristaví.
Slaný variant veľkonočného barančeka
Kto povedal, že baranček musí byť vždy sladký a posypaný práškovým cukrom? Tradičný sviatočný koláčik má síce svoje pevné miesto na veľkonočnom stole, no v posledných rokoch sa mu začína dariť aj v jeho slanej verzii. A popravde – právom! Slaný baranček vie zaujať nielen chuťou, ale aj svojím originálnym vzhľadom a efektným servírovaním.
Slané pečené verzie barančeka sú ideálne pre tých, ktorí obľubujú sýte raňajky, pohostenie k šunke a vajíčku alebo chcú jednoducho skúsiť niečo netradičné. Náplň môže byť ľubovoľná – od špenátu a vajíčok cez syr a zeleninu až po šunku, bylinky či dokonca nátierkové syry. Baranček sa tak stáva nielen ozdobou, ale aj plnohodnotným jedlom. A že pri rozkrojení vyzerá trochu zvláštne? Nuž... niekto vidí čaro, iný drámu. My v tom vidíme zábavu a poctivú chuť!
Slaný baranček plnený špenátom, šunkou a vajíčkami
Ingrediencie na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 200 ml vody
- 200 ml oleja (napr. slnečnicový alebo olivový)
- 2 vajcia
Ingrediencie na plnku:
- 3 vajcia natvrdo
- 1 PL olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 100 g šunky (nakrájanej na malé kocky)
- 200 g čerstvého špenátu (alebo mrazeného, dobre odkvapkaného)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 100 g strúhaného syra (napr. eidam, gouda alebo mozzarella)
Postup prípravy slaného veľkonočného barančeka:
- Najskôr si pripravíme vajcia natvrdo. Vložíme ich do osolenej vriacej vody a varíme 10 minút. Potom ich schladíme, olúpeme a odložíme bokom.
- Cesto: V miske zmiešame preosiatu múku so soľou, pridáme vodu, olej a dve surové vajcia. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Zakryjeme a necháme 10 – 15 minút odpočívať.
- Plnka: Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme šunku a krátko opečieme.
- Pridáme nasekaný špenát, soľ, pretlačený cesnak a necháme krátko podusiť, kým špenát zmäkne. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
- Formu na barančeka (dvojdielnu) vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu vyvaľkáme a vyložíme ňou spodnú časť formy.
- Na cesto uložíme vcelku vajcia natvrdo, posypeme strúhaným syrom a navrstvíme špenátovo-šunkovú zmes.
- Prikryjeme druhou polovicou cesta, dobre uzavrieme a nasadíme vrchný diel formy.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 190 °C cca 60 minút. Potom zložíme vrchný diel a necháme dopiecť ešte 10 minút dozlatista.
- Barančeka necháme úplne vychladnúť vo forme. Až potom opatrne vyklopíme.
Obmeny slaného barančeka, ak si chcete zaexperimentovať:
- Talianska inšpirácia: pridajte do cesta sušené paradajky, oregano a plňte mozzarellou + bazalkovým pestom
- Bylinkový baranček: nasekajte do cesta čerstvý rozmarín alebo tymian, výborne sa hodí k plnke z bryndze a medvedieho cesnaku
- Slaný baranček bez mäsa: šunku nahraďte nakrájanými sušenými paradajkami, olivami alebo restovanou cuketou
- Zemiakové vylepšenie: časť múky nahraďte varenými, popučenými zemiakmi – cesto bude vláčnejšie
- Syrový baranček: zmiešajte viac druhov syrov – parmezán, balkánsky syr, eidam – a využite ako dominantnú náplň
Ako servírovať slaného barančeka, aby ste dosiahli wow efekt?
Bylinkový dip ako najlepší parťák veľkonočného barančeka
K barančekovi sa skvelo hodí jogurtovo-smotanový dip s pažítkou, cesnakom a bylinkami (napr. kôpor, medvedí cesnak alebo petržlen). Môžete ho podávať v miske hneď vedľa barančeka – a všetci si budú namáčať s takým nadšením, až vám zmizne skôr, než stihnete povedať „ale veď som ho ešte ani neodfotila!“.
Veľkonočný obložený tanier s barančekom
Barančeka môžete naservírovať ako súčasť sviatočnej misy – pridajte k nemu vajíčka natvrdo, reďkovky, jarnú cibuľku, plátky údenej šunky, syr a niekoľko kúskov pečiva. Výsledok? Veľkonočný brunchový sen.
Vložte barančeka do piknikového košíka
Ak je Veľká noc teplá a slnečná (výnimočne, ale predsa!), zabaľte barančeka do voskovaného papiera, pribaľte pár varených vajíčok, čerstvú zeleninu a vyrazte na piknik. Slaný baranček je výborný aj za studena – ideálny ako „veľkonočný sendvič bez sendviča“.
Baranček ako darček
Áno, aj to sa dá! Upečte menšiu verziu slaného barančeka do formy na minibábovku, zabaľte ho do celofánu, previažte stužkou a darujte ako chutný pozdrav – lepší než kupovaná čokoláda, praktickejší než maľované vajíčko či korbáč.
Prečo práve baranček?
Veľkonočný baránok nie je len chutné pečivo – je to silný symbol. V kresťanskej tradícii predstavuje Ježiša Krista ako obetného Baránka, ktorý zomrel za spásu ľudstva. Tento symbol pokoja, čistoty a nevinnosti sa postupne premenil aj na súčasť sviatočného jedálnička – najskôr vo forme pečeného mäsa, neskôr (najmä v mestskom prostredí) ako baranček z masla, marcipánu alebo piškótového cesta.
A v posledných rokoch sa tento tradičný motív dostáva aj do nových, kreatívnych podôb – vrátane tej slanej. Lebo sviatky môžu byť aj hravé, aj chutné, aj symbolické – a zároveň úplne podľa našich predstáv.
A teraz – trúfnete si?
Možno ste doteraz piekli len sladkého barančeka, možno si tento recept práve čítate so zdvihnutým obočím. Ale verte nám – slaná verzia vás dostane. Je originálna, sýta, vďačná a na stole rozhodne nezostane dlho. Navyše si s ňou získate uznanie nielen od babky, ale aj od priateľov na Instagrame.
Tak čo poviete? Vymažte maslom tú formu, zapnite rúru a nechajte sa prekvapiť, ako veľmi vám tento baranček zachutí. Veď predsa – Veľká noc je aj o radosti. A tá môže mať aj slanú príchuť.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos