Každé ročné obdobie má svoje špecifiká, hlavne čo sa potravín týka. V lete sa radi schladíme čerstvým ovocím, ľadovými nápojmi či zmrzlinou. No a v zime radšej siahneme po potravinách, ktoré nás zahrejú. Jednou z nich je aj zázvor, ktorý si radi vychutnávame nastrúhaný, zaliaty teplou vodou a s kvapkou medu alebo citrónu. Tiež máte radi zázvorový čaj?
Zázvor patrí medzi exotické plodiny, ktoré sa k nám dovážajú. Ale, dá sa dopestovať aj v našich podmienkach, viete ako? Neuveríte, ale veľmi jednoducho! Ukážeme vám ako sa dá vypestovať zázvor u vás doma.
Pestovanie zázvoru z podzemku
Na začiatok vám prekvapivo postačí jedna jediná vec – podzemok, ktorý nesprávne nazývame koreň. Ten zoženiete v každom obchode. Napriek tomu, že ho výrobcovia potierajú rôznymi látkami, ktoré inhibujú jeho klíčenie, pomerne rýchlo vám doma vyklíči. A to aj v miske bez vody!
Samozrejme na to, aby ste si dopestovali zdravý zázvor, budete ho musieť vopred zbaviť týchto nežiadúcich látok. Preto zázvor potom ako ho kúpite, namočte na dva dni do misky s vodou. Inhibítory by sa mali zo zázvoru uvoľniť. Následne ho nechajte ďalšie dva dni vysušiť, ideálne na slnku, dokiaľ sa neobjavia prvé rastové očká.
Ak sa objavili rastové očká, rozrežte zázvor na menšie kúsky, podľa tých očiek a nechajte ich ešte chvíľku vyschnúť. Následne ich dajte do hliny – ideálne zmes hliny a rašeliny. Jednotlivé kúsky zasaďte do hĺbky troch až piatich centimetrov. Kľudne si môžete takto pripraviť sadeničky, ktoré na jar vysadíte do záhrady alebo necháte zázvor rásť vo väčšom kvetináči. Avšak, to nie je jediný spôsob ako si môžete zázvor vypestovať – začať môžete aj od semienok.
Okrem zázvoru lekárskeho, ktorý má veľmi pozitívne účinky na naše telo, si môžete pokojne vypestovať aj zázvor bengálsky. Pochádza z Himalájí a počas kvitnutia vás bude tešiť svojimi krásnymi farebnými kvetmi, ktoré sa trošku podobajú na listy orchidey. Vo vybraných obchodoch zoženiete semená i tohto zázvoru.
Shutterstock®Starostlivosť o rastúci zázvor
Na to, aby ste sa mohli tešiť zo štipľavej chuti zázvoru, musíte ho dostatočne zalievať. Je vhodné umiestniť kvetináč s budúcou rastlinou na teplé miesto, nie však na priame slnko. A spolu s tým je dôležitá aj dostatočná zálievka, ktorú použijete. Rastúci zázvor musíte poriadne polievať, pretože potrebuje dostatok vlhkosti. Avšak, musíte sa pripraviť na to, že rastie veľmi pomaly.
Prvé výhonky uvidíte až o niekoľko týždňov a prvý čaj si budete môcť urobiť až po niekoľkých mesiacoch! Nemusíte sa však báť, počas rastu sa vám dostane niekoľko malých príležitostí ochutnať domáci čerstvý zázvor. Zopár malých kúskov, ktoré vám postačia na lahodný čaj, sa totiž počas kvitnutia postupne budú dať odštipnúť – stačí ak odhrniete hlinu, odtrhnete kúsok a následne hlinu zahladíte. Toto môžete spraviť asi po troch či štyroch mesiacoch od vysadenia.
Až po neuveriteľných desiatich mesiacoch budete môcť zbierať aj hlavný podzemok zázvoru. Výhodou bude, ak necháte pár malých odzemokov v zemi – budete sa môcť tešiť na ďalší zázvor o pár mesiacov. A takto budete môcť pokračovať stále dookola a budete mať čerstvý zázvor po celý rok.
Malý tip: Od polovice mája do konca septembra môžete zázvor pokojne pestovať vonku. Počas zimy potrebuje zázvor dostatok tepla a svetla,preto je vhodné ho s príchodom zimy zozbierať a v zemi nechať iba pár malých podzemkov.
Prečo pestovať zázvor?
A prečo by ste vlastne mali začať pestovať zázvor? Dôvodov je niekoľko! Presvedčiť vás môže napríklad 600 rôznych látok, ktoré zázvor obsahuje, ktoré zodpovedajú za antibakteriálne, antivirálne a dezinfekčné vlastnosti. Zázvor dokáže dostatočne zahriať telo, upokojiť boľavé hrdlo, podporiť trávenie a upokojiť podráždený žalúdok.
Zároveň ide o rastlinu, ktorá je podstatne menej náročná, než si väčšina ľudí myslí. Nevyžaduje veľa priestoru, spoľahlivo rastie aj v kvetináči na okne a pri správnej starostlivosti dokáže produkovať čerstvé korene po celý rok. Domáci zázvor má pritom intenzívnejšiu chuť, vyšší obsah aromatických látok a istotu, že nebol chemicky ošetrený. Preto je jeho pestovanie skvelou voľbou pre každého, kto chce mať liečivú ingredienciu vždy po ruke.
Shutterstock®Tipy, ako využiť zázvor počas chrípkovej sezóny
Zázvorový čaj na rýchle prehriatie
Na šálku zázvorového čaju postačí 2–3 cm čerstvého zázvoru, ktorý ošúpete a nakrájate na tenké plátky. Zalejte ich vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Po miernom vychladnutí pridajte citrón alebo med podľa chuti. Takto pripravený čaj príjemne prehrieva telo, zmierňuje bolesť hrdla a môžete ho popíjať aj niekoľkokrát denne.
Domáci zázvorový vývar
Pri varení kuracieho alebo zeleninového vývaru pridajte do hrnca 3–4 plátky čerstvého zázvoru. Nechajte ich variť spolu so zeleninou aspoň hodinu, aby sa do polievky uvoľnila jemná pikantnosť a protizápalové účinky. Pred podávaním zázvor vyberte. Vývar tak získa hrejivý tón ideálny pri nádche, únave alebo zimnici.
Ranné smoothie so zázvorom
Do mixéra vložte banán, hrsť špenátu, šťavu z jedného pomaranča a približne 1 cm nastrúhaného zázvoru. Všetko rozmixujte dohladka. Ak chcete výraznejšiu chuť, môžete pridať pár kvapiek citróna alebo lyžicu jogurtu. Toto smoothie podporí imunitu, dodá energiu a zjemní ranný pocit zahlienenia.
Zázvorový med proti bolesti hrdla
Nastrúhajte kúsok zázvoru (asi 2 cm) a zmiešajte ho s dvoma lyžicami kvalitného medu. Zmes nechajte aspoň hodinu odstáť, aby sa prepojili chute. Užíva sa po lyžičkách – buď priamo, alebo rozpustený v teplej vode. Je to rýchly spôsob, ako upokojiť podráždené hrdlo a podporiť regeneráciu sliznice.
Hrejivý kúpeľ so zázvorom
Nakrájajte 5–6 tenkých plátkov zázvoru a vložte ich do hrnca s litrom vody. Varom ich nechajte prejsť približne 10 minút a následne sceďte. Zázvorový odvar potom vlejte do teplého kúpeľa. Pomáha uvoľniť napäté svaly, prehriať telo a zmierniť pocit zimnice pri prechladnutí.
Zázvor ako celoročný spojenec zdravia
Zázvor je jednou z tých rastlín, ktoré vedia prekvapiť hneď dvakrát – najprv svojou jednoduchosťou pestovania a potom širokou škálou účinkov na naše zdravie. Či už ho budete pestovať pre radosť, pre chuť alebo kvôli jeho výnimočným vlastnostiam, vždy budete mať po ruke prírodného pomocníka, ktorý zahreje, podporí imunitu a dodá telu potrebnú energiu.
Ak si z neho vytvoríte pravidelnú súčasť domácnosti – či už vo forme čaju, vývaru, smoothie alebo drobných kúskov odštipnutých priamo z podzemku – rýchlo zistíte, že ide o rastlinu, ktorá vie byť nielen praktická, ale aj prekvapivo príjemná na starostlivosť. A čo je najlepšie, zázvor dokáže byť vaším verným spoločníkom počas celej chrípkovej sezóny aj ďaleko po nej.
Aktualizovaný článok: 08.12.2025