Veľkonočné menu s receptami: Tradičné jedlá na sviatky jari

Veľkonočné menu na Slovensku

Veľká noc je sviatkom obnovy, tradícií a rodinnej pohody. Kým v niektorých domácnostiach majú prím veľkonočné zvyky, v iných sa pozornosť sústreďuje na slávnostné jedlá, ktoré nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Spojenie chutí, vôní a symboliky jedla je tým, čo robí tieto dni výnimočnými.

Tradičné veľkonočné menu je zostavené nielen podľa chutí, ale aj podľa duchovného významu jednotlivých jedál. Vajíčka ako symbol nového života, údená šunka ako znak obety či chren reprezentujúci utrpenie – každé sústo má svoj zmysel. Poďme sa spolu pozrieť na kompletné menu, ktoré spája staré slovenské tradície s poctivou domácou kuchyňou.

Predjedlo: Plnené veľkonočné vajíčka

Symbolika: Nový život, plodnosť a obroda.

Ingrediencie:

  • 6 vajec

  • 2 lyžice majonézy

  • 1 ČL horčice

  • soľ, korenie

  • pažítka na ozdobu

Postup:

  1. Vajcia uvarte natvrdo, nechajte vychladnúť a ošúpte.

  2. Prekrojte ich na polovice a žĺtky vyberte do misky.

  3. Žĺtky rozpučte, zmiešajte s majonézou, horčicou, osoľte, okoreňte.

  4. Plnku vložte späť do bielkov a ozdobte pažítkou.

Hlavný chod: Tradičná údená šunka s chrenom a vajíčkom

Symbolika: Obeta a očista.

Ingrediencie:

  • 1 kg údenej šunky

  • čerstvý chren (alebo chrenová nátierka)

  • 4 uvarené vajíčka

  • kyslá uhorka na servírovanie

Postup:

  1. Údenú šunku môžete servírovať za studena alebo ju krátko podusiť v pare.

  2. Podávajte ju s uvarenými vajíčkami, čerstvým chrenom a kyslou uhorkou.

  3. Môžete ju doplniť o čerstvý domáci chlieb.

Tu nájdete postup, ako správne variť údenú šunku: Ako variť veľkonočnú šunku tak, aby bola perfektná

veľkonočná hrudka recept
Freepik.com

Príloha: Veľkonočná hrudka (syrek)

Symbolika: Čistota, nevinnosť, nový začiatok.

Ingrediencie:

  • 1 liter mlieka

  • 8 vajec

  • štipka soli

  • muškátový oriešok (voliteľné)

Postup:

  1. Mlieko priveďte do varu, pridajte rozšľahané vajcia a soľ.

  2. Varte za stáleho miešania, kým sa zmes nezrazí.

  3. Preceďte cez plátno, vytvarujte do guľky a nechajte stuhnúť v chladničke.

Doplnok: Veľkonočná plnka (baba)

Symbolika: Splynutie chutí a poďakovanie za hojnosť.

Recept nájdete tu: Veľkonočná baba podľa Kvetky Horváthovej – tradičná veľkonočná pochúťka

Príloha: Cvikla s chrenom

Symbolika: Očista a rovnováha chutí.

Ingrediencie:

  • 2 uvarené cvikly

  • 1–2 PL strúhaného chrenu

  • 1 PL octu

  • štipka cukru a soli

Postup:

  1. Cviklu nastrúhajte nahrubo, pridajte chren.

  2. Dochuťte octom, cukrom a soľou.

  3. Premiešajte a nechajte odležať.

jedlá na Veľkú noc
Freepik.com

Dezert: Veľkonočný baranček z piškótového cesta

Symbolika: Obetný baránok – čistota, obnova a viera.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 150 g cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 150 g polohrubej múky

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • 2 PL oleja

Postup:

  1. Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.

  2. Pridajte olej, múku s práškom a vanilkový cukor.

  3. Nalejte do vymastenej formy v tvare baránka.

  4. Pečte pri 170 °C asi 40–45 minút. Po vychladnutí pocukrujte.

Ďalšie recepty na veľkonočného barančeka: 

Recept: Pripravte si doma veľkonočného barančeka

Veľkonočný baránok na každý veľkonočný stôl: 3 TOP recepty, ktoré musíš skúsiť

Sladké pečivo: Mazanec

Symbolika: Hojnosť, šťastie, rodinné puto.

Recepty nájdete tu: 

Regionálne veľkonočné špeciality

Západné Slovensko: Veľkonočný koláč s tvarohom alebo kysnuté záviny

Na Záhorí a v oblasti Myjavy sú obľúbené sladké záviny plnené tvarohom, orechmi alebo makom. Pečú sa z jemného kysnutého cesta a podávajú sa ako dezert k slávnostnému obedu. Niekde sa pripravuje aj koláč zvaný „závin štedrák“ – vrstvený koláč s viacerými plnkami.

Stredné Slovensko: Kyslá veľkonočná polievka (tzv. kyselka alebo mačanka)

V oblasti Banskej Bystrice, Zvolena či Detvy sa na Veľkú noc podávala hustá kyslá polievka z údeného vývaru, kyslej kapusty, zemiakov a smotany. Niekde sa do nej pridávali aj sušené hríby či kúsky údeného mäsa. Kyselka sa jedla najmä na Bielu sobotu alebo ako ľahší pokrm počas sviatkov, keď bolo potrebné „vyrovnať“ bohatý mäsitý obed.

Liptov: Ovarové špeciality a polievka z údeného

V Liptove sa na Veľkú noc zvykne pripravovať aj ovar z bravčového kolena či hlavy. Vývar sa následne využíva ako základ na polievku, do ktorej sa pridávajú vajcia, strúhaný chren a niekedy aj zemiaky.

Orava a Kysuce: Cesnaková veľkonočná polievka

V týchto severných regiónoch býva súčasťou sviatočného stola silná cesnaková polievka s kúskami údeného mäsa a domácou cestovinou. V niektorých obciach sa do nej pridáva aj trochu smotany alebo vajíčko.

Zemplín a Abov: „Veselá klobása“ a pečené mäso

Na Zemplíne sa do košíka často pridáva aj špeciálne ochutená klobása s cesnakom a červenou paprikou. Mäso (najmä bravčové stehno alebo pliecko) sa pečie pomaly v rúre s cibuľou a koreninami, aby sa mäso rozpadávalo.

Gemer a Malohont: Hŕstková veľkonočná polievka

Obľúbená najmä v chudobnejších oblastiach – polievka z koreňovej zeleniny, fazule, krúp a údeného. Podávala sa na Zelený štvrtok alebo aj na Veľkonočný pondelok ako ľahší obed.

Východné Slovensko: Pirohy plnené zemiakmi a tvarohom

Vo viacerých domácnostiach na východnom Slovensku – najmä v oblasti Zemplína a Šariša – sa počas Veľkej noci pripravovali aj slané pirohy. Plnili sa najčastejšie zemiakovou alebo tvarohovou plnkou, niekde sa do nich pridávali aj opražené cibuľky či kôpor. Podávali sa poliate maslom, so smotanou a vyprážanou cibuľkou. Boli akýmsi "ľudovým" doplnkom k slávnostnému mäsu, často sa servírovali počas Veľkého piatku ako pôstne, ale výdatné jedlo.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com


 

Aktualizovaný článok: 27.03.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.01.2014 23:03

ako vždy stará dobrá klasika aj tak naša slovenská kuchyňa je naj.....

Vaše meno:

Danka

Danka

01.05.2013 20:35

aj ked už je po veľkej noci citrónove rezne si mi pacia nepovedala by som ze moze byt aj takáto kombinácia :)

Vaše meno:

Veronika

Veronika

25.03.2013 20:34

tie citronove rezne vyzeraju skvele...aj ked u nas na stole pocas velkej noci nesmu chybat rozne sunky, klobasy...a vselijake veci, z ktorych sa lahko pribera :D

Vaše meno:

mima

mima

25.03.2013 19:55

všetko to vyzerá chutne ale klasické veľkonočné menu je top podľa mňa...veď je iba raz za rok :)

Vaše meno:

Ondakova Iveta

Ondakova Iveta

25.03.2013 19:26

Šunkové rolky so špargľou vyzerájú krásne farebne, tak jarne, a ešte aj nenáročné na prípravu a vhodné ako občerstvenie pre šibačov, určite vyskúšam...mnam:)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.