Veľkonočné menu

Aké jedlá zaradiť do tohtoročného veľkonočného menu? Ak máte chuť na zmenu, máme pre vás zopár chutných tipov

Aj vy už premýšľate v týchto dňoch nad tým, aké jedlá zaradiť do tohtoročného veľkonočného menu?

 

Ak máte chuť na zmenu, máme pre vás zopár chutných tipov inšpirovaných aj medzinárodnou kuchyňou!

 

Osviežte veľkonočnú klasiku štipkou nových chutí a vôní...

 

 

 

 

Baklažánový dip

 

Veľkonočné menu

 

 

Ingrediencie: 1 väčší baklažán, 1 šalátová uhorka, 1 väčšia červená cibuľa, 2 lyžičky jablkovej melasy, 3 lyžice sezamovej pasty, 1 dcl vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, semienka z granátového jablka, soľ, korenie, olivový olej

 

Postup: Baklažán prepolíme, umyjeme, osolíme a necháme vypotiť cca 15 minút v pripravenom sitku, aby sme ho zbavili horkosti. Baklažán následne umyjeme, osušíme a dáme zapiecť na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 °C približne 45 – 60 minút, resp. až kým nie je kožka baklažánu „spálená“. Upečený baklažán zbavíme zbytkov kože – a dužinu spracujeme mixérom. Pridáme k nej najemno nakrájanú cibuľu, uhorku, vodu a pretlačený cesnak. Zmes dochutíme melasou, sezamovou pastou, citrónovou šťavou, soľou, korením a dôkladne premiešame. Pokropíme trochou olivového oleja, vmiešame čerstvú petržlenovú vňať, ozdobíme semienkami z granátového jablka a podávame k opečeným toastom, alebo domácim chipsom.

 


Harira polievka

 

Veľkonočné menu

 

 

Ingrediencie: 400 g jahňacieho pliecka, 400 g cíceru (v konzerve), 2 cibule, 4 ks cesnaku, 2 chilli papričky, paradajkový pretlak, 1,5 l zeleninového vývaru, lúpané paradajky v konzerve, 2 hrste červenej šošovice, šťava z jedného citróna, soľ, mletá rasca, mletý zázvor a škorica, čerstvá mäta a koriander, olej

 

Postup: V hrnci opečieme na oleji nakrájané mäso. Keď jahňacina zhnedne, vyberieme ju bokom, a do zvyšného oleja vložíme nakrájanú cibuľu, cesnak a chilli. Za stáleho miešania varíme na stredne silnom ohni cca 5 minút, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme korenie, premiešame a varíme ďalšiu minútu. Tak pridáme paradajky, šošovicu a paradajkový pretlak, zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni približne 45 minút. Po tejto dobe pridáme do polievky cícer a dusíme ďalších 15 minút. Na záver ochutíme polievku ešte citrónovou šťavou, soľou a podávame ozdobené čerstvou mätou a koriandrom.

 

 

Šunkové rolky so špargľou

 

Veľkonočné menu

 

 

Ingrediencie: 16 ks čerstvej špargle, 1 veľká červená paprika nakrájaná na 16 prúžkov, 16 plátkov údeného syra, 8 plátkov šunky prosciutto, pažítka

 

Postup: Špargľu uvaríme na pare a necháme vychladnúť. Následne si pripravíme rolky – špargľu, syr a červenú papriku zabalíme do plátku šunky a previažeme pažítkou.

 

 

Citrónové kuracie rezne

 

Veľkonočné menu

 

 

Ingrediencie: 600 g kuracie prsia, 2 ks citrón, 2 ks cesnaku, soľ, čierne korenie, oregano, bazalka, mleté čierne korenie, 1 vajce, hladká múka na obaľovanie, strúhanka, olej

 

Postup: Z citrónovej šťavy, pretlačeného cesnaku, korenia a byliniek si pripravíme marinádu, v ktorej necháme chvíľku naklepané kuracie prsia odpočívať. Ideálne v chladničke aspoň 30 minút. Vajíčko si rozmiešame, v prípade potreby zriedime trochou vody, osolíme. Kuracie prsia obalíme v múke, vajíčku, strúhanke a vyprážame na rozpálenom oleji.

 

Náš TIP: Pozrite si tiež CHUTNÉ A ZDRAVÉ ŠALÁTY, ktoré sú vhodné aj na sviatočné pohostenie.

 

Veselú a chutnú veľkú noc:)

 

 

Zdroj foto: www.wallpapershd.biz, www.thefoodfairy.files.wordpress.com, www.falafel-recipes.blogspot.com, www.examiner.com, www.freshnessgf.com
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
5 komentárov
Ondakova Iveta

Ondakova Iveta

25.03.2013 19:26

Šunkové rolky so špargľou vyzerájú krásne farebne, tak jarne, a ešte aj nenáročné na prípravu a vhodné ako občerstvenie pre šibačov, určite vyskúšam...mnam:)

Vaše meno:

mima

mima

25.03.2013 19:55

všetko to vyzerá chutne ale klasické veľkonočné menu je top podľa mňa...veď je iba raz za rok :)

Vaše meno:

Veronika

Veronika

25.03.2013 20:34

tie citronove rezne vyzeraju skvele...aj ked u nas na stole pocas velkej noci nesmu chybat rozne sunky, klobasy...a vselijake veci, z ktorych sa lahko pribera :D

Vaše meno:

Danka

Danka

01.05.2013 20:35

aj ked už je po veľkej noci citrónove rezne si mi pacia nepovedala by som ze moze byt aj takáto kombinácia :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.01.2014 23:03

ako vždy stará dobrá klasika aj tak naša slovenská kuchyňa je naj.....

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE