Aj vy už premýšľate v týchto dňoch nad tým, aké jedlá zaradiť do tohtoročného veľkonočného menu?
Ak máte chuť na zmenu, máme pre vás zopár chutných tipov inšpirovaných aj medzinárodnou kuchyňou!
Osviežte veľkonočnú klasiku štipkou nových chutí a vôní...
Baklažánový dip
Ingrediencie: 1 väčší baklažán, 1 šalátová uhorka, 1 väčšia červená cibuľa, 2 lyžičky jablkovej melasy, 3 lyžice sezamovej pasty, 1 dcl vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, semienka z granátového jablka, soľ, korenie, olivový olej
Postup: Baklažán prepolíme, umyjeme, osolíme a necháme vypotiť cca 15 minút v pripravenom sitku, aby sme ho zbavili horkosti. Baklažán následne umyjeme, osušíme a dáme zapiecť na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 °C približne 45 – 60 minút, resp. až kým nie je kožka baklažánu „spálená“. Upečený baklažán zbavíme zbytkov kože – a dužinu spracujeme mixérom. Pridáme k nej najemno nakrájanú cibuľu, uhorku, vodu a pretlačený cesnak. Zmes dochutíme melasou, sezamovou pastou, citrónovou šťavou, soľou, korením a dôkladne premiešame. Pokropíme trochou olivového oleja, vmiešame čerstvú petržlenovú vňať, ozdobíme semienkami z granátového jablka a podávame k opečeným toastom, alebo domácim chipsom.
Harira polievka
Ingrediencie: 400 g jahňacieho pliecka, 400 g cíceru (v konzerve), 2 cibule, 4 ks cesnaku, 2 chilli papričky, paradajkový pretlak, 1,5 l zeleninového vývaru, lúpané paradajky v konzerve, 2 hrste červenej šošovice, šťava z jedného citróna, soľ, mletá rasca, mletý zázvor a škorica, čerstvá mäta a koriander, olej
Postup: V hrnci opečieme na oleji nakrájané mäso. Keď jahňacina zhnedne, vyberieme ju bokom, a do zvyšného oleja vložíme nakrájanú cibuľu, cesnak a chilli. Za stáleho miešania varíme na stredne silnom ohni cca 5 minút, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme korenie, premiešame a varíme ďalšiu minútu. Tak pridáme paradajky, šošovicu a paradajkový pretlak, zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni približne 45 minút. Po tejto dobe pridáme do polievky cícer a dusíme ďalších 15 minút. Na záver ochutíme polievku ešte citrónovou šťavou, soľou a podávame ozdobené čerstvou mätou a koriandrom.
Šunkové rolky so špargľou
Ingrediencie: 16 ks čerstvej špargle, 1 veľká červená paprika nakrájaná na 16 prúžkov, 16 plátkov údeného syra, 8 plátkov šunky prosciutto, pažítka
Postup: Špargľu uvaríme na pare a necháme vychladnúť. Následne si pripravíme rolky – špargľu, syr a červenú papriku zabalíme do plátku šunky a previažeme pažítkou.
Citrónové kuracie rezne
Ingrediencie: 600 g kuracie prsia, 2 ks citrón, 2 ks cesnaku, soľ, čierne korenie, oregano, bazalka, mleté čierne korenie, 1 vajce, hladká múka na obaľovanie, strúhanka, olej
Postup: Z citrónovej šťavy, pretlačeného cesnaku, korenia a byliniek si pripravíme marinádu, v ktorej necháme chvíľku naklepané kuracie prsia odpočívať. Ideálne v chladničke aspoň 30 minút. Vajíčko si rozmiešame, v prípade potreby zriedime trochou vody, osolíme. Kuracie prsia obalíme v múke, vajíčku, strúhanke a vyprážame na rozpálenom oleji.
Náš TIP: Pozrite si tiež CHUTNÉ A ZDRAVÉ ŠALÁTY, ktoré sú vhodné aj na sviatočné pohostenie.
Veselú a chutnú veľkú noc:)