Veľká noc je sviatkom obnovy, tradícií a rodinnej pohody. Kým v niektorých domácnostiach majú prím veľkonočné zvyky, v iných sa pozornosť sústreďuje na slávnostné jedlá, ktoré nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Spojenie chutí, vôní a symboliky jedla je tým, čo robí tieto dni výnimočnými.
Tradičné veľkonočné menu je zostavené nielen podľa chutí, ale aj podľa duchovného významu jednotlivých jedál. Vajíčka ako symbol nového života, údená šunka ako znak obety či chren reprezentujúci utrpenie – každé sústo má svoj zmysel. Poďme sa spolu pozrieť na kompletné menu, ktoré spája staré slovenské tradície s poctivou domácou kuchyňou.
Predjedlo: Plnené veľkonočné vajíčka
Symbolika: Nový život, plodnosť a obroda.
Ingrediencie:
6 vajec
2 lyžice majonézy
1 ČL horčice
soľ, korenie
pažítka na ozdobu
Postup:
Vajcia uvarte natvrdo, nechajte vychladnúť a ošúpte.
Prekrojte ich na polovice a žĺtky vyberte do misky.
Žĺtky rozpučte, zmiešajte s majonézou, horčicou, osoľte, okoreňte.
Plnku vložte späť do bielkov a ozdobte pažítkou.
Hlavný chod: Tradičná údená šunka s chrenom a vajíčkom
Symbolika: Obeta a očista.
Ingrediencie:
1 kg údenej šunky
čerstvý chren (alebo chrenová nátierka)
4 uvarené vajíčka
kyslá uhorka na servírovanie
Postup:
Údenú šunku môžete servírovať za studena alebo ju krátko podusiť v pare.
Podávajte ju s uvarenými vajíčkami, čerstvým chrenom a kyslou uhorkou.
Môžete ju doplniť o čerstvý domáci chlieb.
Tu nájdete postup, ako správne variť údenú šunku: Ako variť veľkonočnú šunku tak, aby bola perfektná
Freepik.comPríloha: Veľkonočná hrudka (syrek)
Symbolika: Čistota, nevinnosť, nový začiatok.
Ingrediencie:
1 liter mlieka
8 vajec
štipka soli
muškátový oriešok (voliteľné)
Postup:
Mlieko priveďte do varu, pridajte rozšľahané vajcia a soľ.
Varte za stáleho miešania, kým sa zmes nezrazí.
Preceďte cez plátno, vytvarujte do guľky a nechajte stuhnúť v chladničke.
Doplnok: Veľkonočná plnka (baba)
Symbolika: Splynutie chutí a poďakovanie za hojnosť.
Recept nájdete tu: Veľkonočná baba podľa Kvetky Horváthovej – tradičná veľkonočná pochúťka
Príloha: Cvikla s chrenom
Symbolika: Očista a rovnováha chutí.
Ingrediencie:
2 uvarené cvikly
1–2 PL strúhaného chrenu
1 PL octu
štipka cukru a soli
Postup:
Cviklu nastrúhajte nahrubo, pridajte chren.
Dochuťte octom, cukrom a soľou.
Premiešajte a nechajte odležať.
Dezert: Veľkonočný baranček z piškótového cesta
Symbolika: Obetný baránok – čistota, obnova a viera.
Ingrediencie:
4 vajcia
150 g cukru
1 vanilkový cukor
150 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
2 PL oleja
Postup:
Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
Pridajte olej, múku s práškom a vanilkový cukor.
Nalejte do vymastenej formy v tvare baránka.
Pečte pri 170 °C asi 40–45 minút. Po vychladnutí pocukrujte.
Ďalšie recepty na veľkonočného barančeka:
Recept: Pripravte si doma veľkonočného barančeka
Veľkonočný baránok na každý veľkonočný stôl: 3 TOP recepty, ktoré musíš skúsiť
Sladké pečivo: Mazanec
Symbolika: Hojnosť, šťastie, rodinné puto.
Recepty nájdete tu:
- Veľkonočný mazanec – pečivo, ktoré na sviatočnom stole nesmie chýbať
- Recept: Kváskový špaldový mazanec
- Recept: Kváskový bezlepkový mazanec
Regionálne veľkonočné špeciality
Západné Slovensko: Veľkonočný koláč s tvarohom alebo kysnuté záviny
Na Záhorí a v oblasti Myjavy sú obľúbené sladké záviny plnené tvarohom, orechmi alebo makom. Pečú sa z jemného kysnutého cesta a podávajú sa ako dezert k slávnostnému obedu. Niekde sa pripravuje aj koláč zvaný „závin štedrák“ – vrstvený koláč s viacerými plnkami.
Stredné Slovensko: Kyslá veľkonočná polievka (tzv. kyselka alebo mačanka)
V oblasti Banskej Bystrice, Zvolena či Detvy sa na Veľkú noc podávala hustá kyslá polievka z údeného vývaru, kyslej kapusty, zemiakov a smotany. Niekde sa do nej pridávali aj sušené hríby či kúsky údeného mäsa. Kyselka sa jedla najmä na Bielu sobotu alebo ako ľahší pokrm počas sviatkov, keď bolo potrebné „vyrovnať“ bohatý mäsitý obed.
Liptov: Ovarové špeciality a polievka z údeného
V Liptove sa na Veľkú noc zvykne pripravovať aj ovar z bravčového kolena či hlavy. Vývar sa následne využíva ako základ na polievku, do ktorej sa pridávajú vajcia, strúhaný chren a niekedy aj zemiaky.
Orava a Kysuce: Cesnaková veľkonočná polievka
V týchto severných regiónoch býva súčasťou sviatočného stola silná cesnaková polievka s kúskami údeného mäsa a domácou cestovinou. V niektorých obciach sa do nej pridáva aj trochu smotany alebo vajíčko.
Zemplín a Abov: „Veselá klobása“ a pečené mäso
Na Zemplíne sa do košíka často pridáva aj špeciálne ochutená klobása s cesnakom a červenou paprikou. Mäso (najmä bravčové stehno alebo pliecko) sa pečie pomaly v rúre s cibuľou a koreninami, aby sa mäso rozpadávalo.
Gemer a Malohont: Hŕstková veľkonočná polievka
Obľúbená najmä v chudobnejších oblastiach – polievka z koreňovej zeleniny, fazule, krúp a údeného. Podávala sa na Zelený štvrtok alebo aj na Veľkonočný pondelok ako ľahší obed.
Východné Slovensko: Pirohy plnené zemiakmi a tvarohom
Vo viacerých domácnostiach na východnom Slovensku – najmä v oblasti Zemplína a Šariša – sa počas Veľkej noci pripravovali aj slané pirohy. Plnili sa najčastejšie zemiakovou alebo tvarohovou plnkou, niekde sa do nich pridávali aj opražené cibuľky či kôpor. Podávali sa poliate maslom, so smotanou a vyprážanou cibuľkou. Boli akýmsi "ľudovým" doplnkom k slávnostnému mäsu, často sa servírovali počas Veľkého piatku ako pôstne, ale výdatné jedlo.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com
Aktualizovaný článok: 27.03.2025