Áno, stačí ju dať uvariť do vody – čo by na tom mohlo byť zložité. Ale, ako dlho variť veľkonočnú šunku? Treba ju pred varením namáčať? Má sa variť v sieťke alebo nie? Na tieto, ale aj iné otázky vám odpovedia skúsení šéfkuchári, ktorí v tom majú úplne jasno!
Sviatky jari sú o tradíciách, ale aj chutných pokrmoch, na ktoré Slováci nedajú dopustiť. Veľkonočná paska či už čistá alebo s tvarohom, veľkonočný mazanec, domáci chren, plnený bôčik, veľkonočný baránok, šúľance, veľkonočná plnka – iný kraj, iný mrav, a teda aj iné tradičné veľkonočné dobroty, ktoré sa v domácnostiach pripravujú.
Pre každú domácnosť sú teda typické iné veľkonočné recepty. Spoločná však je domáca veľkonočná šunka, ktorá sa pripravuje azda v každom kúte Slovenska. Ale aj v prípade šunky je veľkým umením vedieť ju správne pripraviť.
Ako vybrať dobrú šunku: je drahšia šunka z obchodu lepšia?
Vôbec neplatí, že čím je šunka drahšia, tým je automaticky lepšia aj kvalitnejšia. Vybrať správnu šunku môže byť veľkým umením. Aj keď je najlepšia domáca údená, kvalitnú môžete kúpiť aj v obchode.
Pozerajte predovšetkým na jej zloženie a určite sa vyhnite takej, ktorá je vákuovo balená. Tá zväčša obsahuje veľké množstvo vody, preto jej kúpa je zväčša mačkou vo vreci. Ľahko sa tak môže stať, že z 2 kg šunky budete mať po uvarení vyschnuté nič. Voľte skôr údenú šunku zabalenú v sieťke.
Tiež si treba hneď na začiatku stanoviť, akú šunku chcete. V obchodoch totižto môžete natrafiť na šunku z bravčového pliecka, ktorá je síce šťavnatá, no vo vnútri často mastná. Väčšou istotou je šunka z bravčového stehna alebo krkovičky, ktoré nie sú mastné!
Shutterstock®Príprava šunky: Ako pripraviť veľkonočnú šunku krok za krokom?
1. Šunku je vhodné variť deň vopred
Varenie veľkonočnej šunky deň vopred zabezpečí lepšiu konzistenciu a jednoduchšie krájanie. Po vychladnutí sa mäso spevní, vďaka čomu sa nebude trhať a plátky budú estetické. Zároveň šunka absorbuje vývar, čím si zachová šťavnatosť a bohatšiu chuť.
Ďalšou výhodou je menej stresu na Veľkú noc – šunku stačí len jemne ohriať alebo podávať studenú. Počas chladenia sa chute lepšie prepoja, najmä ak do vývaru pridáte koreniny, bylinky, víno či cibuľu. Tento postup využívajú aj šéfkuchári, pretože výsledkom je dokonale šťavnatá a chutná šunka.
2. Odstránenie nadbytočnej soli zo šunky pred varením
Ak nemáte radi príliš slanú šunku, tak ju deň pred varením namočte do studenej vody. Vo vode ju nechajte počas celej noci – zo šunky sa tak vyplaví prebytočná soľ. Ak chcete, aby šunka bola jemnejšia a chutnejšia, tak aj v tomto prípade šéfkuchári odporúčajú šunku na noc namočiť do vody. No tento krok môžete pokojne preskočiť.
3. Odstrániť sieťku alebo nie? Dôležitý krok pred varením šunky
Poďme však k samotnému vareniu. Pokiaľ máte šunku zabalenú v sieťke, tak by ste ju pred varením mali odstrániť. Sieťka sa totižto počas varenia spojí s mäskom, v dôsledku čoho bude pomerne ťažké ju po dovarení šunky odstrániť. Poprípade ju skúste pred varením aspoň uvoľniť varechou.
4. Doba varenia šunky podľa jej hmotnosti – správne načasovanie
Šunku si odvážte. Platí pravidlo, že hmotnosť šunky by mala uvádzať dobu jej varenia. Čo znemená, že ak má šunka 2 kg, tak by ste ju mali variť po dobu 2 hodín. Do hrnca si dajte vodu a nechajte ju zovrieť. Až začne vrieť, tak do hrnca vložte šunku. Varte ju 3 až 5 minút na najsilnejšom plameni. Mäsko si takto uchová šťavu vo vnútri. Následne zvyšok času šunku varte na miernom ohni. Nepoužívajte tlakový hrniec, pretože šunka by sa mohla vysušiť.
Shutterstock®5. Tipy šéfkuchárov: Dochucovanie šunky pri varení
Aby mala veľkonočná šunka výraznejšiu a bohatšiu chuť, šéfkuchári odporúčajú pridávať do vývaru rôzne dochucovadlá. Správne koreniny a ingrediencie pomôžu vyvážiť slanosť šunky a dodajú jej jemnú arómu.
Bylinky a korenie pre lepšiu chuť
Do vody, v ktorej sa šunka varí, môžete pridať bobkový list, nové korenie, čierne a biele korenie či horčičné semienka. Tieto ingrediencie podčiarknu prirodzenú chuť mäsa a dodajú mu jemný korenistý podtón.
Cibuľa a cesnak pre intenzívnejšiu arómu
Šéfkuchári odporúčajú pridať do vývaru celú cibuľu aj so šupkou – tá pomôže šunke zachovať krásnu farbu. Cesnak zas zvýrazní chuť mäsa a dodá mu jemnú pikantnosť.
Biele víno pre šťavnatosť a jemnú sladkastú chuť
Ak chcete šunku povýšiť na vyššiu úroveň, skúste do vývaru pridať trochu bieleho vína. Víno pomáha rozložiť tuk a zjemní slanosť mäsa, čím dosiahnete lahodnejšiu chuť.
Med alebo javorový sirup pre jemne sladkastý nádych
Niektorí kuchári pridávajú do vody lyžičku medu alebo javorového sirupu, ktoré pomôžu vyvážiť slanosť šunky a dodajú jej jemnú karamelovú arómu.
Vývar namiesto obyčajnej vody
Ak chcete ešte intenzívnejšiu chuť, namiesto čistej vody môžete šunku variť v zeleninovom alebo kuracom vývare. Tento trik dodá mäsu hĺbku a bohatšiu chuť.
6. Vychladnutie veľkonočnej šunky vo vývare
Ak chcete, aby bola veľkonočná šunka šťavnatá, mäkká a chutná, je dôležité nechať ju po uvarení vychladnúť priamo vo vývare, v ktorom sa varila. Tento krok zabezpečí, že mäso zostane hydratované a zachová si svoju prirodzenú farbu aj textúru.
Šťavnatosť a jemnosť mäsa
Ak by ste šunku vybrali z vody hneď po uvarení, mohla by začať rýchlo vysychať a stratiť časť svojej chuti. Chladením vo vývare si mäso zachová vlhkosť, šťavy zostanú vo vnútri a šunka bude po nakrájaní jemná a lahodná.
Lepšia chuť a intenzívnejšia aróma
Počas chladenia šunka postupne absorbuje chuť korenín a byliniek, ktoré ste pridali do vývaru. Tento proces zaručí, že šunka bude ešte lahodnejšia a aromatickejšia, pričom si zachová aj svoju prirodzenú farbu.
Pevnejšia konzistencia pre jednoduchšie krájanie
Vychladená šunka má lepšiu štruktúru, čo znamená, že sa nebude pri krájaní trhať. Ak ju necháte odležať vo vývare, jej konzistencia sa spevní, vďaka čomu ju môžete ľahko nakrájať na tenké a estetické plátky.
Perfektná veľkonočná šunka nie je žiadna veda! Varenie šunky, ako aj príprava veľkonočnej šunky, vám pôjde s našimi tipmi a radami veľmi ľahko. Varenie šunky krok za krokom teda nikdy nebolo ľahšie! Nezabudnite - dôležitá je doba varenia, ale aj namáčanie šunky, kvalita šunky či chladenie šunky (aby šunka nevyschla). Výsledkom bude šťavnatá šunka, na ktorej si pochutná celá vaša rodiny a všetci vaši blízki.
Anketa: Pripravujete si aj vy doma veľkonočnú šunku?
Odpovedalo 1152 ľudí
96%
2%
1%
Aktualizovaný článok: 21.02.2025