Moderné varenie je čoraz viac o jednoduchosti, dostupnosti, rýchlom postupe a zároveň o výrazných, vzrušujúcich chutiach. Uprostred rušného života, keď chceme niečo dobré, no nemáme čas stáť celé hodiny pri sporáku, sa objavujú recepty, ktoré spájajú dve dôležité vlastnosti - minimum práce a maximum zážitku. Chuť si predsa v žiadnom prípade nechceme odopierať. Pečené kura s olivami, ktoré si dnes pripravíme, v sebe nesie stredomorského ducha, no zároveň nepôsobí komplikovane. Je sýte, svieže, plné farieb a podmanivých vôní, pričom jeho príprava vám zaberie len niekoľko minút.
Toto jedlo sa dokonale hodí na pokojné rodinné večere, víkendové stretnutia s priateľmi aj bežné pracovné dni, kedy túžite po niečom, čo vás zahreje. Vďaka olivám, bylinkám a citrusom má jemne slanú, sviežu chuť, ktorá vynikne na pozadí šťavnatého kuraťa. Poďme na to!
Recept na pečené kura s olivami
Pečené kura je stará klasika. Je to jedlo, ktoré si pamätáme z detstva - často s cesnakom a zemiakmi. Varianta s olivami však ponúka trochu iný príbeh. Vnáša do kuchyne intenzívnejšie chute a pripomína vôňu prímorských miest, letných dovoleniek či malých rodinných podnikov pri mori.
Ako už vieme, stredomorská strava patrí medzi tie najzdravšie. Olivy obsahujú antioxidanty, vitamín E a zdravé tuky, ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie. Kvalitné kuracie mäso je zdrojom bielkovín a v kombinácii s bylinkami a olivovým olejom tvorí ľahký, vyvážený pokrm. Táto kombinácia ingrediencií vytvorí jedlo, ktoré je sýte, no nezaťaží organizmus. Preto si ho môžeme dopriať s radosťou.
Ingrediencie (6 porcií):
- 6 kuracích stehien s kosťou
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 žltá cibuľa, nakrájaná na pásiky
- 1 pl medu
- ½ čl kurkumy
- ½ čl mletej rasce
- ½ čl papriky
- ½ čl soli
- ½ čl čierneho korenia
- Voliteľne: 3-4 plátky pomaranča
Na bylinkové olivy:
- ½ šálky odkôstkovaných olív (nakrájaných)
- 3-4 pl olivového oleja
- ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
- ¼ šálky čerstvého koriandra, nasekaného
- 1 strúčik cesnaku, rozpučeného alebo nasekaného
- Šťava z 1 citróna
- ½ čl citrónovej kôry
- ¼ čl čili vločiek
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Najskôr si pripravte cibuľu, nakrájajte ju na hrubšie pásiky a rozložte na dno zapekacej nádoby. Kuracie stehná položte priamo na ne. Pokvapkajte ich olivovým olejom. Cibuľa počas pečenia zmäkne a jej sladkosť doplnia aromatické tóny olív a šťava z mäsa.
- Do misy si pripravte zmes korenín - kurkumu, rascu, papriku, soľ a čierne korenie. Touto zmesou potrite stehienka, ktoré potom získajú krásnu farbu. Pridajte med, ktorý jemne skaramelizuje kožu.
- Misu prikryte alobalom a pečte 25 minút pri teplote 200 °C. Potom alobal odstráňte, polejte mäso šťavou a nechajte dopiecť ďalších 25 minút, kým kožička nebude pekne chrumkavá a mäso šťavnaté.
- Kým sa kura pečie, pripravte si bylinkové olivy. V miske zmiešajte olivy, nasekané bylinky, citrónovú šťavu a kôru, cesnak, čili vločky a olivový olej. Táto zmes je aj sama o sebe neuveriteľne chutná.
- Po upečení jednoducho naložte porciu kuraťa na tanier, prelejte šťavou a navrch pridajte štedrú lyžicu zmesi bylinkových olív.
Kombinácia kuraťa a olív je prítomná v mnohých kultúrach. Nájdeme ju v marockej kuchyni, kde sa často pripravuje s citrónom a koriandrom v slávnom tagine (keramická nádoba). V Taliansku sa kura pečie s bylinkami a olivovým olejom, vo Francúzsku sa stretávame s receptmi, v ktorých sa kura dusí na bielom víne, olivách a bylinkách. A práve to môže slúžiť aj ako inšpirácia pre vás.
Instagram / @somethingnutritiousS čím servírovať pečené kura s olivami
K tomuto jedlu sa krásne hodí:
- Nadýchaná ryža
- Cestoviny
- Jemná krupica alebo kuskus
- Pečené zemiaky
- Chrumkavá bageta
Ak máte radi sýtejšie kombinácie, skúste zemiakovú kašu alebo dusenú zeleninu. Pre ľahšiu alternatívu doplňte jedlo zeleninovým šalátom pokvapkaným citrónovou šťavou.
Pečené kura s olivami je jedlo, ktoré patrí medzi tie, ku ktorým sa budete vracať. Jeho jednoduchosť, vôňa a chuť vás pohltia natoľko, že ho budete variť nielen cez týždeň, ale aj počas sviatkov či špeciálnych príležitostí. Pripomína nám, že dobré jedlo nemusí byť komplikované. Niekedy stačí zopár kvalitných surovín, trocha času a ochota vychutnať si moment.
Nech si ho pripravíte ako rýchlu večeru po dlhom dni, alebo ako gesto lásky pre rodinu či priateľov, tento recept pripomína, že domov môže byť tam, kde je niečo teplé na tanieri a dobrá atmosféra okolo stola. Prajem vám dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @somethingnutritious