Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!

recepty z kuraťa

Ak hľadáte druh mäsa jednoduchý na prípravu, potom je kuracie azda tým najvhodnejším adeptom. Je ľahké, rýchlo pripravené a dá sa z neho vykúzliť naozaj veľa. Kuracie mäso môžete zohnať v každom obchode, ale aj na lokálnych farmách či trhoch, čo hovorí aj o jeho ľahkej dostupnosti. 

A napokon, predsa skvele chutí, takže má všetky plusy, ktoré potrebuje. My sme pre vás hľadali recepty z kuraťa, ktoré pripravíte jednoducho a rýchlo a budú pre vašu hladnú rodinu na tanieroch expresne rýchlo.

Recepty z Instagramu

A prečo vlastne jesť kuracie mäso? Je zdravým zdrojom bielkovín a má nízky obsah tuku. Dobre pôsobí na ľudské srdce a je výborným zdrojom selénu a fosforu. A kam inam ísť hľadať inšpiráciu na kuracie jedlá ak nie na sociálne siete? Tento raz sme zakotvili u rôznych foodblogerov, ktorí majú konto a krásne fotografie jedál na Instagrame. Ako teda títo odborníci na kuchynské umenie poňali prípravu kuraťa expresne rýchlo, chutne a jednoducho?

1. Kuracie soté

Kuracie soté podľa @natashaskitchen je farebná, šťavnatá a chuťami nabitá večera, ktorú pripravíte za pár minút. Spojenie chrumkavej zeleniny, jemného mäsa a sladko-slanej omáčky s kešu orieškami je jednoducho neodolateľné. Vhodné je ho podávať s ryžou alebo ryžovými rezancami, aby vynikla jeho plná ázijská chuť. 

Ingrediencie na soté:

  • 1/2 kila vykostených kuracích stehien na malé kúsky
  • 1/2 cukety na malé kúsky
  • 1 malá brokolica na ružičky
  • 1 väčšia mrkva na kocky
  • 200 g šampiónov na plátky
  • 1/2 červenej papriky na malé kúsky
  • 4 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 1/2 cibule nadrobno
  • 100 g kešu orieškov
  • olivový olej, maslo

Ingrediencie na omáčku:

  • 250 ml slepačieho alebo kuracieho vývaru
  • 125 ml vody
  • 125 ml sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup prípravy:

  1. Zmiešajte si všetky ingrediencie na omáčku v jednej veľkej mise. Poriadne premiešajte, aby sa rozpustil škrob.
  2. Vo veľkej wok panvici si rozohrejte lyžicu olivového oleja a opražte na ňom sprudka kuracie kúsky. Keď ozlatnú, dajte ich z panvice von.
  3. Na panvicu si dajte ešte lyžicu olivového oleja a lyžicu masla, nechajte roztopiť a pridajte nakrájanú zeleninu. Keď je zeleninka ešte chrumkavá, pridajte späť mäso a zázvor s cesnakom. Miešajte a opekajte ešte minútu.
  4. Teraz do panvice pridajte kešu oriešky a omáčku. Dobre premiešajte a nechajte ešte bublať, kým omáčka nezhustne.
  5. Pred podávaním môžete pridať sezamové semienka a zelenú časť jarnej cibuľky ako ozdobu.

kuracie soté
instagram.com/natashaskitchen

2. Kura s fazuľkami 

Kura s fazuľkami podľa @littlespicejar je svieže, ľahké a plné výrazných chutí, ktoré dokonale spájajú šťavnaté kuracie mäso, chrumkavé zelené fazuľky a voňavú citrónovo-maslovú omáčku. Kombinácia sviežosti citróna, jemného korenia a masla vytvára dokonalú harmóniu. Toto jedlo je ideálne na rýchlu večeru, no pôsobí dostatočne elegantne aj pre slávnostnejšiu príležitosť.

Ingrediencie:

  • 30 g hladkej múky
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 soli
  • 500 g kuracích pŕs bez kože
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 citrón na plátky
  • 1/4 lyžičky čili
  • 4 lyžice masla
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 350 g zelených fazuliek

Postup prípravy:

  1. V mise si zmiešajte múku, soľ, čierne korenie, sušený cesnak a každý kúsok kuraťa v zmesi dôkladne obaľte a zbavte prebytočnej múky.
  2. Na panvici si rozohrejte olivový olej a kuracie prsia na ňom opražte 4 – 6 minút z každej strany. Keď bude kuriatko opečené, vyberte ho z panvice.
  3. Pripravte si omáčku. V malej rajnici si zmiešajte citrónovú šťavu, prelisované cesnaky, talianske korenie, čili a varte, kým sa tekutina nezredukuje na približne 3 lyžice. 
  4. Do zmesi, ktorú odstránite z ohňa, pridáte lyžicu masla a necháte ho roztopiť. Vráťte na oheň a nechajte pár sekúnd bublať. Potom zmes odstráňte z ohňa a pridajte ďalšiu lyžicu masla. Postup opakujte, až kým neminiete všetky 4 lyžice masla.
  5. Na panvicu, v ktorej ste robili kura, pridajte lyžicu olivového oleja a plátky citróna. Tie poposúvajte po panvici, aby sa napili zvyškov z kuraťa a tiež oleja. Pridajte fazuľky a opekajte na miernom ohni asi 3 – 5 minút. Fazuľky mierne osoľte, okoreňte a pridajte troška cesnakového prášku.
  6. Servírujte fazuľky s kúskom kuraťa poliate zvyškom omáčky.

kura s fazuľkami
instagram.com/littlespicejar

3. Havajské šašliky

Havajské šašliky podľa @cookingclassy sú farebnou a šťavnatou kombináciou sladkého ananásu, jemného kuraťa a sviežej zeleniny, ktorú spája aromatická marináda plná ázijských tónov. Sladko-slaná chuť s jemným nádychom zázvoru a cesnaku vás prenesie priamo na tropický ostrov. Ideálne na letné grilovanie či netradičnú večeru, pri ktorej sa bude olizovať celá rodina. 

Ingrediencie:

  • 5 lyžíc kečupu
  • 50 g hnedého cukru
  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • 5 lyžíc šťavy z konzervovaného ananásu
  • 1 a pol lyžice ryžového octu
  • 4 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1/2 lyžičky sezamového oleja
  • 1 kilogram vykostených kuracích stehien na kocky
  • 1 ananás na kocky
  • 1 cibuľa na veľké kusy
  • 1 – 2 zelené papriky na kocky
  • olivový olej, soľ, korenie

Postup prípravy:

  1. V mise zmiešajte kečup, šťavu z ananásu, sójovú omáčku, hnedý cukor, 2 lyžice olivového oleja, sezamový olej, ryžový ocot, cesnak a zázvor. Pokoreňte, posoľte a dobre premiešajte. Toto je vaša marináda.
  2. Z marinády si odoberte trocha (asi 10 lyžíc) a dajte ju do chladničky. Mäso dajte do zvyšku marinády, premiešajte, prikryte a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Teraz si dajte do studenej vody drevené špajdle (zabráni to tomu, aby sa spálili).
  3. Kocky papriky, ananás a cibule si pokvapkajte olivovým olejom a poriadne premiešajte. Rúru si predohrejte na 200 stupňov. Začnite s napichovaním na špajdle. Striedajte mäso, ananás, cibuľu a papriku, až kým sa ingrediencie neminú. Nakoniec potrite každý šašlik zvyškom marinády.
  4. V rúre pečte aspoň 20 minút (10 z každej strany), na grile postačí 7 minút z každej strany.

kuracie šašliky
instagram.com/cookingclassy

Návrhy príloh k jednotlivým receptom

Ku kuraciemu soté s kešu orieškami sa výborne hodí jemná jazmínová alebo basmati ryža, ktorá krásne nasiakne sladko-slanú omáčku. Skvelou voľbou sú aj ryžové rezance, ktoré dodajú jedlu autentický ázijský nádych. Pre ľahšiu verziu môžete soté servírovať so zeleninovým šalátom s koriandrom a limetkovou šťavou.

K jemnému kuraciemu mäsu s fazuľkami a citrónovo-maslovou omáčkou sa hodia pečené zemiaky s bylinkami alebo krémová zemiaková kaša. Výborne ho doplní aj chrumkavá bagetka, ktorou môžete vytierať zvyšky omáčky. Pre svieži kontrast pridajte jednoduchý miešaný šalát s olivovým olejom.

Havajské šašliky si pýtajú niečo ľahké a svieže – napríklad kokosovú ryžu alebo grilovanú zeleninu. Ak chcete zostať v tropickej nálade, podávajte ich s ananásovým šalátom alebo coleslawom s limetkou. Výborne chutia aj so sladkými zemiakovými hranolkami.

Kuracie recepty, ktoré si zamilujete

Kuracie mäso je univerzálny základ, ktorý sa prispôsobí akejkoľvek chuti – od exotiky až po domáce klasiky. S týmito troma inšpiráciami z Instagramu zvládnete pripraviť jedlo rýchlo, jednoducho a s výsledkom, ktorý poteší oči aj chuťové poháriky. Nebojte sa experimentovať s prílohami, koreninami či spôsobmi prípravy – práve v malých úpravách sa skrýva podpis vašej kuchyne.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/natashaskitchen, instagram.com/littlespicejar, instagram.com/cookingclassy

Aktualizovaný článok: 09.08.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

20.11.2019 20:50

určitě vyzkouším, dělám podobné

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.10.2019 15:23

jednoduché, rýchle, chutné-super

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.08.2019 18:21

to posledné havajské môže byť mňam ...my máme radi sladko slané kombinácie

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.08.2019 14:44

robievam soté na všelijaké spôsoby, je to rýchle a chutné

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.08.2019 13:26

Mňamký určite vyskúšam

Vaše meno:

Eva Mala

Eva Mala

27.08.2019 10:34

kuracie soté určite vyskúšam...v bezpkovej verzii

Vaše meno:

Natália Lobodášová

Natália Lobodášová

27.08.2019 09:26

Mňam chutné, jednoduché

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.08.2019 08:27

motto- rýchlo, chutne , jednoducho a lacno ....

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

27.08.2019 07:50

Jednoduché, rýchle,...tiež pripravujeme podobne, ale i na rôzne iné spôsoby.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.