Nie každý mu prišiel na chuť. Pokiaľ sa jedna o vegetariánov alebo vegánov, tak je bežnou súčasťou ich jedálnička. Ak si hovoríte, že tofu je akýmsi výmyslom ľudí, ktorí nejedia mäso, tak musíme povedať, že tofu sa samo osebe vo výžive používa viac ako 2000 rokov. Je známe predovšetkým v Ázii, kde ho bežne využívajú pri príprave rôznych pokrmov.
Tofu vo všeobecnosti predstavuje syr, ktorý je vyrábaný zo sójového mlieka. Tofu má navrch v tom, že obsahuje veľké množstvo bielkovín, no na druhej strane neobsahuje nasýtené mastné kyseliny a cholesterol, ako tomu je v prípade živočíšneho mäsa. Obsahuje však nenasýtené mastné kyseliny a vlákninu, vitamíny skupiny B a minerálne látky – horčík, železo a vápnik. Je ťažké tomu uveriť, ale tofu je skutočne zdravé. Tak si pripravte aj vy, spolu s portálom cvicte.sk, rýchlu a jednoduchú večeru s tofu. V kombinácii s medom mu určite prídete na chuť aj vy!
Vyskúšaj: Recept na chlebové placky: Skvelá náhrada za chlieb a bez droždia!
Na prípravu budete potrebovať:
- ½ tofu
- 1 lyžičku medu
- 1 lyžičku ľanových semiačok
- 5 väčších listov čínskej kapusty / listového šalátu
- 5 cherry paradajok
- 6 olív
- olej na varenie
- olivový olej na studenú kuchyňu
- morskú soľ
- citrón
Najskôr si spravíme šalát, a to tak, že si nakrájame listový šalát alebo čínsku kapustu. Na kúsky si tiež nakrájame aj paradajky (môže byť na polovice) a tiež olivy. Všetko spolu zmiešame, pridáme ľanové semiačka a dochutíme soľou, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Na panvici si rozohrejeme olej na varenie. Tofu si nakrájame a opečieme na rozpálenom oleji. Počas toho, ako sa nám bude tofu piecť, polejeme ho medom. Opečené tofu s medom následne pridáme do šalátu a podávame. Prajeme vám dobrú chuť!
Výživové hodnoty (1 porcia): 466 kcal, 34 g tuky, 15 g bielkoviny, 20 g sacharidy
Viac chutných receptov tiež nájdete v kuchárke – ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. A navyše teraz s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!