Kuracie soté je jedným z najobľúbenejších pokrmov, ktoré spájajú rýchlu prípravu a výnimočnú chuť. Slovo „soté“ pochádza z francúzskeho „sauté“, čo znamená „skákať“ alebo „prudko restovať“. Odkazuje na techniku varenia, pri ktorej sa mäso a ďalšie ingrediencie krátko restujú na panvici pri vysokej teplote, čím si zachovajú šťavnatosť a bohatú chuť. Výsledkom je pokrm, ktorý môže byť jednoduchý aj sofistikovaný, v závislosti od použitých surovín a spôsobu dochutenia.
Soté je univerzálny základ pre mnoho kuchýň sveta. Klasické kuracie soté na prírodno je ideálne pre tých, ktorí majú radi jednoduché chute, zatiaľ čo karí soté s kokosovým mliekom alebo čínske soté s chrumkavou zeleninou potešia fanúšikov exotiky. Či už preferujete smotanovú omáčku, kombináciu so zeleninou alebo podávanie v zemiakovej placke, vždy si môžete soté prispôsobiť podľa vlastnej chuti.
Recepty na kuracie soté sú tiež ideálnym riešením pre rýchle obedy alebo večere. Stačí niekoľko základných surovín, ktoré máte doma a za pár minút máte na stole chutné a výživné jedlo. Objavte našu kolekciu receptov na kuracie soté, ktoré si zamilujete!
Najlepšie kuracie soté recepty:
1. Rýchle kuracie soté na prírodno
Jednoduché, no mimoriadne chutné kuracie soté na prírodno je ideálnou voľbou pre milovníkov klasickej kuchyne. Rýchle na prípravu a dokonale šťavnaté!
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 PL olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 100 ml kuracieho vývaru
Postup: Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky a ochutíme soľou, korením a červenou paprikou. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a opekáme do sklovita. Pridáme mäso a restujeme, kým nezhnedne. Zalejeme vývarom, prikryjeme a dusíme, kým sa šťava nezredukuje. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.
Freepik.com2. Fantastické kuracie soté s kukuricou a hráškom
Toto soté je ľahké, svieže a plné chutí vďaka kombinácii sladkej kukurice a hrášku. Výborné na rýchly obed alebo večeru!
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 150 g sterilizovanej kukurice
- 150 g hrášku (mrazeného alebo čerstvého)
- 2 PL oleja
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL sušeného tymianu
- 100 ml smotany na varenie
Postup: Kuracie mäso nakrájame na kocky alebo rezance, ochutíme soľou, korením a tymianom. Na panvici rozpálime olej, pridáme mäso a restujeme, kým nie je prepečené. Pridáme kukuricu a hrášok, chvíľu premiešame a nakoniec zalejeme smotanou. Krátko povaríme, aby sa chute spojili. Podávame s ryžou alebo cestovinami.
3. Kuracie soté na smotane
Krémová smotanová omáčka a šťavnaté kúsky kuracieho mäsa – toto soté si zamiluje celá rodina!
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 200 ml smotany na varenie
- 2 PL hladkej múky
- 1 cibuľa
- 2 PL masla
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL sušenej bazalky
Postup: Mäso nakrájame na malé kúsky a obalíme v múke. Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a dochutíme soľou, korením a bazalkou. Po opečení zalejeme smotanou a varíme, kým omáčka nezhustne. Podávame s cestovinami alebo knedľou.
Freepik.com4. Kuracie soté na čínsky spôsob
Inšpirujte sa Áziou a pripravte si toto rýchle a chutné čínske kuracie soté s chrumkavou zeleninou.
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL ryžového octu
- 1 ČL medu
- 1 ČL škrobu (zemiakový alebo kukuričný)
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 1 menší pór
- 2 PL oleja
Postup: Mäso nakrájame na tenké prúžky a marinujeme v zmesi sójovej omáčky, ryžového octu, medu a škrobu. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme mäso a krátko opečieme. Potom pridáme na pásiky nakrájanú zeleninu a restujeme, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá. Podávame s ryžou alebo rezancami.
5. Karí kuracie soté so zeleninou a kokosovým mliekom
Toto exotické soté vás zaujme kombináciou jemného mäsa, karí korenia a lahodného kokosového mlieka.
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 1 menšia cuketa
- 1 červená paprika
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 ČL karí korenia
- 1 ČL soli
- 2 PL oleja
Postup: Kuracie mäso nakrájame na kúsky, ochutíme soľou a karí korením. Na oleji opečieme mäso dozlatista, pridáme na kocky nakrájanú cuketu a papriku. Po chvíli restovania pridáme kokosové mlieko a necháme dusiť, kým omáčka mierne nezhustne. Podávame s jazmínovou ryžou.
Freepik.com6. Kuracie soté so šampiňónmi
Jednoduché a lahodné soté, v ktorom sa spája šťavnatosť mäsa a vôňa restovaných šampiňónov. Patríte k milovníkom húb? Tak ho musíte vyskúšať!
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 PL masla
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Na masle orestujeme cibuľu a šampiňóny nakrájané na plátky. Pridáme na kúsky nakrájané mäso, dochutíme soľou a korením, a opekáme, kým mäso nezhnedne. Zalejeme smotanou, krátko povaríme a podávame s ryžou alebo pečenými zemiakmi.
7. Kuracie soté v placke
Tento recept kombinuje šťavnaté kuracie soté s chrumkavou zemiakovou plackou. Kto by nemiloval túto časom overenú klasiku?
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 1 červená paprika
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL mletej papriky
- 4 väčšie zemiaky
- 2 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- majorán
Postup: Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou, korením a mletou paprikou. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme mäso a na prúžky nakrájanú papriku. Všetko restujeme, kým mäso nezhnedne a paprika nezmäkne.
Medzitým nastrúhame zemiaky, zmiešame ich s vajcami, múkou a štipkou soli, tiež majoránom. Z tejto zmesi na panvici upečieme veľké placky. Na každú placku položíme vrstvu kuracieho soté, preložíme a podávame teplé.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com