Kuracie krídla z grilu? To je stávka na istotu! Voňavé, šťavnaté a s tou správnou marinádou sa stávajú hviezdou každej grilovačky. Pripravili sme pre vás výber TOP 7 marinád, ktoré sadnú na 1 kg mäsa. Stačí si vybrať podľa chuti – pikantné, medové, bylinkové či exotické a množstvo marinády prispôsobiť množstvu mäsa. Poďme na to!
Grilovačky plnia brušká a vytvárajú spomienky
Grilovanie je viac než len príprava jedla. Je to rituál, pri ktorom sa stretávajú priatelia, rodina a susedia, kde vonia dym, hrá hudba a smiech sa mieša s cikádami (alebo susedovou kosačkou). A čo by to bolo za grilovačku bez poriadnych krídel? Kuracie krídla sú vďačné, lacné a vďaka kosti vždy šťavnaté. Navyše sa perfektne hodia v kombinácii s rôznymi marinádami, ktoré ich chuť vyšvihnú do úplne inej ligy.
Marinády na kuracie krídelká
Správna marináda je ako prvé rande – ak zafunguje, budete ju milovať celý život. Je to tá magická chvíľa, keď sa obyčajné kuracie krídla premenia na niečo výnimočné. Chuť marinády sa vpíja do mäsa, pomaly a nenápadne, až ho celkom ovládne. Čím dlhšie necháte krídla oddychovať v tomto voňavom kúpeli, tým viac sa vám odvďačia – chuťou, vôňou a jemnosťou.
Dajte marináde čas
Marinovať krídla sa oplatí aspoň 4 hodiny, no ak máte čas a trpezlivosť, nechajte ich v chladničke cez noc. Marináda totiž nie je len o chuti – správne zloženie (kyslá zložka, olej a koreniny) mäso zároveň zmäkčuje a pripravuje na gril. A navyše, ten moment, keď vytiahnete z misy krídla krásne obalené v marináde, to už viete, že z toho niečo bude!
Fantázii sa medze nekladú
A nebojte sa experimentovať – kuchyňa nie je laboratórium, kde treba presné výpočty. Je to ihrisko chutí. Či už máte chuť na niečo sladké s medom, kyslé s citrónom, poriadne štipľavé s chilli, alebo voňavé po bylinkách, marinády sú ako maľovanky – len miesto farieb používate chute. Môžete si ich prispôsobiť presne podľa seba: viac cesnaku, menej cukru, pridať trošku údenej papriky… Fantázii sa medze nekladú.
A čo je najlepšie? Každá marináda vytvára vlastný príbeh. Jedna vám pripomenie výlet pri mori, iná zas sobotné popoludnie na záhrade s kamarátmi. Každý gril má svoj jazyk – a marináda je jeho básňou.
Depositphotos1. Medovo-horčicová marináda na kuracie krídla
- 3 PL medu
- 2 PL plnotučnej horčice
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- ½ ČL čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
Táto marináda je sladkastá, ale s pikantným zakončením. Výborne sa hodí na pomalé grilovanie, kde sa med krásne skaramelizuje.
2. Pikantná sriracha marináda na kuracie krídelká
- 2 PL sriracha omáčky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 1 PL limetkovej šťavy
- 2 PL oleja
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
Pre milovníkov štipľavých chutí je táto kombinácia absolútny favorit. Výrazná, orientálna, s jemnou sladkosťou na konci.
3. Cesnakovo-bylinková marináda na kuracie krídla
- 4 PL olivového oleja
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL tymianu
- 1 ČL rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- šťava z ½ citróna
- soľ a korenie podľa chuti
Táto marináda je ako taliansky večer v záhrade – voňavá, ľahká a veľmi osviežujúca. Bylinky krásne preniknú do mäsa a citrón dodá svieži šmrnc.
4. Sladká sójová ázijská marináda na kuracie krídla
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL hnedého cukru
- 1 PL sezamového oleja
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 ČL nastrúhaného zázvoru
- 1 ČL ryžového octu (alebo vínneho)
Pre tých, čo obľubujú ázijské chute. Sezamový olej a zázvor dodajú typickú exotickú vôňu, ktorú si zamilujete.
5. Citrónovo-pikantná marináda na kuracie krídla
- šťava z 1 celého citróna
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL červenej mletej papriky
- 1 ČL chilli vločiek
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- štipka cukru
Táto marináda rozprúdi krv v žilách. Citrón dodá kyslosť, chilli sa postará o oheň. Ideálna na večerné grilovanie s pivkom v ruke.
6. Jogurtová marináda na kuracie krídla s karí
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 PL karí korenia
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 ČL soli
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
Jogurt krásne zjemní mäso a karí korenie ho zohreje svojou orientálnou chuťou. Táto marináda je krémová a iná – v tom najlepšom slova zmysle.
7. BBQ marináda na kuracie krídelká
- 3 PL BBQ omáčky
- 2 PL kečupu
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 1 ČL údenej papriky
- 1 PL hnedého cukru
- 1 PL jablčného octu
Klasika, ktorú poznáme a milujeme. BBQ chuť s nádychom dymu a sladkokyslého záveru. Táto verzia je taká „americká grilovačka za domom“ – len s lepším výhľadom.
Tipy a triky, ako dosiahnuť dokonalé grilované kuracie krídelká
- Krídla marinujte v uzatvárateľnom vrecku – marináda tak lepšie obalí každé jedno krídelko.
- Pred grilovaním mäso vyberte aspoň pol hodiny vopred, nech nie je úplne studené.
- Grilujte na strednej teplote, aby sa koža nespálila skôr, než sa prepečie mäso.
- Pre extra chrumkavosť zapečte krídla na konci priamo nad plameňom.
- Zvyšky marinády nikdy nepoužívajte na potieranie hotového mäsa – ak ich chcete využiť, krátko ich prevarte.
Nech vaše kuracie krídelká rozvoňajú celé okolie
Grilovanie je malý sviatok. Je to čas spomaliť, vychutnať si spoločnosť blízkych a dopriať si niečo dobré. S týmito marinádami sa krídelká premenia na neodolateľnú pochúťku, pri ktorej sa len ťažko čaká, kým sa ugrilujú. Tak hor sa do príprav, nech sa na stole zaskvie niečo, čo rozvonia celé okolie!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos