Vonku je nádherné slnečné počasie a bolo by hriechom voľné chvíle nevyužiť k príjemného posedeniu v záhrade. Ak ste sa rozhodli cez víkend usporiadať pre svojich milovaných grilovačku, prinášame vám zopár skvelých jednoduchých receptov, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Ingrediencie si, samozrejme, upravte podľa počtu stravníkov či veľkosti vášho apetítu. A pripravte si aj svojho hlavného pomocníka, či už máte doma vonkajší klasický gril na uhlie či plyn alebo kontaktný gril vhodný do interéru ako aj exteréru. Dobrú chuť!
Odporúčame: RECEPT: Grilovaný syrový sendvič s klobáskou a jarnou cibuľkou
Grilované rebierka
Ingrediencie: bravčové rebierka, jablčný ocot, jemne pikantná barbecue omáčka
Postup: Rebierka umyte, očistite a polejte jablčným octom (cca 1 šálka na 1 kg). Potom do mäsa dôkladne vmasírujte barbecue omáčku, zabaľte do alobalu a odložte do chladu minimálne na 8 hodín. Potom stačí ugrilovať a pochutnať si.
Grilované krevety
Ingrediencie: 500 g lúpaných kreviet, 3 strúčiky cesnaku, 1/4 šálky olivového oleja, 1/4 šálky paradajkovej omáčky, 2 lyžice červeného vínneho octu, 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky kajenského korenia
Postup: Vo veľkej mise zmiešajte pretlačený cesnak, olivový olej, paradajkovú omáčku a ocot. Pridajte bazalku, soľ a korenie a dôkladne premiešajte. V zmesi vymiešajte krevety tak, aby ňou boli rovnomerne pokryté. Zakryte a nechajte chladiť približne 1 – 2 hodiny, pričom krevety môžete raz alebo dvakrát počas chladenia ešte premiešať. Na ihly ponapichujte krevety a na vyhriatom grile grilujte 2 až 3 minúty z každej strany.
Pozri aj: Recept na bazové madlenky – francúzska pochúťka ideálna k šálke čaju
Hamburgery s tuniakom
Ingrediencie: 2 malé nové zemiaky, 500 g čerstvého tuniaka,1 lyžica kapary, olivy, 1 lyžička sardelovej pasty, olivový olej, 1 lyžica citrónovej šťavy, cca 24 čerstvých zelených fazuliek, morská soľ, lyžička balzamikového octu, mix listov šalátu, paradajky nakrájané na plátky, žemle
Postup: Uvarené vychladené kúsky zemiakov rozmixujte s nakrájaným tuniakom. Pridajte kapary, olivy, sardelovú pastu a 1 lyžica olivového oleja a opätovne rozmixujte alebo zmiešajte, až kým bude zmes vhodná na vytvorenie karbonátok. Zo zmesi vytvarujte karbonátky, ktoré potrite ešte trochou olivového oleja a na rozpálenom grile ugrilujte. V prípade potreby ešte dochuťte soľou. Zelenú fazuľku zmiešajte s citrónovou šťavou, trochou soli, lyžicou olivového oleja a taktiež uložte na gril. Tuniakové placky podávajte v žemli s grilovanou fazuľkou, šalátom a paradajkami.
Grilovaný hotdog
Ingrediencie: párky (cca 8 ks), syr čedar, 8 plátkov tenkej slaniny, grilovacie korenie
Postup: Párky po dĺžke nakrojte, okoreňte, do vnútra vložte kúsky syru a zabaľte ich do plátkov slaniny, ktoré môžete upevniť po bokoch špáradlami. Grilujte, až kým sa syr neroztečie a slanina neopečie do chrumkava.
Odporúčame: RECEPT: Batatová krémová polievka - exotika na tanieri