Čo by to bolo za letnú grilovačku bez dochrumkava prepečeného mäsa? Nechajte sa preto inšpirovať našimi najlepšími marinádami, ktoré dodajú vášmu kuraciemu či bravčovému mäsu tú pravú chuť! Ak by ste chceli svoje kuchárske, presnejšie grilovacie umenie doviesť k úplnej dokonalosti, prečítajte si najprv týchto pár rád.
Najlepšie marinády na gril + recepty na marinády
V prvom rade, nikdy nedosáľajte mäso skôr, než ho idete dať na gril – mäso by zbytočne pustilo všetku vodu a na šťavnaté kúsky môžete ihneď zabudnúť. Nedávajte mäso na gril skôr, ako bude mať správnu teplotu, ideálne teplotu okolitého prostredia, výnimkou je mleté mäso a ryby. Mäso pred marinovaním nemusíte zbytočne umývať, postačí ho aj utrieť vlhkou utierkou – teplom zabijete všetky baktérie. A na záver, nikdy nemarinujte kratšie, než sú uvedené časy, inak ste marinádu pripravovali zbytočne.
Exotická marináda - citrusová s rozmarínom
Potrebujeme:
2 snietky rozmarínu
kôru z 1 citróna
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice oleja
4 lyžice bieleho vína
korenie
Postup:
Z rozmarínu otrháme a nasekáme listy a z citrónu si nastrúhame kôru. Cesnak si nakrájame na tenké plátky a všetky prísady zmiešame s olejom, vínom a podľa chuti okoreníme. Mäso marinujeme najmenej 2 hodiny vopred.
Jogurtová marináda
Jogurtová marináda je skvelým spôsobom, ako obohatiť chuť mäsa a zeleniny. Jej príprava je jednoduchá a môžete ju prispôsobiť svojim preferenciám.
Zloženie jogurtovej marinády:
1 šálka bieleho jogurtu (môžete použiť aj grécky jogurt pre hutnejšiu konzistenciu)
2-3 strúčiky cesnaku (pretlačené alebo nastrúhané)
1-2 lyžice olivového oleja
Šťava z 1 citróna alebo limetky
1-2 lyžičky medu alebo cukru (pre vyváženie kyslosti)
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Sušené bylinky (napr. oregano, tymián alebo rozmarín) alebo čerstvé bylinky, ako je koriander či petržlen
Postup:
V miske zmiešajte jogurt, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a med. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
Pridajte soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Znova premiešajte.
Marinádu môžete použiť na marinovanie kuracieho, jahňacieho alebo rybieho mäsa. Odporúča sa marinovať aspoň 1-2 hodiny, najlepšie však cez noc, aby sa chute dobre prepojili.
Po marinovaní môžete mäso grilovať, piecť alebo opekať na panvici.
Jogurtová marináda dodáva jedlu krásnu krémovú textúru a skvelú chuť, pričom tiež pomáha udržať mäso šťavnaté. Skúste experimentovať s rôznymi ingredienciami, aby ste si našli svoju obľúbenú kombináciu! Dobrú chuť!
Odporúčame: Top 3 recepty na domácu horčicu, ktoré musíš rozhodne vyskúšať!
Mexická marináda na mäso a príprava na grilovanie
Potrebujeme:
1 zväzok koriandru
2 lyžice zeleného korenia
3 strúčiky cesnaku
kôru z 1 limetky
2 chilli papričky
50 ml paradajkovej šťavy
4 lyžice oleja
Postup:
Lístky z koriandru otrháme a nasekáme. V hmoždiari rozdrvíme zelené korenie a cesnak, následne ostrúhame kôru z limetky a nakrájame si chilli. Všetko zmiešame spolu s paradajkovou šťavou a olejom. Marinujeme najmenej 3 hodiny pred grilovaním.
Odporúčame: Nevieš už, čo s cuketou? Vyskúšaj túto cuketovo-mrkvovú roládu!
Cesnakovo-zázvorová marináda - príprava marinády
Potrebujeme:
čierne korenie (ideálne sečuánske)
3 strúčiky cesnaku
50 g zázvoru
1 červenú chilli papričku
1 snietku rozmarínu
4 lyžice arašidového oleja (môžeme nahradiť olivovým)
Postup:
Nasekáme si cesnak aj zázvor a chilli papričku nakrájame na krúžky. Otrháme lístky z rozmarínu, nakrájame a korenie rozdrvíme. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a pridáme olej. Marinádu použite už 4 hodiny pred grilovaním.
Domáca marináda na grilovanie
Tu je recept na jednoduchú domácu marinádu na grilovanie, ktorá dodá tvojmu mäsu a zelenine skvelú chuť.
Domáca marináda na grilovanie
Ingrediencie:
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice jablčného octu (alebo citrónovej šťavy)
3 strúčiky cesnaku (môžeš použiť aj čerstvý alebo sušený)
1 lyžička medu (voliteľné, ale dodá sladkosť)
1 lyžička horčice (dijón alebo obyčajná)
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 lyžička sušeného tymiánu (alebo iných byliniek, ako oregano či bazalka)
Štipka chili alebo paprika na zvýraznenie chuti (voliteľné)
Postup:
V miske zmiešajte olivový olej, jablčný ocot a med. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Pridajte prelisovaný cesnak, horčicu, soľ, korenie a bylinky. Môžete pridať aj chili, ak máte radi pikantnejšie chute.
Všetko dobre premiešajte, aby sa marináda spojila.
Marinádu vylejte do uzatvárateľného vrecka alebo misky, do ktorej pridáte mäso alebo zeleninu. Zmes dobre premiešajte, aby bola marináda rovnomerne rozložená.
Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke pre maximálnu chuť.
Pred grilovaním vyberte mäso alebo zeleninu z marinády. Potom môžete grilovať podľa svojich preferencií.
Tipy:
Táto marináda je univerzálna a hodí sa na kuracie, bravčové či hovädzie mäso a tiež na rôznu zeleninu.
Nezabudnite, že marinovanie je kľúčové pre získanie skvelej chuti, preto si na to vyčleňte dostatok času.
Musíš vyskúšať: Najlepšie ingrediencie do šalátu: Tejto netradičnej chuti neodoláš!
Čínska BBQ marináda
Potrebujeme:
- 20 g zázvoru
- pažítku
- čierne korenie
- 50 ml štipľavej omáčky hoisin (môže byť ľubovoľná, ktorú máte doma)
- 50 g slivkovej omáčky
- sezamový olej
- 2 lyžice ryžového octu
Postup:
Zázvor si nastrúhame, pažítku nakrájame nadrobno a korenie rozdrvíme. Následne zmiešame tieto suroviny so slivkovou omáčkou, olejom a octom. Mäso nám stačí marinovať 15 minút.
Medovo-horčicová marináda
Medovo-horčicová marináda je skvelým spôsobom, ako pridať chuť a arómu k mäsu, zeleni alebo dokonca k tofu. Táto marináda kombinuje sladkosť medu s ostrosťou horčice, čo vytvára lahodný kontrast, ktorý obohatí akékoľvek jedlo.
Recept na medovo-horčicovú marinádu
Ingrediencie:
4 lyžice medu
3 lyžice dijonskej horčice (môžete použiť aj klasickú horčicu podľa chuti)
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica jablčného octu (alebo citrónovej šťavy)
Soľ a čierne korenie podľa chuti
(Voliteľné) Strúčik cesnaku, prelisovaný alebo nasekaný
(Voliteľné) Čerstvé bylinky, ako napríklad tymián alebo rozmarín
Postup:
V miske zmiešajte med a horčicu, dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
Pridajte olivový olej, jablčný ocot a dobre zamiešajte, kým sa zmes nezačne spájať.
Dochucujte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
Ak chcete, pridajte prelisovaný cesnak a čerstvé bylinky a znova premiešajte.
Marinádu môžete použiť okamžite alebo ju nechať odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.
Použitie:
Medovo-horčicová marináda je ideálna na grilovanie kuracieho mäsa, rýb alebo zeleniny. Môžete ňou marinovať mäso na niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby sa chute dobre prenikli. Po marinovaní môžete mäso grilovať, piecť alebo smažiť.
Tipy:
Skúste marinádu použiť aj ako omáčku po upečení, len ju prevarte, aby ste zničili možné baktérie.
Ak máte radi pikantnejšie chute, pridajte do marinády trochu cayenského korenia alebo pálivej omáčky.
Neprehliadnite: Videorecept: Proteínové brownies s čučoriedkami
Omáčka teriyaki
Potrebujeme:
- 5 lyžíc sójovej omáčky
- hnedý cukor
- 6 lyžíc ryžového vína
- 1 lyžicu sezamového oleja
Postup:
Na začiatok si povaríme sójovú omáčku s hnedým cukrom a necháme vychladiť. Po vychladení pridáme ryžové víno, olej a marinujeme taktiež 15 minút.
Oplatí sa pozrieť: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!
Marináda s granátovým jablkom
Budeme potrebovať:
- lístky mäty
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 50 ml sirupu z granátového jablka
- 50 ml oleja
Postup:
Listy mäty nasekáme, cesnak si prelisujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom, sirupom z granátových jabĺk a olejom. Marinujeme minimálne 3 hodiny vopred.
Exotická marináda
Budeme potrebovať:
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 šalotky
- 1 stonku citrónovej trávy
- 3 chilli papričky
- zväzok petržlenovej vňate
- 1 limetku
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- ocot
- sójovú omáčku
- cukor
Postup:
Cesnak, chilli papričku a šalotku nakrájame nadrobno, petržlenovú vňať a citrónovú trávu nasekáme. Kôru z limetky si nastrúhame a všetky ingrediencie zmiešame dokopy spolu s pretlakom, octom, sójovou omáčkou a cukrom. Mäso marinujeme aspoň hodinu pred grilovaním.
Odporúčame: Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane
Anketa: Marinujete mäso pred grilovaním?
Odpovedalo 23 ľudí
87%
9%
4%
Aktualizované na 06.08.2024
Aktualizovaný článok: 06.08.2024