Nevieš už, čo s cuketou? Vyskúšaj túto cuketovo-mrkvovú roládu!

cuketovo-mrkvová roláda

Cuketová sezóna je v plnom prúde a záhrady i trhy sú plné tejto výživnej a univerzálnej zeleniny. Cuketa je obľúbená nielen pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kalórií, ale aj pre svoju všestrannosť v kuchyni. Každý rok sa preto mnohí z nás ocitajú v situácii, kedy hľadajú nové a zaujímavé spôsoby, ako využiť cuketu v receptoch. Od klasických grilovaných plátkov, cez cuketové polievky až po netradičné cuketové koláče – možnosti sú takmer neobmedzené.

Ako každý rok, aj tento rok prichádza obdobie, keď začíname experimentovať a hľadať nové recepty s cuketou. Aké sú vaše obľúbené spôsoby prípravy cukety? Možno máte radi cuketové placky, cestoviny s cuketou alebo cuketové lasagne. Práve pestrosť a rozmanitosť jedál z cukety robí túto zeleninu tak populárnou medzi kuchármi a gazdinkami. Zatiaľ čo niektorí preferujú tradičné recepty, iní sa neboja vyskúšať niečo úplne nové.

Ak patríte medzi tých, ktorí radi skúšajú nové recepty, máme pre vás skvelý tip. Cuketovo-mrkvová roláda je jedlo, ktoré si zamilujete na prvé ochutnanie. Jej príprava je jednoduchá a výsledok vás príjemne prekvapí. Táto roláda je skvelým riešením, ak hľadáte niečo ľahké a zdravé, čo môžete podávať na rôzne príležitosti.

Cuketovo-mrkvová roláda je ideálna ako desiata, olovrant alebo ľahká večera. Vďaka svojmu zloženiu nejde o žiadnu kalorickú bombu, takže si ju môžete dopriať bez výčitiek. Je plná čerstvých surovín a vitamínov, ktoré vám dodajú energiu a pocit sýtosti. Navyše, jej príjemná chuť a atraktívny vzhľad ju robia skvelým pohostením pre návštevy.

Ak hľadáte recept, ktorý je nielen chutný, ale aj zdravý a všestranný, cuketovo-mrkvová roláda je tou správnou voľbou. Skúste ju pripraviť a uvidíte, že sa stane stálicou vo vašom jedálničku. Táto roláda je dôkazom toho, že aj jednoduché a rýchle jedlá môžu byť výnimočné a uspokojiť vaše chuťové poháriky.

Odporúčame: Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás budú partner i deti milovať

Na cuketovo-mrkvovú roládu potrebujeme:

  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 3 väčšie mrkvy
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • soľ a mleté čierne korenie
  • suroviny na plnenie – šunka, smotanový syr, hummus, zelenina a iné

Ako pripraviť cuketovo-mrkvovú roládu

Ako prvé si nastrúhame nahrubo cuketu, trošku ju nasolíme a necháme odpočívať, aby pustila šťavu. Potom cuketu poriadne vyžmýkame cez látku alebo čistú kuchynskú utierku. Dáme ju do väčšej misky a pridáme aj nahrubo nastrúhanú mrkvu a nastrúhaný syr. Premiešame a pridáme vajíčka. Osolíme, okoreníme a dobre celé premiešame. 

Pripravíme si plech s papierom na pečenie, na ktorý naložíme pripravenú zmes. Cuketovo-mrkvovú zmes roztiahneme a urobíme na plechu tenučkú súvislú vrstvu. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 30 minút. Po upečení necháme placku dobre vychladnúť. 

Potom sa pustíme do plnenia. Placku môžeme natrieť napríklad hummusom alebo smotanovým syrom, pridať môžeme kuraciu šunku, tuniaka alebo kúsky kuracieho mäsa. Nezabúdame na chutnú zeleninu, napríklad na pásiky nakrájanú uhorku, cibuľku, kukuricu či cherry paradajky. Záleží už len na tom, čo obľubujete alebo čo práve nájdete v kuchyni. Naplnenú placku zrolujeme, môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť!

TIP: Upečenú cuketovo-mrkvovú placku nemusíte podávať len vo forme rolády, ale napríklad aj vo forme zdravej pizze. Keď placku upečiete, potrite ju pretlakom alebo kečupom, pridajte šunku, huby, kukuricu alebo iné obľúbené ingrediencie, posypte syrom a dajte ešte opäť na chvíľku do rúry zapiecť. Vyskúšajte, neoľutujete!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/varimapecuslaskou

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE