Recept na bábovku z bazy: Objav nové chute v nadýchanom zákusku!

bábovka z bazy

Bábovky sú vďačnými zákuskami, na ktorých si radi pochutnávame. Sú nadýchané, vláčne a sú ideálne ku poobedňajšej kávičke alebo čajíku. Niekomu chutí maková bábovka, iným zase bábovka s malinami, no my sme tentokrát objavili recept na bábovku z bazy. Konkrétne z bazového sirupu, ktorý má úžasnú chuť. 

A keďže je práve sezóna zberu bazových kvetov, z ktorých sa sirup pripravuje, tak si pripravte nielen ten, ale aj túto nadýchanú bábovku. Uvidíte, ako sa po nej zapráši!

 Prečo vyskúšať bábovku z bazy? 

Baza čierna je tradičná slovenská rastlina s výnimočnou arómou a jemne kvetinovou chuťou. Bazový sirup sa skvele hodí nielen do limonád, ale aj do pečenia. V tejto bábovke dodáva jemný nádych jari, prirodzenú sladkosť a originálnu chuť, ktorú si zamilujú aj tí, čo bábovky inak nevyhľadávajú.

bazová bábovka
Shutterstock®

Recept na bazovú bábovku

Hľadáte nový nápad na bábovku, ktorá očarí chuťou aj vôňou? Bazová bábovka z domáceho bazového sirupu je presne to, čo potrebujete. Je jemná, nadýchaná a plná jarného osvieženia.

Spojenie tradičného dezertu s chuťou bazy vytvára nečakaný, no dokonale harmonický zážitok. A keďže práve kvitne baza, je ideálny čas spojiť pečenie so sezónnym zberom a pripraviť si niečo výnimočné.

Ingrediencie na bazovú bábovku

  • 6 vajec
  • 140 g práškového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice bazového sirupu
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 2 lyžice oleja
  • štipku soli
  • maslo na vymastenie a strúhanku na vysypanie formy

Na polevu potrebujete:

  • 50 ml bazového sirupu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • práškový cukor

recept na vláčnu bábovku
Shutterstock®

Ako pripraviť cesto krok za krokom

Predtým, než sa vrhnete na prípravu bábovky, tak si dajte vyhriať rúru na 180 °C. Ak máte, tak sa pustite do prípravy cesta. Oddelíme si žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor a bazový sirup. Vymiešame do penistá. Ku bielkom pridáme štipku soli a vymiešame si tuhý sneh.

Do žĺtkovej zmesi začneme postupne pridávať vyšľahaný sneh a múku zmiešanú s práškom de pečiva. Zľahka vmiešavame až kým sa nám nevytvorí jednoliate cesto. Nakoniec do cesta primiešame ešte olej a nastrúhanú kôru z citróna. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pečieme približne 30 minút. Po dopečení necháme bábovku vychladnúť!

Bazová poleva ako čerešnička na torte

Kým nám bábovka vychladne, pripravíme si polevu. Zmiešame bazový sirup s citrónovou šťavu a pomaly prisypávame práškový cukor. Práškový cukor pridávajte postupne a radšej pomenej, aby vám nevznikla príliš hustá hmota. Polevu následne nalejeme na bábovku a necháme stuhnúť.

Tip na záver: Ak chcete, aby chuť bazy bola v bábovke výraznejšia, tak ešte teplú bábovku popichajte špajdľou a polejte bazovým sirupom. Pozor aby ste to neprehnali a bábovka nebola až príliš mokrá!

Tipy na obmenu bazovej bábovky

Ak máte radi variácie alebo chcete využiť, čo máte práve doma, tu je niekoľko chutných nápadov, ako bazovú bábovku obmeniť:

1. Celozrnná verzia
Nahraďte polovicu klasickej múky špaldovou alebo celozrnnou. Bábovka bude výživnejšia, s jemne orieškovou chuťou a stále vláčna.

2. S ovocím
Do cesta môžete pridať čerstvé alebo mrazené ovocie, napríklad maliny, ríbezle, čučoriedky či kúsky jabĺk. Výborne sa dopĺňajú s bazovým sirupom a bábovka bude ešte sviežejšia.

3. S makom alebo orechmi
Do cesta môžete pridať 2–3 lyžice mletého maku alebo vlašských orechov. Tieto ingrediencie dodajú bábovke zaujímavú štruktúru a výnimočnú chuť.

4. Bábovka s tvarohovým srdcom
Ak máte radi prekvapenie vo vnútri, môžete do stredu bábovky pri plnení formy pridať zmes tvarohu, vajíčka a vanilkového cukru. Po upečení vytvorí jemné krémové jadro.

5. Vegánska alternatíva
Vajíčka nahraďte jablkovým pyré alebo banánom (1 vajce = ¼ šálky pyré), použite rastlinné mlieko a sirup. Bábovka bude stále chutná, no bez živočíšnych produktov.

6. Citrónovo-bazová verzia
Pre výraznejšiu citrusovú chuť pridajte do cesta aj šťavu z polovice citróna a trochu extra citrónovej kôry. Skombinovaná s bazou vytvorí dokonalý letný dezert.

Skúste tento recept počas sezóny bazových kvetov a prekvapte rodinu či návštevu originálnou verziou tradičnej bábovky. Ak si ju zamilujete, určite si bazový sirup pripravte do zásoby – aby ste si kúsok jari mohli dopriať po celý rok.

Aktualizovaný článok: 13.05.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

26.05.2020 17:20

zaujímavá a pekná babovka

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.05.2020 23:00

Tak tá musí byť úžasná :-) Zbožňujem jednoduché koláče, ktoré nikdy neomrzia a dajú sa vždy nejako obzvláštniť, určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.05.2020 21:29

Zaujímavý recept na voňavú bábovku

Vaše meno:

Soňa Kollárová

Soňa Kollárová

10.05.2020 17:32

Je nádherná :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.05.2020 06:44

Zaujímavý tip na bábovku!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.