Bábovky sú vďačnými zákuskami, na ktorých si radi pochutnávame. Sú nadýchané, vláčne a sú ideálne ku poobedňajšej kávičke alebo čajíku. Niekomu chutí maková bábovka, iným zase bábovka s malinami, no my sme tentokrát objavili recept na bábovku z bazy. Konkrétne z bazového sirupu, ktorý má úžasnú chuť.
A keďže je práve sezóna zberu bazových kvetov, z ktorých sa sirup pripravuje, tak si pripravte nielen ten, ale aj túto nadýchanú bábovku. Uvidíte, ako sa po nej zapráši!
Prečo vyskúšať bábovku z bazy?
Baza čierna je tradičná slovenská rastlina s výnimočnou arómou a jemne kvetinovou chuťou. Bazový sirup sa skvele hodí nielen do limonád, ale aj do pečenia. V tejto bábovke dodáva jemný nádych jari, prirodzenú sladkosť a originálnu chuť, ktorú si zamilujú aj tí, čo bábovky inak nevyhľadávajú.
Shutterstock®Recept na bazovú bábovku
Hľadáte nový nápad na bábovku, ktorá očarí chuťou aj vôňou? Bazová bábovka z domáceho bazového sirupu je presne to, čo potrebujete. Je jemná, nadýchaná a plná jarného osvieženia.
Spojenie tradičného dezertu s chuťou bazy vytvára nečakaný, no dokonale harmonický zážitok. A keďže práve kvitne baza, je ideálny čas spojiť pečenie so sezónnym zberom a pripraviť si niečo výnimočné.
Ingrediencie na bazovú bábovku
- 6 vajec
- 140 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice bazového sirupu
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 lyžičku citrónovej kôry
- 2 lyžice oleja
- štipku soli
- maslo na vymastenie a strúhanku na vysypanie formy
Na polevu potrebujete:
- 50 ml bazového sirupu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- práškový cukor
Ako pripraviť cesto krok za krokom
Predtým, než sa vrhnete na prípravu bábovky, tak si dajte vyhriať rúru na 180 °C. Ak máte, tak sa pustite do prípravy cesta. Oddelíme si žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor a bazový sirup. Vymiešame do penistá. Ku bielkom pridáme štipku soli a vymiešame si tuhý sneh.
Do žĺtkovej zmesi začneme postupne pridávať vyšľahaný sneh a múku zmiešanú s práškom de pečiva. Zľahka vmiešavame až kým sa nám nevytvorí jednoliate cesto. Nakoniec do cesta primiešame ešte olej a nastrúhanú kôru z citróna. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pečieme približne 30 minút. Po dopečení necháme bábovku vychladnúť!
Bazová poleva ako čerešnička na torte
Kým nám bábovka vychladne, pripravíme si polevu. Zmiešame bazový sirup s citrónovou šťavu a pomaly prisypávame práškový cukor. Práškový cukor pridávajte postupne a radšej pomenej, aby vám nevznikla príliš hustá hmota. Polevu následne nalejeme na bábovku a necháme stuhnúť.
Tip na záver: Ak chcete, aby chuť bazy bola v bábovke výraznejšia, tak ešte teplú bábovku popichajte špajdľou a polejte bazovým sirupom. Pozor aby ste to neprehnali a bábovka nebola až príliš mokrá!
Tipy na obmenu bazovej bábovky
Ak máte radi variácie alebo chcete využiť, čo máte práve doma, tu je niekoľko chutných nápadov, ako bazovú bábovku obmeniť:
1. Celozrnná verzia
Nahraďte polovicu klasickej múky špaldovou alebo celozrnnou. Bábovka bude výživnejšia, s jemne orieškovou chuťou a stále vláčna.
2. S ovocím
Do cesta môžete pridať čerstvé alebo mrazené ovocie, napríklad maliny, ríbezle, čučoriedky či kúsky jabĺk. Výborne sa dopĺňajú s bazovým sirupom a bábovka bude ešte sviežejšia.
3. S makom alebo orechmi
Do cesta môžete pridať 2–3 lyžice mletého maku alebo vlašských orechov. Tieto ingrediencie dodajú bábovke zaujímavú štruktúru a výnimočnú chuť.
4. Bábovka s tvarohovým srdcom
Ak máte radi prekvapenie vo vnútri, môžete do stredu bábovky pri plnení formy pridať zmes tvarohu, vajíčka a vanilkového cukru. Po upečení vytvorí jemné krémové jadro.
5. Vegánska alternatíva
Vajíčka nahraďte jablkovým pyré alebo banánom (1 vajce = ¼ šálky pyré), použite rastlinné mlieko a sirup. Bábovka bude stále chutná, no bez živočíšnych produktov.
6. Citrónovo-bazová verzia
Pre výraznejšiu citrusovú chuť pridajte do cesta aj šťavu z polovice citróna a trochu extra citrónovej kôry. Skombinovaná s bazou vytvorí dokonalý letný dezert.
Skúste tento recept počas sezóny bazových kvetov a prekvapte rodinu či návštevu originálnou verziou tradičnej bábovky. Ak si ju zamilujete, určite si bazový sirup pripravte do zásoby – aby ste si kúsok jari mohli dopriať po celý rok.
Aktualizovaný článok: 13.05.2025