Krémový, jemný, hriešne karamelový dezert, ktorý sa skladá len zo 6 ingrediencií – lotusový koláč s mascarpone krémom a čokoládovou polevou. Mňam! A rúra ostáva, samozrejme, vypnutá. Nepotrebujete žiadne pečenie, len chuť na sladké (to nebude náročné) a trošku trpezlivosti, kým koláč stuhne v chladničke.
Navyše sa dá krásne prispôsobiť - pridajte napríklad čerstvé ovocie, zameňte polevu, nahraďte sušienky inými, ale pozor: chuť originálneho Lotusu sa ťažko prekonáva. V každom prípade, tento recept za sebou zanechá sladkú stopu. Ach, čistá karamelová rozkoš, ktorej odolá málokto.
Recept na lotus koláč s mascarpone
Ingrediencie:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany (40 %)
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 500 g Lotus sušienok
Čokoládové ganache:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g čokolády (čím kvalitnejšia, tým lepšie)
- 50 g masla
Postup:
- Najprv vyšľahajte mascarpone so smotanou, až kým krém nie je krásne nadýchaný. Pridajte kondenzované mlieko (podľa toho, ako sladký koláč chcete mať),
- Na spodok formy (cca 20x20 cm) uložte Lotus sušienky. Následne navrstvite krém, znova sušienky a znova krém. Pokračujte, až kým nevyčerpáte zásoby. Poslednú vrstvu zakončite Lotus sušienkami.
- Teraz dajte celú tortu do chladničky, aby poriadne stuhla.
- Pripravte si ganache. Čokoládu nasekajte na malé kúsky. Smotanu ohrejte, až kým nezačne jemne bublať. Nalejte ju na čokoládu a nechaj chvíľku roztopiť. Pridajte maslo a premiešajte do hladka.
- Vyberte stuhnutý koláč, nalejte naň ganache a posypte rozdrvenými Lotus sušienkami. Nechajte ešte pár hodín v chlade, nech sa chute dokonale spoja.
Tento Lotus koláč je jednoducho neodolateľný. Nie je náročný, ale pôsobí skrátka luxusne. Karamelové tóny sušienok perfektne dopĺňajú jemný mascarpone krém, zatiaľ čo čokoládová poleva dáva koláču to extra! Nuž, zaručený WOW efekt na každej oslave, víkendovej kávičke či nedeľnom ničnerobení. Urobíte ho raz, a budete ho robiť znova.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @varime.blog