Je čokoláda zdravá? 8 dôvodov, prečo ju jesť

Je čokoláda skutočne zdravá?Vedecké štúdie dokazujú, že tmavá čokoláda je dobrá nielen na vyliečenie zlomeného srdca.

 

Horká čokoláda nad 70 % je pre nás v skutočnosti dobrá. Tajomstvom jej sily je kakao, ktoré je, okrem iného, aj zdrojom nezabudnuteľnej chute. 

 

Ak sa naučíme rozoznať tú správnu čokoládu, nemusíme mať pri jej konzumácii výčitky svedomia. Poďte sa spolu s nami pozrieť na niekoľko dôvodov, prečo si ju v rozumnom množstve neodopierať.
 

 

Odporúčame prečítať: Koláč bez múky? Vyskúšajte lahodný mrkvovo-makový dezert

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je dobré jesť čokoládu?

 

Tmavá čokoláda má vyššiu koncentráciu antioxidantov, nižšie množstvo pridaného cukru a nezdravých tukov, než ostatné druhy čokolády. Produkty zo surového kakaa sú bohatým zdrojom betakaroténu, železa, bielkovín, omega 3 kyselín, vápniku, zinku, železa, medi, draslíku, síry, vitamínov skupiny B a horčíka. Ale aj tak nezabúdajme, že by sme to s jej konzumáciou nemali preháňať. Keď si ju chceme dopriať a zároveň zdravo využiť jej benefity, nemali by sme zjesť viacej ako 20 gramov čokolády denne. 

 

 

Odporúčame prečítať: Domáce recepty: Ako si vyrobiť kvalitné kokosové mlieko

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Je dobrá pre srdce, zlepšuje cirkuláciu krvi, znižuje krvný tlak

 

​Tmavá čokoláda pomáha obnoviť pružnosť tepien, znižuje krvný tlak a hladinu ,,zlého" cholesterolu v krvi. Zároveň obsahuje vysoké množstvo horčíka, ktorý pomáha pri správnom fungovaní srdca. Ak si dáme každý týždeň niekoľko tabličiek tmavej a kvalitnej čokolády, môžeme znížiť pravdepodobnosť srdcových ochorení až o 30%.

 

 

Pomáha proti starnutiu

 

70%-ná čokoláda obsahuje v 50 gramoch toľko antioxidantov, ako dve šálky zeleného čaju. Antioxidanty sú pre naše telo prínosom, pretože chránia pokožku, oči, mozog a aj ďalšie orgány pred starnutím.

 

Odporúčame prečítať: Lahodný banánovo-kokosový cheesecake

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Je bohatá na minerály a antioxidanty

 

Kakaový prášok má obzvlášť vysoký obsah diétnej vlákniny, železa, mangánu, horčíka, fosforu, draslíka, selénu a zinku. Naopak, neobsahuje ,,zlý" cholesterol. Čisté kakao je jedným z najsilnejších antioxidantov na našej planéte, ktorý z tela pomáha odstrániť škodlivé látky.

 

 

Môže pomôcť pri prevencii proti diabetes

 

Čokoláda podporuje v ľudskom tele tvorbu inzulínu. Je to však možný spôsob prevencie, nie liečby!

 

 

Odporúčame prečítať: Domáce beauty recepty: Upokojujúci levanduľovo-kamilkový kúpeľ

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Má dobrý vplyv na pokožku

 

Kakaový prášok je obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov z dôvodu vysokého podielu antioxidantov a minerálov, ktoré pomáhajú pleť prečisťovať a vyživovať. Kofeín zase podporuje jej dobré prekrvenie. Vedeli ste o tom, že dostatočný prísun kakaa funguje aj ako prirodzená ochrana proti škodlivému slnečnému žiareniu? Potvrdili to štúdie, podľa ktorých je dobré konzumovať kvalitnú, tmavú čokoládu približne 3 mesiace pred dovolenkou. 

 

 

Stimuluje mozog

 

Surové kakao podporuje zvyšovanie hladiny kyseliny arachidonovej, ktorá sa tvorí v mozgu a zlepšuje komunikáciu medzi nervovými bunkami.

 

 

Odporúčame prečítať: Kocka ľadu - pokožka bez vrások, nerovností a tmavých kruhov

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha nám cítiť sa lepšie

 

Nielen jej chuť nás dokáže nabiť energiou. Vďaka obsiahnutému vysokému množstvu niacínu je spoľahlivým bojovníkom proti stresu, zmierňuje pocity úzkosti a zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu, takže sa po jej konzumácii cítime lepšie a šťastnejšie. Zaujímavosťou je, že podľa zistení vie dokonca aj vôňa čokolády dopomôcť k duševnému uvoľneniu a relaxácii, čoho je dôkazom vzrastajúca obľuba rôznych čokoládových kúr. 

 

 

Má blahodarný účinok na imunitný systém

 

Konzumácia kakaových výrobkov povzbudzuje v slinách tvorbu imunoglobulínu A, čím pomáha zvyšovať našu odolnosť voči chorobám. 

 

 

Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Domáce bylinkové kúry pre všetky typy pleti

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Na čo si dávať pozor

 

Je dôležité vyhýbať sa jedeniu obyčajnej, masovo produkovanej čokoláde. Vďaka pridanému cukru a aditívam prispieva k vzniku veľkého množstva prázdnych kalórií a podporuje psychickú závislosť. Vždy by sme si mali zvoliť kvalitnú, tmavú čokoládu s obsahom kakaa vyšším ako 70%. Samozrejme, je dôležité to nepreháňať s množstvom, ktoré skonzumujeme. Nemali by sme prekročiť dennú dávku 20 gramov. Vtedy si budeme môcť aj pomaškrtiť, a zároveň pre svoje telo urobíme aj niečo dobré.

 

 

Čokoládu si nemusíte len kupovať, kľudne si môžete vyskúšať túto dobrotu vyrobiť doma sami. V článku na budúci týždeň si ukážeme postup, ako si doma vyrobiť pravú horkú raw čokoládu.

 

 

 

 Odporúčame prečítať: Lahodné recepty na chia puding, ktoré uspokoja vaše chuťové bunky

Je čokoláda zdravá? 8 dôvod prečo ju jesť

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína

Katarína

13.03.2016 02:36

Milujem čokoládu, hlavne horkú s kúskami pomaranča a malín. Už sa teším na postup :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.03.2016 06:28

je dobre vediet dovody, preco jest tmavu horku cokoladu, aj my mame tento druh 70% cokolady doma a vzdy, ked nas prepadne chut maskrtit, tak ju mame po ruke

Lucia Valková

Lucia Valková

13.03.2016 06:38

čokoládu musím mať každý deň,najlepšie tmavú a určite to nepreháňam.Kávu bez čokolády ani nevypijem.

Vaše meno:

Lenka Lapuníková

Lenka Lapuníková

13.03.2016 07:22

Milujem horkú čokoládu.

Vaše meno:

Lenka Kantorova

Lenka Kantorova

13.03.2016 11:19

Cokoladu mozem ;-)

Vaše meno:

Júlia

Júlia

13.03.2016 11:19

Juj teším sa na postup na výrobu! :)

Vaše meno:

Anna K

Anna K

13.03.2016 14:40

Tak už vieme, prečo ju jeme a milujeme. :)

Vaše meno:

Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

13.03.2016 22:57

Čokoládu milujem aj keď horká nieje moja najobľúbenejšia viem si na nej pochutiť s kúskami pomaranča alebo ňou ochucujem celozrnnú špaldovú kašu.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

08.04.2016 14:27

kúsok kvalitnej horkej čokolády nikomu neuškodí :)

Vaše meno:

kari

kari

14.04.2016 10:26

:) to je to, čo sme chceli počuť :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.