Je čokoláda zdravá? 8 dôvodov, prečo ju jesť pravidelne!

účinky čokolády

Je čokoláda skutočne zdravá? Vedecké štúdie dokazujú, že tmavá čokoláda je dobrá nielen na vyliečenie zlomeného srdca. Horká čokoláda nad 70 % je pre nás v skutočnosti dobrá. Tajomstvom jej sily je kakao, ktoré je, okrem iného, aj zdrojom nezabudnuteľnej chute. Ak sa naučíme rozoznať tú správnu čokoládu, nemusíme mať pri jej konzumácii výčitky svedomia. Poďte sa spolu s nami pozrieť na niekoľko dôvodov, prečo si ju v rozumnom množstve neodopierať.

Ako sa vyrába kvalitná horká čokoláda?

Výroba kvalitnej horkej čokolády začína starostlivo vybranými kakaovými bôbmi. Po ich zbere sa nechávajú niekoľko dní fermentovať, čím získavajú svoju typickú arómu a chuť. Následne sa sušia, pražia a zbavujú škrupín, pričom sa získava kakaová hmota – základná surovina pre čokoládu.

Táto hmota sa následne melie, mieša s kakaovým maslom a ďalšími ingredienciami, pričom pri kvalitnej horkej čokoláde by mal byť obsah kakaa minimálne 70 %. Proces končí temperovaním, ktoré zabezpečí správnu konzistenciu a lesk čokolády. Kvalitná čokoláda sa neobsahuje pridané rastlinné tuky ani nadbytočné sladidlá a má jemnú, bohatú chuť bez umelých prísad.

Prečo je dobré jesť čokoládu?

Tmavá čokoláda má vyššiu koncentráciu antioxidantov, nižšie množstvo pridaného cukru a nezdravých tukov, než ostatné druhy čokolády. Produkty zo surového kakaa sú bohatým zdrojom betakaroténu, železa, bielkovín, omega 3 kyselín, vápniku, zinku, železa, medi, draslíku, síry, vitamínov skupiny B a horčíka. 

Ale aj tak nezabúdajme, že by sme to s jej konzumáciou nemali preháňať. Keď si ju chceme dopriať a zároveň zdravo využiť jej benefity, nemali by sme zjesť viacej ako 20 gramov čokolády denne.

TOP účinky čokolády:

1. Čokoláda pomáha srdcu

Tmavá čokoláda pomáha obnoviť pružnosť tepien, znižuje krvný tlak a hladinu ,,zlého" cholesterolu v krvi. Zároveň obsahuje vysoké množstvo horčíka, ktorý pomáha pri správnom fungovaní srdca. Ak si dáme každý týždeň niekoľko tabličiek tmavej a kvalitnej čokolády, môžeme znížiť pravdepodobnosť srdcových ochorení až o 30%.

horká čokoláda
Freepik

2. Čokoláda pôsobí proti starnutiu

Kvalitná horká čokoláda s obsahom kakaa nad 70 % je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred predčasným starnutím. V 50 gramoch horkej čokolády sa nachádza rovnaké množstvo antioxidantov ako v dvoch šálkach zeleného čaju, čím prispieva k ochrane pokožky, očí, mozgu a ďalších orgánov pred poškodením voľnými radikálmi

Pravidelná konzumácia čokolády môže pomôcť spomaliť tvorbu vrások, podporiť regeneráciu buniek a zlepšiť pružnosť pokožky. Okrem toho flavonoidy v čokoláde zlepšujú prekrvenie pokožky, čím prispievajú k jej zdravému vzhľadu a prirodzenej hydratácii. Horká čokoláda teda nie je len pochúťkou, ale aj prírodným elixírom mladosti.

3. Čokoláda je bohatá na minerálne látky

Kakaový prášok má obzvlášť vysoký obsah železa, mangánu, horčíka, fosforu, draslíka, selénu a zinku, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Horčík podporuje zdravie nervovej sústavy a pomáha zmierňovať stres, zatiaľ čo železo je kľúčové pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie

Zinok a selén zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore imunity a zdravej pokožky, vlasov a nechtov. Pravidelná konzumácia kvalitnej horkej čokolády tak môže pomôcť doplniť dôležité minerály, ktoré telo potrebuje pre správnu činnosť svalov, kostí a metabolizmu. Navyše, vďaka obsahu draslíka môže čokoláda prispieť k udržiavaniu zdravého krvného tlaku a správnej hydratácii buniek.  

4. Čokoláda pomáha v prevencii diabetu

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže zlepšiť citlivosť buniek na inzulín, čím pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje flavonoidy, ktoré podporujú zdravú funkciu ciev a môžu znížiť riziko inzulínovej rezistencie, ktorá je jedným z faktorov vzniku diabetu 2. typu. Čokoláda však nie je náhradou liečby cukrovky, ale jej rozumná konzumácia môže byť súčasťou preventívneho životného štýlu.

5. Čokoláda má priaznivý vplyv na pokožku

Kakaový prášok je obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov z dôvodu vysokého podielu antioxidantov a minerálov, ktoré pomáhajú pleť prečisťovať a vyživovať. Kofeín zase podporuje jej dobré prekrvenie. Vedeli ste o tom, že dostatočný prísun kakaa funguje aj ako prirodzená ochrana proti škodlivému slnečnému žiareniu? Potvrdili to štúdie, podľa ktorých je dobré konzumovať kvalitnú, tmavú čokoládu približne 3 mesiace pred dovolenkou. 

6. Čokoláda stimuluje mozog

Surové kakao podporuje zvyšovanie hladiny kyseliny arachidonovej, ktorá sa tvorí v mozgu a zlepšuje komunikáciu medzi nervovými bunkami. Obsahuje tiež teobromín a kofeín, ktoré stimulujú centrálnu nervovú sústavu, podporujú sústredenie a zvyšujú bdelosť. Flavonoidy v čokoláde navyše podporujú prekrvenie mozgu, čím zlepšujú pamäť, kognitívne schopnosti a celkovú mentálnu výkonnosť.

konzumácia čokolády
Freepik

7. Čokoláda nám pomáha cítiť sa lepšie

Nielen jej chuť nás dokáže nabiť energiou. Vďaka obsiahnutému vysokému množstvu niacínu je spoľahlivým bojovníkom proti stresu, zmierňuje pocity úzkosti a zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu, takže sa po jej konzumácii cítime lepšie a šťastnejšie. Zaujímavosťou je, že podľa zistení vie dokonca aj vôňa čokolády dopomôcť k duševnému uvoľneniu a relaxácii, čoho je dôkazom vzrastajúca obľuba rôznych čokoládových kúr. 

8. Čokoláda blahodarne vplýva na imunitu

Konzumácia kakaových výrobkov povzbudzuje v slinách tvorbu imunoglobulínu A (IgA), čím pomáha zvyšovať našu odolnosť voči chorobám. Flavonoidy a polyfenoly obsiahnuté v horkej čokoláde majú silné antioxidačné a protizápalové účinky, ktoré podporujú imunitný systém. Navyše, kakao obsahuje zinok a selén, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe a aktivácii imunitných buniek, čím prispievajú k lepšej obranyschopnosti organizmu.  

Na čo si dávať pri čokoláde pozor? 

Je dôležité vyhýbať sa jedeniu obyčajnej, masovo produkovanej čokoláde. Vďaka pridanému cukru a aditívam prispieva k vzniku veľkého množstva prázdnych kalórií a podporuje psychickú závislosť. Vždy by sme si mali zvoliť kvalitnú, tmavú čokoládu s obsahom kakaa vyšším ako 70 %. 

Samozrejme, je dôležité to nepreháňať s množstvom, ktoré skonzumujeme. Nemali by sme prekročiť dennú dávku 20 gramov. Vtedy si budeme môcť aj pomaškrtiť, a zároveň pre svoje telo urobíme aj niečo dobré.

Najlepšie spôsoby, ako čokoládu konzumovať

Horkú čokoládu si najlepšie vychutnáte, ak ju necháte pomaly rozpustiť na jazyku, aby sa uvoľnila jej komplexná aróma. Je skvelou voľbou ako rýchly snack počas dňa, no dá sa použiť aj do zdravých receptov.

Čokoládu môžete pridať do ovsenej kaše, smoothie alebo kombinovať s orechmi a sušeným ovocím pre ešte väčší nutričný benefit. Skvelou voľbou je aj teplý čokoládový nápoj pripravený z kvalitného kakaového prášku a rastlinného mlieka. Pri varení sa hodí do dezertov, no napríklad aj do exotických jedál, ako je mexická omáčka mole.

Mýty a fakty o čokoláde

  1. "Čokoláda spôsobuje akné."
    Hoci sa dlhé roky verilo, že konzumácia čokolády vedie k vzniku akné, vedecké štúdie tento mýtus nepotvrdili. Problémom nie je samotná čokoláda, ale vysoký obsah cukru a mliečnych tukov v nekvalitných výrobkoch.

  2. "Čokoláda je návyková."
    Čokoláda obsahuje teobromín a malé množstvo kofeínu, ktoré môžu mierne stimulovať nervový systém, no nevytvára fyzickú závislosť. Túžba po čokoláde je skôr psychologická a súvisí s uvoľňovaním serotonínu – hormónu dobrej nálady.

  3. "Čokoláda je škodlivá pre srdce."
    Naopak, kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže znižovať krvný tlak a podporovať zdravie srdca vďaka antioxidantom, ktoré chránia cievy pred poškodením.

  4. "Čokoláda kazí zuby."
    Samotné kakao obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu chrániť zubnú sklovinu pred baktériami. Problém nastáva pri konzumácii čokolád s vysokým obsahom cukru, ktoré podporujú vznik zubného kazu.

  5. "Čokoláda zlepšuje pamäť a koncentráciu."
    Tento fakt je pravdivý – flavonoidy obsiahnuté v kakau podporujú prekrvenie mozgu a môžu pomôcť pri sústredení a pamäti. Pravidelná konzumácia malého množstva horkej čokolády môže byť prospešná pre kognitívne funkcie.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 13.03.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

kari

kari

14.04.2016 10:26

:) to je to, čo sme chceli počuť :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

08.04.2016 14:27

kúsok kvalitnej horkej čokolády nikomu neuškodí :)

Vaše meno:

Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

13.03.2016 22:57

Čokoládu milujem aj keď horká nieje moja najobľúbenejšia viem si na nej pochutiť s kúskami pomaranča alebo ňou ochucujem celozrnnú špaldovú kašu.

Vaše meno:

Anna K

Anna K

13.03.2016 14:40

Tak už vieme, prečo ju jeme a milujeme. :)

Vaše meno:

Júlia

Júlia

13.03.2016 11:19

Juj teším sa na postup na výrobu! :)

Vaše meno:

Lenka Kantorova

Lenka Kantorova

13.03.2016 11:19

Cokoladu mozem ;-)

Vaše meno:

Lenka Lapuníková

Lenka Lapuníková

13.03.2016 07:22

Milujem horkú čokoládu.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

13.03.2016 06:38

čokoládu musím mať každý deň,najlepšie tmavú a určite to nepreháňam.Kávu bez čokolády ani nevypijem.

Vaše meno:

Katarína

Katarína

13.03.2016 02:36

Milujem čokoládu, hlavne horkú s kúskami pomaranča a malín. Už sa teším na postup :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.03.2016 06:28

je dobre vediet dovody, preco jest tmavu horku cokoladu, aj my mame tento druh 70% cokolady doma a vzdy, ked nas prepadne chut maskrtit, tak ju mame po ruke

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.