V prírode ju spoznáte veľmi ľahko. Ide o krík, ktorý sa pýši drobnými bielymi kvetmi, ktoré rastu v zhluku na dlhej stopke. Po ich odkvitnutí sa na kríku vytvárajú čierne guľôčky, ktoré predstavujú plody bazy čiernej.
Vedeli ste však, že baza čierna je považovaná za jedovatú plodinu? Áno, všetko (plody, kvety a v podstate aj celý krík) je jedovaté, teda v prípade, že baza nie je tepelne upravená. Po tepelnej úprave je dokonca baza považovaná za liečivú rastlinu, z ktorej sa vyrába marmeláda, sirup, čaje a dokonca aj víno.
Ak sa rozhodnete vybrať na zber bazy, urobte tak v júni a júli, prípadne ešte začiatkom augusta. A čo z nej pripraviť? A čo tak domáci bazový sirup?
Baza a jej liečivé účinky
Starí Egypťania ju používali pri liečbe popálenín, no verili aj v jej ochranné účinky. Vďaka svojim protizápalovým účinkom pomáha telo chrániť pred vírusmi, nádchou, chrípkou a ochoreniami dýchacích ciest. Vyznačuje sa tiež antioxidačnými účinkami, znižuje hladinu cukru v krvi a využíva sa aj vo forme obkladov pri opuchoch či bolestiach kĺbov.
Baza čierna je známa aj pre vyšší obsah železa, v dôsledku čoho po sirupe z nej siahajú predovšetkým tí, ktorým bola diagnostikovaná anémia, teda chudokrvnosť. Paradoxom teda ostáva, že baza je jedovatá, ale aj liečivá zároveň.
Ak milujete sirup z bazy, tak si ho pripravte podľa jedného z nasledujúcich receptov. Príprava domáceho bazového sirupu vôbec nie je náročná, no nejaký čas si na to budete musieť predsa len vyhradiť. Poďme na to!
Pozri aj: Poznáš korenie garam masala? Pripraviť si ho môžeš i doma
Tradičný bazový sirup z kvetov
Ingrediencie sirupu:
-
2 l vody
- 2 kg cukru
- 25 – 35 bazových kvetov
- 2 citróny alebo čajovú lyžičku kyseliny citrónovej
Ako vyrobiť sirup: Vodu prevarte, nechajte odstáť a pridajte do nej bazové kvety i citrónovú šťavu. Zmes nechajte odstáť 2 dni a nálev preceďte. Pridajte cukor (klasický alebo trstinový) a mierne zohrejte. Hotový sirup nalejte do sklenených fliaš a skladujte na chladnom mieste. Celý postup prípravy nájdete v našom článku – Bazový sirup na liečbu anémie (chudokrvnosti).
Recept na bazový sirup pre deti (bazový sirup 40 kvetov)
Ingrediencie sirupu:
-
40 kvetov bazy
- 4 litre vody
- 4 citróny
- 10 dkg kyseliny citrónovej
- 4 kg cukru
Nie je to len sirup pre deti. Ale keďže deti milujú všetko sladké, tak týmto rozhodne nepohrdnú. V prípade, že preferujete zdravší životný štýl a vyhýbate sa rafinovanému cukru, pokojne môžete pridať aj menšie množstvo sladidla – polovičnú dávku alebo ešte menej. Sirup tak nebude extrémne presladený!
Postup je podobný ako v prvom recepte. Do hrnca si dáme vodu, bazové kvety a na kolieska nakrájané citróny. Necháme deň odstáť, precedíme, pridáme cukor a necháme prevariť. Ako v príprave sirupu pokračovať sa dozviete v článku – Recept na bazový sirup: Osviež svoj horúci deň.
Odporúčame tiež: Staroveký životabudič OXYMEL: Spoznaj jeho účinky, zloženie a vyrob si ho!
Zdravší bazový sirup s menším obsahom cukru – ingrediencie a postup prípravy
Ingrediencie sirupu:
-
40 až 50 kusov bazových kvetov
- 3 citróny
- 1,25 kg cukru
- 2,5 l vody
- 1 ČL kyseliny citrónovej
Vodu si dáme prevariť a následne ju necháme vychladnúť. Do hrnca s vodou vložíme bazové kvety, citrón aj citrónovú šťavu a necháme odstáť.
Po 24 hodinách scedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Zmes prevaríme a prelejeme do sklenených fliaš. Či je potrebné bazový sirup sterilizovať sa dozviete v článku – Recept na sirup z bazových kvetov – tradičný, chutný, skrátka dokonalý!
Jednoduchý recept na bazovo-medovkovo-mätový sirup
Ingrediencie sirupu:
-
1/3 kvetov bazy čiernej
- 1/3 listov medovky
- 1/3 listov mäty
- 3,6 kg kryštálového cukru
- 2 PL kyseliny citrónovej
- 4 l horúcej vody
- troška rumu
Do 4-litrového pohára vložíme bazové kvety, mätu a medovku približne v rovnakom pomere. Zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť do ďalšieho dňa. Následne zmes precedíme cez plátno do hrnca, pridáme cukor a citrónovú kyselinu a na miernom plameni zohrejeme.
Následne horúci sirup prelejeme do fliaš. Pred uzavretím každej fľaše pridáme malú lyžičku rumu. Počkáme na vychladnutie bazového sirupu a následne ho odložíme.
Ako skladovať a ako dlho vydrží bazový sirup?
Ako skladovať hotové bazové sirupy? Trvanlivosť bazového sirupu sa môže líšiť v závislosti od spôsobu prípravy. Vo všeobecnosti, ak je bazový sirup správne pripravený a uložený, môže vydržať niekoľko mesiacov až rok.
Použitie alkoholu, ako je rum, alebo kyseliny, ako je kyselina citrónová, môže značne predĺžiť jeho životnosť. Skladovanie domáceho sirupu z bazy by malo byť na chladnom a tmavom mieste, ako je napríklad špajza alebo pivnica.
Teplo a svetlo môžu zrýchliť kazenie sirupu. Po otvorení fľaše s bazovým sirupom ju uložte v chladničke, kde by mal sirup vydržať niekoľko týždňov až mesiacov.
Článok aktualizovaný 9.5.2024