Dnes vám prinášame ďalší recept na sladkú dobrotu, na ktorej si bez váhania pochutia všetci maškrtníci. Spolu si totiž pripravíme úžasné čokoládové rožteky, ktoré na pozadí odkrývajú aj príjemne škoricovú chuť. Rožteky ani zďaleka nemusia predstavovať len pečivo, na ktoré si natrieme maslo a poukladáme šunku. Skvelé sú predsa aj sladké rožteky, ktoré môžu mať rozličnú plnku. Napríklad také jablkovo-škoricové rožteky sú veľkou pochúťkou, do ktorej sa mnohí s radosťou zahryznú. My ich však dnes naplníme práve čokoládou.
Príprava týchto chutných malých rožtekov vám vôbec nezaberie veľa času. Navyše ich bez problémov upečú i neskúsené gazdinky. Čokoládové rožteky sa pritom dokonale hodia k poobedňajšej kávičke, alebo aj k poháru mlieka či kakaa počas víkendových rán. Sú na povrchu chrumkavé a zároveň primerane mäkké. Tak, už ste dostali na ne chuť aj vy? V tom prípade neváhajte zo špajzy vytiahnuť múku, zapnúť rúru a hor sa do pečenia! Poďme sa pozrieť, ako na to!
Odporúčame aj: Tip na Zelený štvrtok: Žihľavová polievka – zdravšia ako špenátová
Budeme potrebovať:
- 380 g hladkej múky
- 80 g cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- štipka soli
- 150 ml vody
- 40 ml oleja
- 1 vajce
- 100 g horkej čokolády
- 1 škoricový cukor
- vajce a trochu mlieka na potretie
Postup prípravy:
- Ako prvé si v miske zmiešame múku, soľ, sušené droždie a cukor. Pridáme tekuté ingrediencie, čiže vajce, olej a vodu.
- Vypracujeme cesto a rozdelíme si ho na dve rovnako veľké časti. Každé cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku v tvare kruhu s priemerom asi 30 centimetrov.
- Každé cesto potrieme najskôr žĺtkom rozšľahaným s trochou mlieka a potom rozpustenou horkou čokoládou. Nakoniec ich ešte posypeme trochou škoricového cukru.
- Následne nakrájame každé cesto na osem rovnakých trojuholníkov a tie zrolujeme od širšej strany, trochu zohneme a vytvoríme tak rožteky.
- Jednotlivé rožteky poukladáme na plech s papierom na pečenie ďalej od seba (osem na jeden plech a osem na druhý plech), aby sa nám pri pečení nezlepili.
- Potrieme ich ešte rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C. Pečieme dozlatista asi 15 až 20 minút.
- Po ochladnutí môžeme posypať práškovým cukrom a podávať. Dobrú chuť!