Čo si dáte na kúpalisku alebo na nejakej letnej akcii v stánku s občerstvením? Pokiaľ vám „oči nevylezú“ na langoš či varenú kukuricu, ďalším horúcim kandidátom sú určite zemiakové placky. Tak jednoduché jedlo a vždy tak vzácne.
Je pravdou, že slabšie žalúdky sa na takéto placky presiaknuté olejom môžu len pozerať. Placky sa však dajú pripraviť aj upečené v rúre a tie im nijako neuškodia. Preto, keď budete pripravovať túto delikátnu zmes, odložte trochu aj pre tých členov rodiny, ktorí by túto bombu nestrávili. No a vy sa môžete pustiť do smaženia!
Odporúčame: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky
Budeme potrebovať:
- 10 stredne veľkých zemiakov
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 100 g tvrdého syra
- soľ a korenie
- sušenú majoránku
- 4 PL hladkej múky
- olej na vyprážanie
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme, postrúhame – my sme na 6-hrannom strúhadle použili takú strednú veľkosť – a vyžmýkame ich. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu môžeme buď postrúhať alebo klasicky pokrájať na kúsky, cesnak prelisujeme a všetko dobre zmiešame so zemiakmi.
![zemiakové placky](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3be/ed1/1503083415-PicMonkey.Collage1_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
2. K zemiakovej zmesi pridáme vajíčka, syr postrúhaný najemno a asi hrsť sušenej majoránky (ale môžete dať podľa vašej chuti). Zmes osolíme, okoreníme a zahustíme ju múkou. Tú pridávame postupne, jej množstvo záleží od toho, koľko vody zemiaky ešte pustia.
Pozri aj: Vyprážaná cuketa v trojobale - klasika, ktorá nikdy nesklame
![zemiakové placky](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3be/ede/1503083432-PicMonkey.Collage2_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
3. Najlepšie je nechať zmes na placky chvíľu odstáť, potom skontrolovať konzistenciu a prípadne ešte dohustiť. Potom sa už môžeme pustiť do smaženia. V panvici rozohrejeme olej, prípadne olej kombinovaný s bravčovou masťou a keď je dobre rozhorúčený, lyžicou naberáme cesto do stredu panvice a rozotierame ho ku krajom. Na jednu placku použijeme asi 3-4 veľké lyžice. Placky z každej strany dobre prepečieme a ukladáme ich na kuchynské obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky
![zemiakové placky](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3be/eee/1503083449-PicMonkey.Collage3_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Placky podávame buď len tak samotné alebo s kopčekom kyslej smotany, ktorá zvýrazní ich chuť. Nezabúdajte, že najlepšie sú čerstvé a ešte poriadne teplé. No myslím, že do druhého dňa vám určite nezostanú.
Dobrú chuť!
![zemiakové placky](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3be/f00/1503083469-IMG_8826.toto_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Barbora Vizváryová