Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom

Čo si dáte na kúpalisku alebo na nejakej letnej akcii v stánku s občerstvením? Pokiaľ vám „oči nevylezú“ na langoš či varenú kukuricu, ďalším horúcim kandidátom sú určite zemiakové placky. Tak jednoduché jedlo a vždy tak vzácne.

Je pravdou, že slabšie žalúdky sa na takéto placky presiaknuté olejom môžu len pozerať. Placky sa však dajú pripraviť aj upečené v rúre a tie im nijako neuškodia. Preto, keď budete pripravovať túto delikátnu zmes, odložte trochu aj pre tých členov rodiny, ktorí by túto bombu nestrávili. No a vy sa môžete pustiť do smaženia!

Odporúčame: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky

Budeme potrebovať:

  • 10 stredne veľkých zemiakov
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ a korenie
  • sušenú majoránku
  • 4 PL hladkej múky
  • olej na vyprážanie

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme, postrúhame – my sme na 6-hrannom strúhadle použili takú strednú veľkosť – a vyžmýkame ich. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu môžeme buď postrúhať alebo klasicky pokrájať na kúsky, cesnak prelisujeme a všetko dobre zmiešame so zemiakmi.

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

2. K zemiakovej zmesi pridáme vajíčka, syr postrúhaný najemno a asi hrsť sušenej majoránky (ale môžete dať podľa vašej chuti). Zmes osolíme, okoreníme a zahustíme ju múkou. Tú pridávame postupne, jej množstvo záleží od toho, koľko vody zemiaky ešte pustia.

 

Pozri aj: Vyprážaná cuketa v trojobale - klasika, ktorá nikdy nesklame

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

3. Najlepšie je nechať zmes na placky chvíľu odstáť, potom skontrolovať konzistenciu a prípadne ešte dohustiť. Potom sa už môžeme pustiť do smaženia. V panvici rozohrejeme olej, prípadne olej kombinovaný s bravčovou masťou a keď je dobre rozhorúčený, lyžicou naberáme cesto do stredu panvice a rozotierame ho ku krajom. Na jednu placku použijeme asi 3-4 veľké lyžice. Placky z každej strany dobre prepečieme a ukladáme ich na kuchynské obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

Placky podávame buď len tak samotné alebo s kopčekom kyslej smotany, ktorá zvýrazní ich chuť. Nezabúdajte, že najlepšie sú čerstvé a ešte poriadne teplé. No myslím, že do druhého dňa vám určite nezostanú.

 

Dobrú chuť!

zemiakové placky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

22 komentárov
Milka Damašková

Milka Damašková

19.08.2017 01:31

Mňááááááááááááám...rýchlo kliknem inde, lebo by som nezaspala:))

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

19.08.2017 07:07

urobili ste mi chutky... robievam ich doma ale bez cibule.... staci ich upiect dobre do chrumkava a uz sa potom po nich len rak zaprasi.. vsetci ich mame radi.... mna.... a kupalisko bez langosa sa neviem predstavit... patri to k tomu..... kolkokrat odolavǎ a potom predsa si dam...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.08.2017 07:14

so syrom som ešte nerobila, inak, placku sú naše veľmi obľúbené

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.08.2017 08:53

mám rada placky ,robím ich so zakysankou.

Vaše meno:

Alena Gudjáková

Alena Gudjáková

19.08.2017 10:19

Robievam ich a k syru zvyknem primiešať ešte nejakú údeninkú nakrájanú na malé kocky...to je bašta!!!

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

19.08.2017 13:15

stará klasika, placerka do rúry, u nás tiež bez syra ale za zmenu to stojí skúsiť..

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.08.2017 17:09

Ja nemôžem placky ani vidieť,nie ich ešte pripravovať..

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

19.08.2017 22:02

Mňam! Milujem placky:)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

19.08.2017 22:29

Robievam pravidelne placky.. Pred 3 dňami som pridala aj postrúhanú cuketu a boli fantastické ..A určite skúsim aj tento váš recept so syrom ..

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

20.08.2017 12:44

presne takto ich robievam aj ja, sú chrumkavé a vynikajúco chutia:)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

20.08.2017 20:32

mňam, jedno z mojich najobľúbenejších slovenských jedál

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

20.08.2017 21:27

najlepšie placky na svete robí moja mama :-) aj keď ich robím takisto ako ona tie jej sú vždy lepšie...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.08.2017 20:02

mňam, placky milujem, na akýkoľvek spôsob

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 15:19

zemiakové placky zbožňujem :-)

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

26.08.2017 09:38

placky a k nim kyslá smotana to je mňamka

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

31.08.2017 08:19

v lete by sa nemalo vyprážané

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

02.09.2017 21:47

Osvedcena klasika, mnam :)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

03.09.2017 11:44

klasicke zemiakove placky mame radi, so syrom musia byť ešte lepšie

Vaše meno:

Jana

Jana

03.09.2017 16:43

placky so syrom. určite áno, chutia fantasticky:)

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

22.09.2017 15:36

Mojím najobľúbenejším jedlom sú placky,vyskúšala som už viacero receptov, urćite vyskúšam aj tento recept, už som si ho uložila ...

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

23.09.2017 10:47

vyzera chutne!!!

Vaše meno:

Silvia Kristová

Silvia Kristová

28.09.2017 10:49

aj keď nezdravé ale chutné

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE