Zemiakové ruže so slaninkou – originálna príloha, ktorá nadchne tvojich hostí

Zemiaky patria k typickým surovinám v slovenskej kuchyni, bez ktorých sa v domácnosti asi ani nezaobídeme. Dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo jedál. V prvom rade sa dajú podávať ako príloha, a to v rôznych verziách. Varené mágané zemiaky, pečené zemiaky v rôznych podobách, zemiaková kaša – to sú klasické prílohy, ktoré sa nám na tanieri objavujú často. 

Zo zemiakov sa však dajú pripraviť aj hlavné jedlá, ako sú napríklad zapekané francúzske zemiaky, granadír či bryndzové halušky. Zabudnúť nemôžeme na rôzne polievky či lokše a placky, ktoré sa dajú podávať aj ako príloha, aj ako hlavné jedlo. 

A keď sme pri zemiakoch a prílohách, máme pre vás perfektnú inšpiráciu. Ak chcete uchvátiť svojich hostí alebo prekvapiť partnera či blízkych, neváhajte a pripravte tieto pečené zemiakové ruže so slaninkou, parmezánom a rozmarínom. Možno ich príprava nie je tak jednoduchá, ako len uvarenie a pomáganie zemiakov, no výsledok bude stáť za to.

Tieto pečené ružičky môžete podávať ako prílohu, no rovnako môžu poslúžiť ako pohostenie na párty či oslavu. V takomto prípade k nim odporúčame podávať nejaké chutné omáčky a dresingy, napríklad pikantný, cesnakový, alebo trebárs aj avokádový dip. Vyskúšate?

Na zemiakové ruže so slaninkou budeme potrebovať:

  • cca 600 g zemiakov
  • 1,5 PL olivového oleja
  • 1 ČL nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • 6 plátkov slaniny

Postup: Zemiaky umyjeme a nastrúhame na veľmi tenké plátky (max 2 mm). Následne ich osušíme papierovou utierkou. Dáme ich do veľkej misky a pridáme olivový olej, rozmarín, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu dobre premiešame.

Približne 1/6 zemiakových plátkov (asi 15 až 20 kúskov) si poukladáme za sebou do radu, pričom tie vedľa seba sa vždy asi z 3/4 musia prekrývať. Následne posypeme trochou parmezánu.

Potom plátky zemiakov opatrne zrolujeme a nakoniec obalíme plátkom slaninky. Takto pripravenú ružičku dáme do formičky na muffiny, ktorú sme si dobre vymazali olejom. Ružičku ešte môžeme trošku rozprestrieť, aby mala pekný tvar. Takto pripravíme aj ostatné zemiakové ruže. 

Pečieme v rúre pri teplote 190 °C asi 20 minút. Potom ruže prikryjeme alobalom a dáme piecť na ďalších 35 až 45 minút (pred koncom ich môžeme znova odokryť). Z formy opatrne vyberáme upečené ružičky pomocou lyžice. Môžeme podávať!

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/dontgobaconmyheart_

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

19.03.2024 17:33

Pekné a určite aj chutné

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.