Zemiakové ruže so slaninkou – originálna príloha, ktorá nadchne tvojich hostí

Zemiakové ruže so slaninkou

Zemiaky patria k typickým surovinám v slovenskej kuchyni, bez ktorých sa v domácnosti asi ani nezaobídeme. Dá sa z nich pripraviť obrovské množstvo jedál. V prvom rade sa dajú podávať ako príloha, a to v rôznych verziách. Varené mágané zemiaky, pečené zemiaky v rôznych podobách, zemiaková kaša – to sú klasické prílohy, ktoré sa nám na tanieri objavujú často. 

Zo zemiakov sa však dajú pripraviť aj hlavné jedlá, ako sú napríklad zapekané francúzske zemiaky, granadír či bryndzové halušky. Zabudnúť nemôžeme na rôzne polievky či lokše a placky, ktoré sa dajú podávať aj ako príloha, aj ako hlavné jedlo. 

A keď sme pri zemiakoch a prílohách, máme pre vás perfektnú inšpiráciu. Ak chcete uchvátiť svojich hostí alebo prekvapiť partnera či blízkych, neváhajte a pripravte tieto pečené zemiakové ruže so slaninkou, parmezánom a rozmarínom. Možno ich príprava nie je tak jednoduchá, ako len uvarenie a pomáganie zemiakov, no výsledok bude stáť za to.

Tieto pečené ružičky môžete podávať ako prílohu, no rovnako môžu poslúžiť ako pohostenie na párty či oslavu. V takomto prípade k nim odporúčame podávať nejaké chutné omáčky a dresingy, napríklad pikantný, cesnakový, alebo trebárs aj avokádový dip. Vyskúšate?

Na zemiakové ruže so slaninkou budeme potrebovať:

  • cca 600 g zemiakov
  • 1,5 PL olivového oleja
  • 1 ČL nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • 6 plátkov slaniny

Postup:

  • Zemiaky umyjeme a nastrúhame na veľmi tenké plátky (max 2 mm). Následne ich osušíme papierovou utierkou. Dáme ich do veľkej misky a pridáme olivový olej, rozmarín, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu dobre premiešame.
  • Približne 1/6 zemiakových plátkov (asi 15 až 20 kúskov) si poukladáme za sebou do radu, pričom tie vedľa seba sa vždy asi z 3/4 musia prekrývať. Následne posypeme trochou parmezánu.
  • Potom plátky zemiakov opatrne zrolujeme a nakoniec obalíme plátkom slaninky. Takto pripravenú ružičku dáme do formičky na muffiny, ktorú sme si dobre vymazali olejom. Ružičku ešte môžeme trošku rozprestrieť, aby mala pekný tvar. Takto pripravíme aj ostatné zemiakové ruže. 
  • Pečieme v rúre pri teplote 190 °C asi 20 minút. Potom ruže prikryjeme alobalom a dáme piecť na ďalších 35 až 45 minút (pred koncom ich môžeme znova odokryť). Z formy opatrne vyberáme upečené ružičky pomocou lyžice. Môžeme podávať!

ružičky zo zemiakov
instagram.com/dontgobaconmyheart_

Rýchly cesnakový dip k podávaniu

Táto jednoduchá omáčka výborne doplní chuť chrumkavých ruží a zvýrazní parmezánovo-cesnakový podtón.

Ingrediencie:

  • 150 g kyslej smotany

  • 2 lyžice majonézy

  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)

  • soľ, čierne korenie

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

  • čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo petržlen)

Postup: Všetky suroviny dôkladne premiešajte v miske. Dip podávajte vychladený – ideálne nechajte odležať aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili. Môžete podávať aj ako omáčku do malých mištičiek ku každej porcii ruží.

Tipy redakcie na obmenu receptu

  • Vegetariánska verzia bez slaniny:
    Ak chcete pripraviť ľahšiu verziu bez mäsa, jednoducho vynechajte slaninu. Namiesto nej môžete ružičky zemiakov previazať kuchynským povrázkom alebo upevniť pomocou špáradla. Na zvýraznenie chuti pridajte viac byliniek alebo kúsok syra do stredu.

  • Iný druh syra:
    Namiesto parmezánu môžete použiť syr s výraznejšou chuťou, napríklad syr s modrou plesňou (niva), údený oštiepok alebo cheddar. Každý z týchto druhov dodá ružiam inú chuťovú nuansu a môžete si tak vybrať podľa nálady alebo obsahu chladničky.

  • Zemiaky v kombinácii s batátmi:
    Pre zaujímavejší vzhľad a jemne sladkastú chuť skúste kombinovať klasické žlté zemiaky s batátmi. Striedanie farieb vytvorí efekt dvojfarebných ruží, ktoré budú nielen chutné, ale aj pôsobivé na pohľad.

  • Pridanie sušených paradajok alebo olív:
    Jemne nasekané sušené paradajky alebo čierne olivy dodajú jedlu stredomorský nádych. Môžete ich primiešať priamo medzi zemiakové plátky alebo pridať na vrch pred pečením.

  • Pikantná verzia s čili alebo údenou paprikou:
    Milovníci výraznejších chutí môžu do olejovej zmesi pridať štipku čili vločiek alebo údenej mletej papriky. Takto získate zemiakové ruže s jemne pikantným dozvukom.

Jednoduchý recept, veľký efekt

Zemiakové ruže nie sú len jedlom, ale aj malým kulinárskym zážitkom. Kombinujú v sebe chrumkavosť, vôňu rozmarínu, slanosť slaniny a výraznosť parmezánu – a to všetko v elegantnom, ružovom prevedení, ktoré zaujme každého hosťa.

Či už ich podávate ako prílohu k mäsu, ako súčasť sviatočného menu, alebo ako originálne pohostenie na oslave, jedno je isté: zemiakové ružičky sa rýchlo stanú hitom vašej kuchyne. Nezabudnite ich servírovať s niektorým z navrhnutých dipov a pokojne sa pohrajte aj s rôznymi obmenami. V jednoduchosti je krása – a v tomto prípade aj chuť!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/dontgobaconmyheart_

Aktualizovaný článok: 07.08.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

19.03.2024 17:33

Pekné a určite aj chutné

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.