Sú výživné a zároveň aj veľmi chutné. Aj zeleninové prílohy vedia byť skutočnou delikatesou, ktorá sa dá konzumovať aj len tak, sama osebe. Stačí mať len ten správny recept. A práve preto sme tu.
V našej galérii nájdete recept na tie najchutnejšie zeleninové prílohy – konkrétne v troch rôznych prevedeniach. Je len na vás, ktorú si vyberiete a k čomu ju nakombinujete.
Veríme, že si určite vyberiete a vaše jedlo jedna z týchto príloh zo zeleniny úplne zmení k lepšiemu.
Zeleninová príloha 4x inak
Keď sa povie zeleninová príloha, mnohí z nás si predstavia šalát z čerstvej zeleniny alebo už spomínanú zeleninu z grilu. Nejde však o jediné chutné zeleninové prílohy, ktoré si môžete vychutnať k svojmu obľúbenému druhu mäska.
Všetky recepty na prílohy zo zeleniny z našej galérie pochádzajú z rôznych food blogov a boli navrhnuté tak, aby chuť mäsa zvýraznili a tak, aby ju v žiadnom prípade nezatienili. Teraz je už len na vás, ktorá z príloh vám padne do oka. Toto sú najlepšie zeleninové prílohy, ktoré musíte vyskúšať!
Odporúčame: Najlepší recept na chilli con carne: Zaboduj rýchlym a jednoduchým jedlom!
Jednoduché zeleninové prílohy:
1. Karotka na bylinkách
Mrkva sa hodí dokonale k hovädzine, teľacine aj k bravčovému. Pripravte si jednoduchú, no vynikajúcu karotku na bylinkách podľa Do You Even Paleo. Táto rýchla zeleninová príloha vás svojou chuťou dostane.
Ingrediencie:
-
3 lyžice ghee masla alebo olivového oleja
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 nadrobno posekaná šalotka
- 1/2 kila stredne veľkých karotiek pokrájaných na diagonálne kolieska
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice posekaného kôpru
- 1 lyžica posekaného tymianu
- 1/2 lyžice posekaného rozmarínu
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup prípravy:
-
Na panvici si rozpálime maslo alebo olej a pridáme šalotku s cesnakom. Opekáme, kým nezmäknú.
- Pridáme karotky, dobre premiešame a opekáme ich, kým nezmäknú, približne 5 až 7 minút.
- Pridáme ocot, čerstvé posekané bylinky, soľ aj korenie a dobre premiešajte.
- Podávajte teplé.
Odporúčame: Recept na raňajkovú placku z vajíčok: Iné raňajky už robiť nebudeš!
2. Hríbiky s balsamicom
Hríby sú naozaj univerzálna príloha, najmä čo sa mäsa týka. Vynikajúce sú ku kuracine aj k ostatným druhom. Vychutnajte si balsamicové hríbiky podľa Closet Kitchen, ktoré predstavujú netradičnú jednoduchú prílohu.
Ingrediencie:
-
1 kg hríbov v celku (použite šampiňóny alebo podobné hríby)
- 1 lyžica oleja
- 3 lyžice balsamica
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 3 nadrobno posekané strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky posekaného tymianu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
-
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.
- V mise si k hríbom pridáme všetky ostatné ingrediencie. Dobre premiešame, aby boli hríby obalené rovnakým dielom.
- Obalené hríby dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme do zmäknutia približne 20 minút. V polovici pečenia ich premiešame.
- Podávame ešte teplé.
Odporúčame: Recept na domáce makové šúľance
3. Papriky v cesnakovej omáčke
Blog Sandra's Easy Cooking priniesol zaujímavý recept na farebné papriky v omáčke s cesnakom.
Ingrediencie:
-
1 lyžica olivového oleja
- 1/2 kg menších farebných paprík (alebo iných podľa chuti)
- 1/4 lyžičky soli
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 125 g kyslej smotany
- 125 ml smotany
- 1 lyžica masla
- 1/4 lyžičky podrvenej papričky
- 1 lyžica hladkej múky
- trocha studenej vody
- čerstvá petržlenová vňať na podávanie
Postup prípravy:
-
Papriky si umyjeme a prepichneme nožom. Rozohrejeme dostatočne veľkú panvicu s olejom a pridáme do nej papriky. Opekáme ich z každej strany do zlatista.
- Stiahneme plameň a do panvice pridáme cesnak aj soľ. Chvíľu opekáme, kým cesnak pustí chuť.
- Papriky podlejeme 2 lyžicami vody a hneď ich prikryjeme pokrievkou. Počkáme 4 až 5 minút, kým nezmäknú.
- V miske si zmiešame smotany úplne do hladkej zmesi a pridáme ju k paprikám. Pridáme aj maslo a papričku, dobre premiešame.
- Z múky a trochy vody si pripravíme zásmažku a po troške ju pridávame k omáčke za stáleho miešania. Pridáme len toľko, koľko je potrebné na krémovú omáčku. Zásmažka by mala byť hustejšia, no mala by sa liať a nesmie mať hrudky.
- Odstavíme z plameňa, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame teplé.
Odporúčame: Romantické ružové latte – dopraj si ho nielen na sviatok zamilovaných
4. Pečená hokkaido tekvica s rozmarínom a cesnakom
Ak patríte k milovníkom hokkaido tekvice, skúste tento chutný recept z blogu The Girl Loves To Eat.
Ingrediencie:
-
1 hokkaido tekvica
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička rozmarínu
- 1/2 lyžičky tymianu
- 5 strúčikov cesnaku
- parmezán
- olivový olej
Postup prípravy:
-
Predhrejeme rúru na 180° C.
- Tekvicu rozrežeme a odstránime všetky semiačka. Šúpanie nie je potrebné, hokkaido má jedlú šupku.
- Tekvicu nakrájame na kúsky hrubé asi 2 cm a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Hojne pokvapkáme olivovým olejom.
- Pridáme soľ, korenie a bylinky a dobre premiešajte.
- Pečieme v rúre počas 30 minút alebo kým tekvica nebude mäkká.
- Posledných 10 minút potrieme roztlačeným cesnakom a posypeme parmezánom. Zdravá príloha je hotová.
Tipy na ďalšie zeleninové prílohy:
- Batatové hranolky
- Pečená repa
- Zeleninový šalát
- Grilovaná zelenina
- Uhorkový šalát
- Pečená zelenina
- Zeleninové pyré z kalerábu
Článok aktualizovaný 16.2.2024