Život je občas rýchly a hektický, a keď sme pod tlakom, často nás to ťahá k rýchlemu a nezdravému jedlu. Avšak aj v týchto náročných chvíľach si môžeme už za pár minút pripraviť výživné a chutné jedlá, ktoré nám dodajú potrebnú energiu na zvládanie všetkých úloh. Inšpirujte sa našimi receptami na päť jedál, ktoré vám pomôžu zostať v pohode aj počas hektických dní.
Rýchla zeleninová stir-fry s kuracím mäsom
Ingrediencie:
- kuracie prsia (asi 200 g), nakrájané na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 cuketa, nakrájaná na polkruhy
- 100 g brokolice (môže byť mrazená)
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja (alebo rastlinného)
- 1 šálka varenej ryže alebo quinoy
Postup: Na panvici rozohrejte sezamový olej a pridajte kuracie plátky. Opekajte asi 4-5 minút, kým sa nezatiahnu a nezískajú zlatistú farbu. Pridajte nasekaný cesnak a všetku nakrájanú zeleninu. Opražte 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne, ale musí stále ostať chrumkavá. Pridajte sójovú omáčku a dobre premiešajte. Nechajte ešte minútu variť, aby sa všetky chute spojili. Podávajte s uvarenou ryžou alebo quinoou, prípadne ázijskými rezancami.
Krémové cesnakové cestoviny
Ingrediencie (2 porcie):
- 200 g cestovín (špagety, linguine alebo penne)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 200 ml smotany na varenie (alebo rastlinnej alternatívy)
- 50 g parmezánu (nastrúhaného)
- 1 PL masla alebo olivového oleja
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška (voliteľné)
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup: Uvarte cestoviny v osolenej vode podľa návodu (cca 8–10 minút). Nezabudnite odložiť asi 100 ml vody z cestovín na omáčku. Medzitým na panvici rozohrejte maslo alebo olej, pridajte nasekaný cesnak a restujte ho 30 sekúnd, aby zavoňal.
Prilejte smotanu, pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok. Nechajte mierne prebublávať 2-3 minúty. Vmiešajte nastrúhaný parmezán, dobre premiešajte, a ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody z cestovín. Uvarené cestoviny premiešajte s omáčkou a nechajte ich 1 minútu vsiaknuť chute. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a parmezánom.
Omeleta so zeleninou a syrom
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 1/4 šálky nakrájaného špenátu
- 1/4 šálky nakrájaného paradajky
- 1/4 šálky nastrúhaného syra (cheddar, mozzarella alebo feta)
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Postup: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú zeleninu a opekajte 2-3 minúty, kým nezmäkne. Rozšľahajte vajcia v miske a nalejte ich na panvicu so zeleninou. Posypte syrom. Omeletu varte 2-3 minúty, kým sa vajcia nezatiahnu. Potom ju preložte na polovicu a podávajte.
Rýchle cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Ingrediencie:
- 100 g cestovín podľa výberu (špagety, penne, fusilli)
- 1 konzerva drvených paradajok (400 g)
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1/4 šálky čerstvej bazalky, nasekanej
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte nasekaný cesnak 1 minútu. Pridajte drvené paradajky, soľ, korenie a varte na miernom ohni 5 minút. Do omáčky pridajte nakrájanú bazalku. Uvarené cestoviny sceďte, zmiešajte s paradajkovou omáčkou a posypte parmezánom. Podávajte.
Freepik.comTofu bowl s ryžou a zeleninou
Ingrediencie:
- 1 blok tofu (cca 200 g)
- 1/2 šálky varenej ryže (alebo quinoy)
- 1/2 uhorky, nakrájanej na plátky
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 1/2 avokáda, nakrájaného na plátky
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
Postup: Tofu nakrájajte na kocky a opečte na panvici s trochou sezamového oleja 5-7 minút, kým sa nezatiahne a nezíska zlatistú farbu. Medzitým si pripravte ryžu alebo quinou podľa návodu. V miske zložte všetky ingrediencie – ryžu, tofu, uhorku, mrkvu, avokádo. Zalejte sójovou omáčkou, premiešajte a podávajte.
Tieto rýchle a jednoduché recepty vás zachránia aj v hektických dňoch. Telo potrebuje živiny, a to bez ohľadu na to, či práve máte roboty vyše hlavy alebo sa vám len nechce variť. Za menej než 15 minút máte plnohodnotný a výživný pokrm, ktorý vás zasýti a dodá vám energiu. Ktorý si teda pripravíte?
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos