Hektické dni? Týchto 5 receptov na jedlá do 15 minút musíš poznať!

rýchle jedlá na obed

Život je občas rýchly a hektický, a keď sme pod tlakom, často nás to ťahá k rýchlemu a nezdravému jedlu. Avšak aj v týchto náročných chvíľach si môžeme už za pár minút pripraviť výživné a chutné jedlá, ktoré nám dodajú potrebnú energiu na zvládanie všetkých úloh. Inšpirujte sa našimi receptami na päť jedál, ktoré vám pomôžu zostať v pohode aj počas hektických dní.

Rýchla zeleninová stir-fry s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • kuracie prsia (asi 200 g), nakrájané na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
  • 1 cuketa, nakrájaná na polkruhy
  • 100 g brokolice (môže byť mrazená)
  • 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja (alebo rastlinného)
  • 1 šálka varenej ryže alebo quinoy

Postup: Na panvici rozohrejte sezamový olej a pridajte kuracie plátky. Opekajte asi 4-5 minút, kým sa nezatiahnu a nezískajú zlatistú farbu. Pridajte nasekaný cesnak a všetku nakrájanú zeleninu. Opražte 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne, ale musí stále ostať chrumkavá. Pridajte sójovú omáčku a dobre premiešajte. Nechajte ešte minútu variť, aby sa všetky chute spojili. Podávajte s uvarenou ryžou alebo quinoou, prípadne ázijskými rezancami.

krémové cesnakové cestoviny

Krémové cesnakové cestoviny

Ingrediencie (2 porcie):

  • 200 g cestovín (špagety, linguine alebo penne)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 200 ml smotany na varenie (alebo rastlinnej alternatívy)
  • 50 g parmezánu (nastrúhaného)
  • 1 PL masla alebo olivového oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup: Uvarte cestoviny v osolenej vode podľa návodu (cca 8–10 minút). Nezabudnite odložiť asi 100 ml vody z cestovín na omáčku. Medzitým na panvici rozohrejte maslo alebo olej, pridajte nasekaný cesnak a restujte ho 30 sekúnd, aby zavoňal.

Prilejte smotanu, pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok. Nechajte mierne prebublávať 2-3 minúty. Vmiešajte nastrúhaný parmezán, dobre premiešajte, a ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody z cestovín. Uvarené cestoviny premiešajte s omáčkou a nechajte ich 1 minútu vsiaknuť chute. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a parmezánom.

Omeleta so zeleninou a syrom

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 1/4 šálky nakrájaného špenátu
  • 1/4 šálky nakrájaného paradajky
  • 1/4 šálky nastrúhaného syra (cheddar, mozzarella alebo feta)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica olivového oleja

Postup: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú zeleninu a opekajte 2-3 minúty, kým nezmäkne. Rozšľahajte vajcia v miske a nalejte ich na panvicu so zeleninou. Posypte syrom. Omeletu varte 2-3 minúty, kým sa vajcia nezatiahnu. Potom ju preložte na polovicu a podávajte.

Rýchle cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou

Ingrediencie:

  • 100 g cestovín podľa výberu (špagety, penne, fusilli)
  • 1 konzerva drvených paradajok (400 g)
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky, nasekanej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu

Postup: Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte nasekaný cesnak 1 minútu. Pridajte drvené paradajky, soľ, korenie a varte na miernom ohni 5 minút. Do omáčky pridajte nakrájanú bazalku. Uvarené cestoviny sceďte, zmiešajte s paradajkovou omáčkou a posypte parmezánom. Podávajte.

tofu bowl s ryžou a zeleninou
Freepik.com

Tofu bowl s ryžou a zeleninou

Ingrediencie:

  • 1 blok tofu (cca 200 g)
  • 1/2 šálky varenej ryže (alebo quinoy)
  • 1/2 uhorky, nakrájanej na plátky
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 1/2 avokáda, nakrájaného na plátky
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja

Postup: Tofu nakrájajte na kocky a opečte na panvici s trochou sezamového oleja 5-7 minút, kým sa nezatiahne a nezíska zlatistú farbu. Medzitým si pripravte ryžu alebo quinou podľa návodu. V miske zložte všetky ingrediencie – ryžu, tofu, uhorku, mrkvu, avokádo. Zalejte sójovou omáčkou, premiešajte a podávajte.

Tieto rýchle a jednoduché recepty vás zachránia aj v hektických dňoch. Telo potrebuje živiny, a to bez ohľadu na to, či práve máte roboty vyše hlavy alebo sa vám len nechce variť. Za menej než 15 minút máte plnohodnotný a výživný pokrm, ktorý vás zasýti a dodá vám energiu. Ktorý si teda pripravíte?

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.