Špagety, ako aj iné druhy cestovín, sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokonca by sme recepty s cestovinami mohli označiť za najjednoduchšie a najrýchlejšie. Popravde, ak nevieme, čo variť na obed, tak to vždy skončí pri cestovinách. Stačí pridať nejakú tú omáčku na špagety a je to! Jedným obľúbeným receptom sú aj špagety carbonara, vďaka ktorým si domov prinesiete kúsok Talianska.
Tieto sú však upravené na slovenské pomery. Proste my sme si tieto špagety vylepšili a upravili podľa svojich chutí. Syrovo-smotanová omáčka ich krásne zjemní a vaječný žĺtok im pridá zlatistú farbu. Aj slovenské verzie tohto pokrmu sa líšia. Ak nemáte v zásobe slaninu, tak môžete siahnuť aj po šunke. Tiež zaujímavá kombinácii chutí. Nemáte parmezán alebo ho nemáte dostačujúce množstvo? Nevadí, mozzarella vás zachráni. Tak ako na túto pochúťku po slovensky?
Na špagety CARBONARA budeme potrebovať (cca 4 porcie):
- 500 g špagiet
- 100 g prerastanej slaniny
- 1 lyžicu masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 žĺtky
- 150 ml smotany
- 50 g parmezánu
- soľ, korenie a bazalku
Nakrájame si slaninku na kocky a dáme ju opražiť na rozohriatú panvicu. Až bude slaninka upečená, tak ju z panvice vyberieme a k slaninovému výpeku pridáme maslo a roztlačený cesnak.
V extra hrnci si uvaríme špagety podľa návodu. V ďalšej miske si zmiešame polovicu nastrúhaného syra so smotanou a vaječnými žĺtkami.
Do panvice s maslom a cesnakom pridáme rozmiešanú smotanu so syrom a vajíčkami. Necháme smotanu trošku prehriať a na záver pridáme uvarené špagety. Všetko zmiešame a naservírujeme na tanier. Špagety ozdobíme opraženou slaninkou, zvyšným nastrúhaným parmezánom a lístkami čerstvej bazalky.
A prečo hovoríme o slovenskej verzii špagiet carbonara? Pravé talianske sa nerobia so smotanou. Popravde len my sme si ju začali do týchto cestovín pridávať, aby boli špagety jemnejšie a vláčnejšie. V Taliansku namiesto smotany do špagiet pridávajú vodu z uvarených cestovín. Poprípade ďalšou verziou je biele víno, ktoré sa necháva zredukovať. Ktorá verzia špagiet carbonara vám chutí viac?