Špagety CARBONARA pripravené na slovenský spôsob

Špagety, ako aj iné druhy cestovín, sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokonca by sme recepty s cestovinami mohli označiť za najjednoduchšie a najrýchlejšie. Popravde, ak nevieme, čo variť na obed, tak to vždy skončí pri cestovinách. Stačí pridať nejakú tú omáčku na špagety a je to! Jedným obľúbeným receptom sú aj špagety carbonara, vďaka ktorým si domov prinesiete kúsok Talianska.

Tieto sú však upravené na slovenské pomery. Proste my sme si tieto špagety vylepšili a upravili podľa svojich chutí. Syrovo-smotanová omáčka ich krásne zjemní a vaječný žĺtok im pridá zlatistú farbu. Aj slovenské verzie tohto pokrmu sa líšia. Ak nemáte v zásobe slaninu, tak môžete siahnuť aj po šunke. Tiež zaujímavá kombinácii chutí. Nemáte parmezán alebo ho nemáte dostačujúce množstvo? Nevadí, mozzarella vás zachráni. Tak ako na túto pochúťku po slovensky?

špagety carbonara so smotanou

Zdroj: Shutterstock®

Na špagety CARBONARA budeme potrebovať (cca 4 porcie):

  • 500 g špagiet
  • 100 g prerastanej slaniny
  • 1 lyžicu masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 žĺtky
  • 150 ml smotany
  • 50 g parmezánu
  • soľ, korenie a bazalku

Nakrájame si slaninku na kocky a dáme ju opražiť na rozohriatú panvicu. Až bude slaninka upečená, tak ju z panvice vyberieme a k slaninovému výpeku pridáme maslo a roztlačený cesnak.

V extra hrnci si uvaríme špagety podľa návodu. V ďalšej miske si zmiešame polovicu nastrúhaného syra so smotanou a vaječnými žĺtkami.

Do panvice s maslom a cesnakom pridáme rozmiešanú smotanu so syrom a vajíčkami. Necháme smotanu trošku prehriať a na záver pridáme uvarené špagety. Všetko zmiešame a naservírujeme na tanier. Špagety ozdobíme opraženou slaninkou, zvyšným nastrúhaným parmezánom a lístkami čerstvej bazalky.

A prečo hovoríme o slovenskej verzii špagiet carbonara? Pravé talianske sa nerobia so smotanou. Popravde len my sme si ju začali do týchto cestovín pridávať, aby boli špagety jemnejšie a vláčnejšie. V Taliansku namiesto smotany do špagiet pridávajú vodu z uvarených cestovín. Poprípade ďalšou verziou je biele víno, ktoré sa necháva zredukovať. Ktorá verzia špagiet carbonara vám chutí viac?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

26.07.2021 11:31

robievam podobné a už som dávno nerobila, ďakujem, že ste mi ich pripomenuli :)

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

26.07.2021 21:25

rýchly a chutný recept

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

27.07.2021 08:05

Pripravujem podobne; rýchle a chutné jedlo.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

27.07.2021 09:46

No mňam. Bude to môj dnešný obed. Na chuť slaninky sa teším najviac.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

27.07.2021 09:52

Tento recept sa mi páči, vyskúšam

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

27.07.2021 12:01

Vyzerajú veľmi potešila, vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

27.07.2021 12:24

Ja mám celkom rada špagety

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.07.2021 23:13

Špagety milujem a najviac bolonské. Ale aj tieto sú výborné...mňam.

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

28.07.2021 15:43

Páči sa to, že na slovenský spôsob, lebo veľa pokrmov k nám prišlo z rôznych krajín a často vytláčajú z našich kuchýň tie naše rýdzo slovenské, čo je na škodu pre našu gastronómiu.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

31.07.2021 08:53

Špagety carbonara výborné jedlo.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.