Každá kuchyňa v rôznych kútoch sveta sa vyznačuje svojimi jedinečnými špecialitami. Napríklad naša tradičná slovenská kuchyňa je charakteristická hlavne svojimi múčnymi a zemiakovými jedlami, syrmi a mliečnymi výrobkami, bravčovým mäsom, kapustou, ale aj strukovinovými pokrmami, a to napríklad vo forme polievok alebo prívarkov. Pre taliansku kuchyňu, ktorá je veľmi obľúbená aj medzi Slovákmi, sú typické cestoviny, ako aj pizza.
Francúzsku kuchyňu by sme mohli charakterizovať morskými plodmi, hľuzovkami, hydinovým mäsom, vínom, syrmi i sladkým pečivom. A napríklad k mexickej kuchyni neoddeliteľne patria pikantné pokrmy, fazuľa, chilli alebo tequila. Nech už by sme spomenuli akúkoľvek krajinu, respektíve národ, menovať by sme mohli rôzne špeciality, ktoré sú v danom mieste pripravované už od nepamäti.
Z čoho sa pripravujú známe svetové špeciality?
Strava ľudí v konkrétnej krajine však ani zďaleka nepozostáva len z pokrmov miestnej kuchyne. Veď aké by to bolo, keby sme nespoznávali chute a vône i z ďalekých krajín? Jednotlivé kuchyne sa skrátka miešajú. I u nás nájdeme mnoho milovníkov indických, čínskych či talianskych jedál. Zároveň však neraz platí, že rôzne špeciality sú najlepšie najmä vo svojej domovine, kde sú pripravované tradičnými postupmi a z tradičných surovín už celé stáročia, v iných krajinách si totiž miestni recepty často nejako pozmenia.
V dnešnom kvíze si môžete overiť svoje vedomosti z oblasti svetovej kuchyne. Viete, aké ingrediencie majú svoje pevné a nezastupiteľné miesto v známych pokrmoch?
Náš ďalší kvíz: Poznáš všetky druhy húb? Ktoré sú vhodné na sušenie či mrazenie?