Každá kuchyňa v rôznych kútoch sveta sa vyznačuje svojimi jedinečnými špecialitami. Napríklad naša tradičná slovenská kuchyňa je charakteristická hlavne svojimi múčnymi a zemiakovými jedlami, syrmi a mliečnymi výrobkami, bravčovým mäsom, kapustou, ale aj strukovinovými pokrmami, a to napríklad vo forme polievok alebo prívarkov. Pre taliansku kuchyňu, ktorá je veľmi obľúbená aj medzi Slovákmi, sú typické cestoviny, ako aj pizza. Napríklad špagety Carbonara patria k špecialitám talianskej kuchyne. Viete, ktoré ingrediencie sa používajú pri ich príprave?
Francúzsku kuchyňu by sme mohli charakterizovať morskými plodmi, hľuzovkami, hydinovým mäsom, vínom, syrmi i sladkým pečivom. A napríklad k mexickej kuchyni neoddeliteľne patria pikantné pokrmy, fazuľa, chilli alebo tequila. Nech už by sme spomenuli akúkoľvek krajinu, respektíve národ, menovať by sme mohli rôzne špeciality, ktoré sú v danom mieste pripravované už od nepamäti.
Z čoho sa pripravujú známe svetové špeciality?
Strava ľudí v konkrétnej krajine však ani zďaleka nepozostáva len z pokrmov miestnej kuchyne. Veď aké by to bolo, keby sme nespoznávali chute a vône i z ďalekých krajín? Jednotlivé kuchyne sa skrátka miešajú. I u nás nájdeme mnoho milovníkov indických, čínskych či talianskych jedál. Zároveň však neraz platí, že rôzne špeciality sú najlepšie najmä vo svojej domovine, kde sú pripravované tradičnými postupmi a z tradičných surovín už celé stáročia, v iných krajinách si totiž miestni recepty často nejako pozmenia.
V dnešnom kvíze si môžete overiť svoje vedomosti z oblasti svetovej kuchyne. Viete, aké ingrediencie majú svoje pevné a nezastupiteľné miesto v známych pokrmoch?
Náš ďalší kvíz: Poznáš všetky druhy húb? Ktoré sú vhodné na sušenie či mrazenie?