Cukor má mnoho podôb. Mnohí si ho predstavujeme ako bielu kocku, ktorou si dosladzujeme kávu či čaj, no cukor je i fruktóza, glukóza a dokonca aj med. Všetky cukry však majú niečo spoločné – sú to uhľohydráty, alebo inak sacharidy, zásobujúce telo energiou.
Všetkého veľa škodí, a to najmä cukru. Ak ho dokážete jesť v umiernenom množstve, je to samozrejme v poriadku. Ak sa ním však zvyknete prejedať, koledujete si o zdravotné problémy. Nebojte sa, chuť na maškrtenie sa dá zahnať a my vám poradíme ako!
Koľko cukru je veľa cukru?
Ak sa pýtate, kde je tá pomyselná čiara, ktorú by ste v súvislosti s príjmom cukrov nemali prekročiť, je to približne 5 percent denného príjmu kalórií. Keď to premeníme na gramy, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme mali denne prijať maximálne 11 gramov cukru, no toto číslo by nemalo za žiadnych okolností presiahnuť 25 gramov cukru denne. S tým však majú mnohí problém a zdá sa, že najmä Slováci.
Prieskumy posledných rokov ukázali, že Slovák priemerne skonzumuje až 50 kilogramov cukru ročne, čo je asi 130-gramová nádielka cukru na deň. A s nadmernou konzumáciou cukru prichádzajú aj nepríjemné zdravotné riziká – ochorenia srdca, diabetes, zubné kazy, vysoký krvný tlak, vysoké hladiny cholesterolu, a tak ďalej.
Chuť na sladké sa dá zahnať
Tí, čo sladké milujú nám dajú iste za pravdu – chuť na sladké nie je vždy také ľahké zahnať. Niekedy na vás sladkosti rozprávajú z chladničky, inokedy z potravinovej skrine a niekedy na vás hovoria priamo v obchode. Odborníci sa zhodujú na tom, že ak dokážete po jednom zahryznutí prestať, so zahánaním chute na sladké ani začínať nemusíte, lebo ste na tom dobre.
Ak však otvoríte čokoládu a o pár chvíľ sa pristihnete ako jete posledný kúsok, máte problém. Nižšie sa dozviete, čo v takomto prípade robiť.
Tipy, ako zahnať chuť na sladké
Zistite pôvod svojich chutí
Máte chuť na sladké? Podľa odborníkov by ste si mali najprv uvedomiť, prečo. Pôvod vašich chutí je veľmi dôležité identifikovať na to, aby ste s nimi skoncovali. Často sa chuťou na sladké prejavuje hlad. Preto majte vždy po ruke chutnú a zdravú alternatívu sladkostí alebo sa zasýťte výživným a zdravým jedlom, najlepšie bielkovinami a zdravým tukom. Toto je riešenie v prípade, že vaše chute na sladké sú vlastne prezlečený hlad.
Shutterstock®Dajte si vodu
Možno to znie neuveriteľne, no chuť na sladké môže zahnať jeden jediný pohár vody. Mnohí odborníci totiž veria, že dehydratácia môže spôsobovať chute rôzneho druhu, napríklad i tie na sladkosti. Za skúšku nič nedáte, no nie?
Buďte aktívni
Niekedy pomôže zahnať chuť na sladké aktivita. Chôdza či beh, po športe sa vám totiž vyplavujú endorfíny, ktoré môžu „zaskočiť" dopamín, ktorý sa zasa vyplavuje potom, ako zjeme čosi dobré. Odísť na prechádzku alebo si zabehať vás tiež dištancuje od jedla a sladkostí.
Nádych, výdych
Odborníci radia zahnať chuť na sladké hlbokým dýchaním. Príliš jednoduché? Vyskúšajte to! Akonáhle dostanete chuť na sladké, dajte si 5 hlbokých nádychov a výdychov. Cvičenie by vám malo zabrať aspoň niekoľko minút. Skúsiť môžete aj základy meditácie.
Ďalšie tipy
Horúca sprcha či teplý kúpeľ, kúsok sladkého ovocia aj pokec s kamarátkou... I toto sú podľa odborníkov a ľudí vhodné spôsoby, ako zahnať chuť na sladké. Niektorým pomáha nikdy sa nenechať vyhladovať, iným zasa vyhýbanie sa stresu.
Zdravé alternatívy sladkostí
Chuť na sladké nemusí nutne znamenať siahnutie po tabličke čokolády alebo balíčku keksov. Existuje množstvo zdravších alternatív, ktoré dokážu uspokojiť maškrtný jazýček a zároveň telu dodajú aj niečo prospešné.
Čerstvé ovocie – banán, hrozno či mango prirodzene zasýtia a dodajú energiu.
Sušené ovocie – datle, figy alebo marhule sú prirodzene sladké, no v menších množstvách poskytujú aj vlákninu.
Orechy a semienka – skvelé, ak chcete chuť na sladké potlačiť a zároveň zasýtiť telo zdravými tukmi.
Horká čokoláda – voľte takú s vysokým podielom kakaa (70 % a viac), ktorá obsahuje menej cukru a viac antioxidantov.
Smoothies – kombinácia ovocia, zeleniny a rastlinného mlieka môže byť chutným aj zdravým riešením.
Dezerty sladené stéviou alebo erytritolom – alternatívy, ktoré majú nízky glykemický index a nezaťažujú organizmus.
Vplyv cukru na psychiku a závislosť
Nie je náhoda, že sladké jedlá nás často priťahujú práve v stresových alebo smutných chvíľach. Cukor totiž stimuluje mozog k vyplavovaniu dopamínu – hormónu šťastia, ktorý na krátku dobu navodí pocit pohody. Tento efekt je však len dočasný a po chvíli prichádza únava, podráždenosť či dokonca ešte väčšia chuť na ďalšiu sladkosť.
Častá konzumácia cukru tak môže vytvoriť začarovaný kruh, ktorý sa podobá na mechanizmus závislosti. Čím viac sladkého zjeme, tým viac ho telo vyžaduje, pretože mozog si zvykne na vyššiu dávku dopamínu. Aj preto je odvykanie od nadmerného cukru náročné, no postupné obmedzovanie prináša citeľné zlepšenie energie aj psychickej pohody.
Sladké pod kontrolou
Cukor sám osebe nie je nepriateľ, dôležitá je však miera. Ak budeme siahať po sladkostiach vedome, vyberieme si zdravšie alternatívy a zároveň budeme pracovať na obmedzení jeho nadmerného príjmu, dokážeme si zachovať vyvážený vzťah k sladkému. Pamätajme, že naše chute vieme ovplyvniť – a ak si zvykneme na menej sladkú chuť, odmenou bude nielen zdravšie telo, ale aj lepšia psychická pohoda.
Aktualizovaný článok: 06.09.2025