Chren pozná asi väčšina z nás ako bledú, pomerne pikantnú pochutinu, ktorá sa počas veľkonočných sviatkov perfektne hodí k údenému mäsu a klobáse.
Používanie čerstvého chrenu je však o niečo menej tradičné, čo je veľká škoda. Ide totiž o liečivú bylinu, ktorej koreň má blahodarné účinky na zdravie človeka.
Podporí obranyschopnosť, prečistí krv, zlepší trávenie a dokáže toho omnoho viac. V nasledujúcom článku zistíte, akým skvelým pomocníkom je čerstvý chren pre naše zdravie!
Chren ako liečivá rastlina
Chren dedinský je trváca rastlina z čeľade kapustovité. Dorastá až do výšky 1,5 metra a charakteristický je svojimi veľkými valcovitými listami a drobnými bielymi kvetmi. Z rastliny sa konzumuje hlavne koreň, ktorý sa využíva napríklad ako korenina. Neporušený koreň chrenu nemá v podstate žiadnu arómu, tá vzniká až pri rezaní či strúhaní. Vtedy dochádza k uvoľňovaniu enzýmov z poškodených buniek, ale taktiež i liečivých vlastností rastliny.
Chren poznali už v minulosti. Starí Gréci ho používali na zmierňovanie bolestí krížov a jeho účinky boli známe aj medzi Egypťanmi či v strednej Európe. V období renesancie sa konzumácia chrenu rozšírila z tejto oblasti aj do ďalších štátov, napríklad na sever alebo do Británie, neskôr aj do Ameriky. V súčasnosti nie je problém nájsť čerstvý koreň chrenu v každom väčšom obchode. Ak si ho pestujete doma, práve je ideálne obdobie na zber. Chren je vhodné zbierať vtedy, keď začínajú hnednúť vonkajšie listy rastliny.
Pozri aj: Skrýva sa lepok v kozmetike? Na toto si daj pozor!
Čo sa v ňom skrýva?
Chren obsahuje bielkoviny, vlákninu, luteín aj omega 3 a 6 mastné kyseliny. Taktiež je zdrojom mnohých vitamínov, napríklad vitamínu A, C i E a kyseliny listovej a pantoténovej. Chren vám rovnako doplní minerálne látky a stopové prvky, hlavne železo, draslík, vápnik, horčík, zinok či meď. Koreň rastliny má antiseptické a antibiotické účinky, podporuje imunitu a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Pomáha znižovať vysoký cholesterol, no na tlak môže mať presne opačné účinky. Chren zvykne krvný tlak zvyšovať.
Koreň má tiež močopudné vlastnosti, čiže napomáha odstraňovať z tela nadbytočnú vodu. Rieši aj problémy ako plynatosť či pomalý metabolizmus. Podporuje vyprázdňovanie, zlepšuje trávenie a povzbudzuje žalúdočnú a črevnú činnosť. Chren má i dezinfekčné účinky, zmierňuje bolesť a účinne pôsobí proti nádche a zápale hrdla.
Ako ho využiť pre svoje zdravie?
Čerstvý koreň chrenu sa dá využiť mnohými cestami. V prvom rade si ho môžete nastrúhať a použiť k jedlu. Týmto spôsobom jednoducho, no efektne povzbudíte proces trávenia. Existuje však i mnoho domácich receptov s chrenom, vďaka ktorým sa zbavíte nádchy či bolesti. Lyžičku nastrúhaného koreňa prevarte a pary z vývaru vdychujte aspoň 10 minút. Zbavíte sa tak nádchy, prečistíte však i vašu pleť. Na ošetrenie pleti je dobré použiť aj mlieko, v ktorom sa predtým lúhoval koreň chrenu. Zmiešaný chren s medom v pomere 1:1 zase po lyžičkách užívajte pri nachladnutí a proti kašľu.
Ak zabalíte postrúhaný chren s múkou a maslom alebo masťou do tenkého plátna či látky, vytvoríte si skvelý obklad, ktorý vám pomôže pri bolestiach chrbtice. Chren vám však pomôže aj od nepríjemnej bolesti hlavy. Postrúhajte čerstvý koreň rastliny, zalejte ho v nádobe až po vrch octom a nechajte odstáť pri izbovej teplote osem dní. Následne prelisujte a zmesou potierajte bolestivé miesta niekoľkokrát denne. Takýto chrenový ocot môžete vyskúšať aj na bolestivé kĺby.
Odporúčame: Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč