Veľkonočné sviatky sa u nás spájajú s vajíčkami, údeným mäsom, medvedím cesnakom, čokoládovými zajačikmi, bahniatkami a narcismi. Čo by ste tentokrát povedali na niečo úplne iné? Pripravila som pre vás jedinečný recept. Vynikajúca veľkonočná torta z vaječného likéru!
Hlavný symbol Veľkej noci sú vajíčka a to v každej ich podobe. Varené, maľované, vyfukované, zdobené na stovky spôsobov, robia sa z nich chutné veľkonočné plnky, rolády a samozrejme sa používajú do domáceho pečenia a pri príprave vaječného likéru.
Orechová torta s vaječným likérom
Ja tento likér robím varený a recept sa u nás doma dedí a nepotrebujeme ho meniť. Pre mládežníkov sa vyrábal viac s rumovou príchuťou ako alkoholom, ale dospeláci mali pravý likér.
Odporúčame: Recept: Pripravte si doma veľkonočného barančeka
Veľkonočná likérová torta s vaječným likérom - ingrediencie
Príprava tejto chutnej jarnej tortičky je jednoduchá a poskytuje veľa možností na zmenu a verím, že šikovné gazdinky vymyslia veľa možností.
Na prípravu budete potrebovať:
( kruhová torta o priemere 26 cm)
- 2 ks vajcia
- 50 g mletých mandlí ( alebo akýchkoľvek orechov)
- 50 g hladkej špaldovej múky
- štipku soli
- 1 čl prášku do pečiva
- 80 g trstinového cukru
- 1 ks vanilkový bourbon cukor
- brusnicový džem
Veľkonočná torta - postup prípravy
- Rúru si rozohrejte na 180°C. Na dno tortovej formy dajte papier na pečenie.
- Vajcia vyšľahajte do peny a pridajte cukor a aj vanilkový cukor a šľahajte do hustej bledej peny.
- Vmiešajte preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva. Preložte cesto do formy, zarovnajte ho a pečte cca. 20 – 25 minút. Vychladnutý korpus prekrojte horizontálne na dve časti a spodnú natrite hustým brusnicovým džemom. Priložte druhým plátom a vložte znovu do tortovej formy.
Bude vás zaujímať: Recept na domáce Chai Latte - spojenie čaju, latte a korenín
Na krém budete potrebovať:
- 1ks vanilkového pudingu (najlepšie v bourbon kvalite)
- 3 PL trstinového cukru
- 350 ml mlieka
- 6 ks plátkovej želatíny
- 250 g šľahačky na šľahanie
- 250 ml vaječného likéru
Postup:
- Plátkovú želatínu namočte do studenej vody podľa návodu.
- Vanilkový puding s cukrom rozmiešajte v mlieku a uvarte hustý puding.
- Do horúceho pudingu vmiešajte vymačkanú želatínu, vymiešajte a preložte do väčšej misy.
- Pridajte vaječný likér a premiešajte.
- Šľahačku vyšľahajte v extra nádobke. Nechajte pudingovú zmes mierne vychladiť a keď začne po stranách
- tuhnúť želatína opatrne vmiešajte vyšľahanú šľahačku.
- Takto pripravený krém navrstvite na tortový korpus v tortovej forme, vrch zarovnajte a nechajte minimálne 4 hodiny vychladiť a stuhnúť. Vhodné je pripraviť si tortu vopred.
- Ak chcete túto tortu s ovocím naukladajte ho na korpus a zalejte krémom, prípadne po stuhnutí ozdobne aj vrch torty ovocím.
- Ja som zvolila veľkonočné ozdôbky.
Odporúčame prečítať: Je čokoláda zdravá? 8 dôvodov, prečo ju jesť
Veselé a zdravé veľkonočné sviatky vám želám!
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Aktualizované na 29.03.2024