Veľkonočné sviatky sa u nás spájajú s vajíčkami, údeným mäsom, medvedím cesnakom, čokoládovými zajačikmi, bahniatkami a narcismi. Čo by ste tentokrát povedali na niečo úplne iné? Pripravila som pre vás jedinečný recept. Vynikajúca veľkonočná torta z vaječného likéru!
Hlavný symbol Veľkej noci sú vajíčka a to v každej ich podobe. Varené, maľované, vyfukované, zdobené na stovky spôsobov, robia sa z nich chutné veľkonočné plnky, rolády a samozrejme sa používajú do domáceho pečenia a pri príprave vaječného likéru.
Ja tento likér robím varený a recept sa u nás doma dedí a nepotrebujeme ho meniť. Pre mládežníkov sa vyrábal viac s rumovou príchuťou ako alkoholom, ale dospeláci mali pravý likér.
Veľkonočná likérová torta s vaječným likérom
Táto torta je ako stvorená na veľkonočný stôl – jemná, vláčna a s neodolateľnou chuťou vaječného likéru, ktorý jej dodáva sviatočný šmrnc. Či už ju ozdobíte ovocím, čokoládovými vajíčkami alebo jedlými kvetmi, určite ňou očaríte každého hosťa. Vyskúšajte tento recept a spravte si sviatky ešte o čosi sladšie!
www.jarkapecie.skRecept na veľkonočnú tortu s vaječným likérom
Príprava tejto chutnej jarnej tortičky je jednoduchá a poskytuje veľa možností na zmenu a verím, že šikovné gazdinky vymyslia veľa možností.
Suroviny na korpus (kruhová torta o priemere 26 cm):
- 2 ks vajcia
- 50 g mletých mandlí ( alebo akýchkoľvek orechov)
- 50 g hladkej špaldovej múky
- štipku soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 80 g trstinového cukru
- 1 ks vanilkový bourbon cukor
- brusnicový džem
Postup prípravy korpusu na veľkonočnú tortu:
- Rúru si rozohrejte na 180 °C. Na dno tortovej formy dajte papier na pečenie.
- Vajcia vyšľahajte do peny a pridajte cukor a aj vanilkový cukor a šľahajte do hustej bledej peny.
- Vmiešajte preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva.
- Preložte cesto do formy, zarovnajte ho a pečte cca. 20 – 25 minút.
- Vychladnutý korpus prekrojte horizontálne na dve časti a spodnú natrite hustým brusnicovým džemom.
- Priložte druhým plátom a vložte znovu do tortovej formy.
Suroviny na krém:
- 1ks vanilkového pudingu (najlepšie v bourbon kvalite)
- 3 PL trstinového cukru
- 350 ml mlieka
- 6 ks plátkovej želatíny
- 250 g šľahačky na šľahanie
- 250 ml vaječného likéru
Postup prípravy krému:
- Plátkovú želatínu namočte do studenej vody podľa návodu.
- Vanilkový puding s cukrom rozmiešajte v mlieku a uvarte hustý puding.
- Do horúceho pudingu vmiešajte vymačkanú želatínu, vymiešajte a preložte do väčšej misy.
- Pridajte vaječný likér a premiešajte.
- Šľahačku vyšľahajte v extra nádobke. Nechajte pudingovú zmes mierne vychladiť a keď začne po stranách tuhnúť želatína opatrne vmiešajte vyšľahanú šľahačku.
Dokončenie veľkonočnej torty:
- Pripravený krém navrstvite na tortový korpus v tortovej forme, vrch zarovnajte a nechajte minimálne 4 hodiny vychladiť a stuhnúť. Vhodné je pripraviť si tortu vopred.
- Ak chcete túto tortu s ovocím, naukladajte ho na korpus a zalejte krémom, prípadne po stuhnutí ozdobne aj vrch torty ovocím. Ja som zvolila veľkonočné ozdôbky.
Tipy na obmenu receptu:
- Bez alkoholu: Vaječný likér možno nahradiť nealkoholickou verziou alebo krémovým karamelovým mliekom pre deti a tehotné ženy.
- Orechy: Namiesto mandlí môžete použiť lieskovce, kešu alebo vlašské orechy – každé dodajú korpusu inú chuť.
- Krém s mascarpone: Pre ešte krémovejší výsledok môžete do krému pridať pár lyžíc mascarpone namiesto časti šľahačky.
- Vhodné ovocie: Tortu výborne doplnia maliny, jahody alebo mango, ktoré osviežia sladký likérový základ.
Sladká bodka na záver
Veľká noc je ideálnou príležitosťou na to, aby sme okrem tradičných receptov vyskúšali aj niečo nové, originálne a nečakane lahodné. Táto veľkonočná torta z vaječného likéru môže byť práve tým dezertom, na ktorý budú všetci ešte dlho spomínať.
Je jemná, svieža, krásne drží tvar a chuťovo zaujme aj tých, ktorí bežne po zákuskoch nesiahajú. Pripravte si ju vopred, vyhrajte sa s dekoráciou a podávajte ju ako sladké prekvapenie na sviatočný stôl – pretože sviatky si zaslúžia niečo výnimočné.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj úvodnej fotky: www.jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 17.04.2025