Recept: Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky

Osvedčený Veľkonočný recept, ktorý sa u nás doma dedí generácie a stále nám chutí rovnako dobre.

 

Ukrýva v sebe mladú žihľavu, ktorú si nazbierate v záhrade či na lúke, čerstvé domáce vajíčka, údené mäsko a chrumkavé rožky.

 

Príprava: 20 minút

Pečenie: 30 minút

Potrebujeme na jeden pekáč:

  • 500 g vareného údeného mäsa
  • 6 rožkov
  • 0,1 dl vývaru z údeného mäsa
  • 6 vajec
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1 väčšia miska žihľavových lístkov
  • 1 miska nasekanej pažítky
  • Soľ a čierne korenie

 

Odporúčame: Praclíky s parmezánom - vytvorte si ich rýchlo a jednoducho!

Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Mäso aj rožky pokrájame na malé kocky a dáme do misky, zvlhčíme vývarom. Zľahka premiešame a necháme na chvíľu nasiaknuť. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky vyšľaháme vo väčšej mise s 50 g masla. Do misy pridáme mäso a rožky, osolíme, okoreníme a premiešame.

 

Žihľavové lístky sparíme horúcou vodou, necháme dobre odkvapkať a nadrobno nakrájame. Nasekáme pažítku a oboje primiešame k mäsovej hmote. Nakoniec vyšľaháme pevný sneh zo všetkých bielkov a opatrne vmiešame do zmesi.

 

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Zapekaciu misku vymažeme maslom a rovnomerne do nej vložíme plnku, na povrch dáme pár tenkých plátkov masla. Zapekáme približne 30 minút, kým navrchu nevznikne zlatistá kôrka.

 

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich osvedčených a chutných receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.04.2017 08:08

zo žihľavy? Jej toto som ešte nepočula... pre mna úplná novinka

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

12.04.2017 18:20

na Veľkú noc pečiem ,ale bez žíhľavy.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.04.2017 20:48

so žihľavou som ešte nepiekla, možno vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.04.2017 20:51

Super, ďakujem za tip, tento rok pridám aj žihľavu.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

12.04.2017 21:44

hmmm , mňam.. musí to byť fajné ..

Vaše meno:

Jitka Lehotská

Jitka Lehotská

13.04.2017 00:43

Naša starká zvykla na Veľkú noc robievať ako jeden z tradičných chodov praženicu z vajíčok, mladých, vriacou vodou sparených a posekaných listov žihľavy a masla. Skvelá mňamka, a ešte aj veľmi zdravá.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.04.2017 20:08

určite je to zdravšie, treba len skúsiť

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

18.04.2017 15:18

takýto som piekla na Veľkú noc, ale s petrźlenovou vňaťou

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

19.04.2017 17:28

Ja som teda robila len Stratené kura, ale toto bude asi tiež riadna mňamka :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.