Osvedčený Veľkonočný recept, ktorý sa u nás doma dedí generácie a stále nám chutí rovnako dobre.
Ukrýva v sebe mladú žihľavu, ktorú si nazbierate v záhrade či na lúke, čerstvé domáce vajíčka, údené mäsko a chrumkavé rožky.
Príprava: 20 minút
Pečenie: 30 minút
Potrebujeme na jeden pekáč:
- 500 g vareného údeného mäsa
- 6 rožkov
- 0,1 dl vývaru z údeného mäsa
- 6 vajec
- 70 g zmäknutého masla
- 1 väčšia miska žihľavových lístkov
- 1 miska nasekanej pažítky
- Soľ a čierne korenie
Odporúčame: Praclíky s parmezánom - vytvorte si ich rýchlo a jednoducho!
Postup:
Mäso aj rožky pokrájame na malé kocky a dáme do misky, zvlhčíme vývarom. Zľahka premiešame a necháme na chvíľu nasiaknuť. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky vyšľaháme vo väčšej mise s 50 g masla. Do misy pridáme mäso a rožky, osolíme, okoreníme a premiešame.
Žihľavové lístky sparíme horúcou vodou, necháme dobre odkvapkať a nadrobno nakrájame. Nasekáme pažítku a oboje primiešame k mäsovej hmote. Nakoniec vyšľaháme pevný sneh zo všetkých bielkov a opatrne vmiešame do zmesi.
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Zapekaciu misku vymažeme maslom a rovnomerne do nej vložíme plnku, na povrch dáme pár tenkých plátkov masla. Zapekáme približne 30 minút, kým navrchu nevznikne zlatistá kôrka.
Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková
Viac mojich osvedčených a chutných receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk