Recept: Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky

Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky

Osvedčený veľkonočný recept, ktorý sa u nás doma dedí už celé generácie a stále nám chutí rovnako dobre. Ukrýva v sebe to najlepšie z jari – mladú žihľavu nazbieranú v záhrade alebo na lúke, čerstvé domáce vajíčka, voňavé údené mäso a chrumkavé rožky. Plnka je nielen chutná, ale aj symbolická – spája tradície, rodinu a prvé zelené výhonky po zime.

Na túto veľkonočnú dobrotu sa tešíme každý rok. Pripravuje sa jednoducho, no s láskou, a jej vôňa rozvoniava po celej kuchyni ešte dlho po upečení. Vďaka žihľave je plnka svieža a výživná, no zároveň výdatná vďaka vajíčkam a údenine. Či ju podávate ako prílohu alebo hlavné jedlo, určite si získa srdcia (a chuťové poháriky) vašej rodiny.

Tradícia veľkonočnej plnky

Na Slovensku má veľkonočná plnka dlhoročnú tradíciu a v mnohých domácnostiach je neoddeliteľnou súčasťou sviatočného menu. Zvyčajne sa pripravuje na Bielu sobotu alebo Veľkonočnú nedeľu a podáva sa buď samostatne, alebo ako príloha k mäsu. V jednotlivých regiónoch sa líši zložením – niekde dominujú bylinky, inde údeniny či vajíčka.

Zaujímavosťou je, že pôvodne išlo o jednoduché, no výživné jedlo z dostupných surovín – starších rožkov, vajec, mlieka a zelene. Neskôr sa do receptov pridávalo aj údené mäso, maslo či smotana. V niektorých oblastiach sa plnka zapekala v rúre, inde plnila do mäsa alebo do cesta. Bez ohľadu na podobu však dodnes symbolizuje hojnosť, jar a návrat života po zime.

Recept na veľkonočnú plnku so žihľavou

Príprava: 20 minút
Pečenie: 30 minút

Ingrediencie:

  • 500 g vareného údeného mäsa
  • 6 rožkov
  • 0,1 dl vývaru z údeného mäsa
  • 6 vajec
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1 väčšia miska žihľavových lístkov
  • 1 miska nasekanej pažítky
  • Soľ a čierne korenie

Veľkonočná plnka recept
Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

Postup prípravy veľkonočnej plnky

Mäso aj rožky pokrájame na malé kocky a dáme do misky, zvlhčíme vývarom. Zľahka premiešame a necháme na chvíľu nasiaknuť. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky vyšľaháme vo väčšej mise s 50 g masla. Do misy pridáme mäso a rožky, osolíme, okoreníme a premiešame.

 Žihľavové lístky sparíme horúcou vodou, necháme dobre odkvapkať a nadrobno nakrájame. Nasekáme pažítku a oboje primiešame k mäsovej hmote. Nakoniec vyšľaháme pevný sneh zo všetkých bielkov a opatrne vmiešame do zmesi.

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Zapekaciu misku vymažeme maslom a rovnomerne do nej vložíme plnku, na povrch dáme pár tenkých plátkov masla. Zapekáme približne 30 minút, kým navrchu nevznikne zlatistá kôrka.

S čím podávať veľkonočnú plnku?

Veľkonočná plnka chutí výborne ako samostatné jedlo s čerstvým šalátom alebo kyslou uhorkou, no tradične sa podáva ako príloha k pečenému mäsu – najčastejšie k údenému, jahňacine alebo králikovi. Vďaka svojej bohatej chuti a vláčnej konzistencii krásne dopĺňa mäsité pokrmy a dodáva im jarnú sviežosť.

Výborne sa hodí aj ku šunkovým rolkám, vareným vajíčkam alebo ako súčasť studeného veľkonočného taniera. Niektorí ju dokonca servírujú s chrenom a cviklou, čo vytvára skvelý kontrast chutí. Či už teplá alebo vychladená, plnka je univerzálna a na sviatočnom stole si vždy nájde svoje miesto.

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto rožkov použite žemle alebo starší chlieb – plnka bude hutnejšia a rustikálnejšia.
  • Pridajte nasekaný medvedí cesnak alebo špenát – získate intenzívnejšiu jarnú chuť a viac zelene.
  • Mäso môžete nahradiť klobáskou alebo restovanými hríbmi – vhodné aj pre vegetariánsku verziu.
  • Namiesto pažítky použite mladú cibuľku alebo petržlenovú vňať – jemne zmeníte chuťový profil.
  • Zľahka posypte strúhaným syrom pred zapekaním – vytvorí chrumkavú a výraznejšiu kôrku.
  • Pridajte trochu smotany alebo mlieka – plnka bude vláčnejšia a jemnejšia.
  • Pečte v malých formičkách – získate efektné porcie ako originálnu prílohu na slávnostný stôl.

Veľkonočná plnka so žihľavou je nielen chutnou, ale aj symbolicky jarnou dobrotou, ktorá v sebe spája tradíciu a čerstvosť prírody. Vďaka jednoduchej príprave, dostupným surovinám a variabilite si ju môžete prispôsobiť presne podľa svojej chuti. Či už ju podávate ako prílohu k mäsu, alebo ako samostatné jedlo, určite si získa miesto na vašom sviatočnom stole.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich osvedčených a chutných receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

Aktualizovaný článok: 15.04.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

19.04.2017 17:28

Ja som teda robila len Stratené kura, ale toto bude asi tiež riadna mňamka :)

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

18.04.2017 15:18

takýto som piekla na Veľkú noc, ale s petrźlenovou vňaťou

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.04.2017 20:08

určite je to zdravšie, treba len skúsiť

Vaše meno:

Jitka Lehotská

Jitka Lehotská

13.04.2017 00:43

Naša starká zvykla na Veľkú noc robievať ako jeden z tradičných chodov praženicu z vajíčok, mladých, vriacou vodou sparených a posekaných listov žihľavy a masla. Skvelá mňamka, a ešte aj veľmi zdravá.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

12.04.2017 21:44

hmmm , mňam.. musí to byť fajné ..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.04.2017 20:51

Super, ďakujem za tip, tento rok pridám aj žihľavu.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.04.2017 20:48

so žihľavou som ešte nepiekla, možno vyskúšam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

12.04.2017 18:20

na Veľkú noc pečiem ,ale bez žíhľavy.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.04.2017 08:08

zo žihľavy? Jej toto som ešte nepočula... pre mna úplná novinka

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.