TOP recepty na tradičné veľkonočné zákusky: Oslaď si s nami Veľkú noc!

veľkonočné zákusky

Veľká noc je sviatkom jari, obnovy a spoločných chvíľ v kruhu najbližších. Okrem tradícií, ako je šibačka, oblievačka či zdobenie kraslíc, k týmto dňom neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. A kde je sviatok, tam by nemali chýbať ani sladké dobroty, ktoré rozvonia celý dom a potešia každého maškrtníka.

Či už dávate prednosť klasickému baránkovi, šťavnatým bábovkám, jemným závitkom alebo plneným koláčom, Veľká noc je ideálny čas na pečenie obľúbených rodinných receptov. Prinášame vám inšpiráciu na tradičné veľkonočné zákusky, ktoré môžete s láskou pripraviť aj tento rok. Ktorý z nich nesmie chýbať na vašom sviatočnom stole?

Na čom si na Veľkú noc s radosťou pochutnávate vy?

Nielen každý kút Slovenka, ale dozaista i každá domácnosť má tie svoje overené veľkonočné recepty. Určite platí, že iný kraj, iný mrav. K Veľkej noci však dozaista patria napríklad vajíčka, taktiež klobáska s údeným mäskom a šunkou. Rovnako nemôžeme zabudnúť na veľmi zdravý chren. Na veľkonočný stôl patria tiež rozličné zákusky, koláče, záviny a podobne.

V niektorých domácnostiach nemôže chýbať pečený baránok, judášky, koláč zvaný paska a mnohé ďalšie dobroty. My vám prinášame inšpiráciu na tradičné zákusky, na ktorých si počas Veľkej noci môžete zamaškrtiť i vy. Ktorý je váš obľúbený?

žĺtkové rezy
instagram.com/silvsurbankitchen

Žĺtkové rezy

Korpus:

  • 310 g masla
  • 310 g práškového cukru
  • 8 bielkov
  • 250 g mletých orechov
  • 170 g hrubej múky
  • 1⁄2 prášku do pečiva

Poleva:

  • 8 žĺtkov
  • 310 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica oleja

Postup:

  • Ako prvé si vymiešame maslo s cukrom. Postupne primiešame sneh s bielkov, múku, orechy a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
  • Zatiaľ si pripravíme polevu. Žĺtka poriadne vyšľaháme s cukrom a trochou oleja. Nanesieme na ešte teplý múčnik a necháme zaschnúť.

punčové rezy
instagram.com/svobodna_kucharka

Punčové rezy

Piškótové korpusy:

  • 4 vajcia 
  • 5 lyžíc múky 
  • 4 lyžice cukru 
  • 1 lyžica oleja 
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Stredný korpus:

  • 5 vajec 
  • 6 lyžíc múky
  • 5 lyžíc cukru
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Na potretie:

  • jahodový alebo malinový lekvár

Punčový sirup:

  • 500 ml malinovej šťavy
  • 100 ml vody
  • 150 ml tuzemského umu
  • cukor a citrón

Poleva:

  • 260 g práškového cukru
  • 2 lyžice malinovej šťavy
  • 2 až 3 lyžice umu

Postup:

  • Ako prvé si pripravíme 2 piškótové korpusy. Vyšľaháme cukor a vajcia, potom pridáme olej aj múku s kypriacim práškom. Pripravenú zmes rozotrieme na dva plechy s papierom na pečenie. Upečieme. Podobne upečieme aj stredný korpus.
  • Na prípravu sirupu najskôr prevaríme malinovú šťavu s vodou a cukrom a po ochladnutí pridáme citrónovú šťavu a tuzemský um.
  • Môžeme začať vrstviť. Prvý plát piškótového korpusu natrieme lekvárom, potom naň umiestnime stredný piškótový korpus. Poriadne ho poprepichujeme a nalejeme naň pripravený sirup. Takto necháme zákusok chvíľu postáť. Potom nanesieme opäť lekvár a nakoniec posledný piškótový korpus. Dobre zaťažíme a odložíme do chladu na 12 hodín.
  • Ako posledné si z ingrediencií na polevu vymiešame hmotu, ktorou polejeme rezy. Po stuhnutí môžeme nakrájať a podávať.

kokosová roláda
instagram.com/silvia.haringova

Kokosová roláda

Cesto:

  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 vajec

Plnka:

  • 400 ml mlieka
  • 1 kokosový puding
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • rum
  • pikantný džem
  • kokos

Postup: 

  • Ako prvé si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, následne pridáme cukor, žĺtka a nakoniec i múku. Vymiešané cesto dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 až 15 minút. Ešte teplú piškótu vyberieme a zrolujeme aj s papierom na pečenie.
  • Následne zmiešame puding s cukrom a mliekom a uvaríme. Keď uvarený puding trochu ochladne, zašľaháme doň maslo a pridáme trochu rumu.
  • Vychladnutú piškótu opatrne rozprestrieme, odstránime papier na pečenie, natrieme džemom (napríklad ríbezľovým), potom navrstvíme plnku a opäť zrolujeme. Časťou krému potrieme aj celú roládu zvonka a bohato posypeme kokosom. Necháme v chlade odležať a môžeme podávať.

opitý izidor
instagram.com/klaudia.recepty

Opitý Izidor

Korpus:

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 4 vajcia
  • 120 g mletých orechov
  • 70 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL kakaa

Orechová plnka:

  • 200 g orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1,5 dcl rumu
  • 1 vanilkový cukor

Kakaový krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 zlatý klas
  • 2 PL kakaa
  • 1 žĺtko
  • 300 g masla
  • 5 PL kryštálového cukru

Dokončenie:

  • pikantný džem
  • 100 g čokoládovej polevy

Postup: 

  • Ako prvé si upečieme korpus. Do peny vymiešame práškový cukor, maslo a žĺtky. Pridáme orechy, múku, prášok do pečiva a kakao. Nakoniec zľahka primiešame aj sneh z bielkov. Dáme piecť.
  • Zatiaľ si pripravíme orechovú plnku. Orechy, cukor, rum aj vanilku vymiešame a necháme odležať.
  • Cesto po upečení necháme vychladnúť a potrieme ho džemom. Potom naň navrstvíme orechovú plnku.
  • Následne si pripravíme krém. Z mlieka, žĺtka, cukru, kakaa a zlatého klasu si uvaríme puding. Po miernom ochladnutí doň primiešame maslo. Krém navrstvíme na orechovú plnku a zákusok ešte celý polejeme čokoládou. Necháme odležať v chlade a podávame.

medový kremeš
instagram.com/vikendovemlsanie

Medový krémeš

Cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL rumu
  • 3 vajcia
  • 1,5 PL medu
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 75 g masla

Krém:

  • 1 l mlieka
  • 2 zlaté klasy
  • 2 žĺtka
  • 4 PL polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 PL rumu
  • 500 ml smotany na šľahanie

Postup: 

  • Z ingrediencií na cesto si vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Tie vyvaľkáme a premiestnime na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C asi 6 minút.
  • Zatiaľ si pripravíme krém. Z mlieka, zlatých klasov, žĺtkov a múky uvaríme puding a necháme ochladnúť.
  • Krém natrieme na vychladnutý plát cesta a následne navrstvíme aj vyšľahanú šľahačku dochutenú cukrom. Na to položíme aj druhý plát cesta. Zaťažíme a odložíme do chladu.
  • Pred podávaním posypeme cukrom a nakrájame.

kokosové ježe
instagram.com/rommiemax

Kokosové ježe

Cesto:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 6 vajec
  • 250 g práškového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 g vlašských orechov
  • kôra z 1 citróna

Poleva:

  • 130 ml mlieka
  • 350 g práškového cukru
  • 35 g holandského kakaa
  • 250 g masla

Na obaľovanie:

  • 250 g strúhaného kokosu

Postup:

  • V hrnci zohrejte kryštálový cukor s vodou, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte mierne vychladnúť. V miske vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom do peny. Potom zašľahajte vychladnutý cukrový sirup, následne primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, citrónovú kôru a nasekané vlašské orechy.
  • Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 25 minút, kým nie je povrch zlatistý. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť a nakrájajte ho na kocky. 
  •  V hrnci roztopte maslo, pridajte mlieko, práškový cukor a kakao. Za stáleho miešania priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. 
  • Kocky cesta ponárajte do čokoládovej polevy a potom obaľujte v strúhanom kokose. Uložte na podnos, nechajte stuhnúť a podávajte. 

Aktualizovaný článok: 03.04.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.