Recept: Pripravte si doma veľkonočného barančeka

K Veľkej noci okrem šibačky a oblievačky neodmysliteľne patria aj tradičné veľkonočné pochúťky a dekorácie. Jednou z nich je veľkonočný baranček, ktorý spĺňa obe funkcie. Môžete ním dodekorovať slávnostný stôl a potom si na ňom zamaškrtiť. Vtedy je lepšie, ak barančeka len jemne posypete práškovým cukrom. Ak sa ním však chcete pýšiť celé sviatky a je vám ľúto ho zjesť, môžete ho ozdobiť bielou polevou a vystavovať ho aj dva týždne.

My vám ukážeme verziu dekoračného barančeka, ktorý na jedenie nie je úplne vhodný. Cesto sa totiž líši od toho jedlého. Pri ňom musí byť cesto redšie a najmä, krásne nadýchané, aby po upečení bolo mäkké a rozplývalo sa na jazyku. No ak ho chceme len na ozdobu, baranček musí mať pevný tvar.

Preto je vhodnejšie husté cesto, ktoré bude po upečení tuhšie aj tvrdšie. Množstvo ingrediencií závisí od veľkosti formy. Keďže naša je menšia, cesta potrebujeme iba trochu, jeho množstvo si upravte podľa svojej formy.

Recept na jednoduchý veľkonočný baranček

CESTO:

  • 1 vajíčko
  • 70g práškového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 PL vlažnej vody
  • 70g hladká múka
  • 70g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

POLEVA:

  • práškový cukor podľa potreby
  • ½ vaječného bielka
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup prípravy - pečenie veľkonočného barančeka

1. Vajíčko rozbijeme a šľaháme s práškovým cukrom asi 10 minút. Pridáme olej a vodu, ale už nešľaháme. Nakoniec primiešame sypkú zmes múk a prášku do pečiva.

2. Do formy na barančeka nalejeme na pár minút studenú vodu. Potom ju poriadne vymastíme a nalejeme do nej cesto, nie však úplne po okraj, lebo nám bude z formy vytekať. Pečieme v rúre vyhriatej na 160°C približne 40 minút.

veľká noc, veľkonočný baránok, pečenie, dekorácia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

3. Necháme trochu vychladnúť a opatrne oddelíme vrchnú časť formy, potom ho vyklopíme aj zo spodnej časti a necháme ho úplne vychladnúť.

4. Pripravíme si polevu. Práškový cukor preosejeme, aby sa nám v poleve nevytvorili hrudky. Pridáme bielok a šťavu z citróna, ktorú sme tiež prepasírovali cez sitko. Miešame, kým nám nevznikne tuhá biela poleva. Cukor môžeme pridať podľa potreby.

5. Barančeka začíname zdobiť od hlavy. Použijeme príborový nožík, lebo sa ním ľahko tvoria jemné línie. Do jamiek na oči vložíme čierne korenie a ako ňufáčik použijeme hrozienko. Pokračujeme zvyškom tela, ktoré však už zdobíme vreckom, aby sme mu vytvorili „vlnu“. Po stuhnutí mu na krk priviažeme mašľu a dozdobíme.

Odporúčame: Veľkonočná baba podľa Kvetky Horváthovej – tradičná veľkonočná pochúťka

veľká noc, veľkonočný baranček, zdobenie, dekorácia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Veľkonočné pohostenie - ešte stále premýšľate, čo pripraviť na veľkonočný stôl?

Veríme, že sa inšpirujete a vyskúšate si pripraviť túto krásnu veľkonočnú dekoráciu.

veľká noc, veľkonočný baranček, dekorácia, ozdoba

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Aktualizované na 29.03.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.03.2016 16:02

najprv si musim kupit formu na baranceka

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.03.2016 17:42

barančeka sme doma mali no rýchlo sa po ňom zaprášilo :-)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

06.04.2016 18:08

krásny :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 11:20

Aj my ho robievame :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.