Aké veľkonočné recepty sa vám spájajú s týmto obdobím v roku? Sú to rôzne zákusky alebo skôr veľkonočná šunka, páska, varené vajíčka, hrudka a iné pochutiny, ktoré sú typické pre každý kraj našej malej krajiny? Nuž, každý z nás má vlastné tradície, ktoré v tomto období dodržiava. Ale čo taký veľkonočný baranček? Ten sa pripravuje v mnohých domácnostiach a je akýmsi symbolom Veľkej noci.
Viete však, aká je spojitosť baránka s týmto obdobím? Podľa tradície tieto veľkonočné koláče predstavujú Krista ako obetného „Baránka Božieho“.
Veľkonočný baránok môže mať rôznu podobu. Môže byť len posypaný práškovým cukrom alebo poliaty cukrovou polevou, posýpaný strúhanými mandľami, kokosom alebo roztopenou čokoládou. Tie zložitejšie sú dozdobené nadýchanou polevou. Oči sa vyrábajú z hrozienok, klinčekov alebo kávových zŕn a okolo krku sa baránkom uväzuje malá hodvábna stužka (často aj so zvončekom). V mnohých domácnostiach dávajú baránkovi „do úst“ symbolickú vetvičku rozmarínu.
Patrí baranček k symbolom Veľkej noci aj vo vašej domácnosti a rozhodne nemôže chýbať na veľkonočnom stole? Ak nemáte žiaden overený recept, tak vyskúšajte niektorý z našich.
Pozri aj: DIY veľkonočné kraslice: Nápady, ktoré stoja za povšimnutie!
Zdroj: Depositphotos
Čokoládový veľkonočný baranček:
- 4 vajíčka
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 60 ml vody
- 60 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 balíček čokoládového pudingu (môžete nahradiť kakaom)
- štipka soli
- 80 g horkej čokolády
Postup:
- Formu na barančeka si vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Rúru si dáme vyhriať na 180 °C.
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. Žĺtky odložíme nabok a z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh.
- Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Postupne prilievame vodu a olej. Všetko poriadne premiešame.
- K žĺtkovej zmesi začneme postupne prisypávať múku, prášok do pečiva, čokoládový puding (alebo kakao) a zľahka vmiešame a sneh z bielkov.
- Čokoládu nasekáme a primiešame do cesta.
- Hotové cesto prelejeme do formy a barančeka dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 50 minút.
Tvarohový veľkonočný baranček
- 200 g masla
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajíčka
- 200 g polohrubej múky
- prášok do pečiva
- 100 g mletých vlašských orechov
- kôra z 1 menšieho citróna
- 1 lyžica rumu (môžete vynechať)
Postup:
- Rúru si dáme vyhriať na 170 °C.
- Formu na baránka vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom.
- Následne do maslovej zmesi vmiešame tvaroh a postupne aj vajíčka.
- Pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva i zomleté orechy. Všetko spolu vymiešame.
- Na záver zľahka vmiešame citrónovú kôru a rum.
- Hotové cesto navrstvíme do pripravenej formy a dáme piecť do rúry na 45 až 50 minút.
Neprehliadni: Veľkonočné zvyky a tradície - čo si dať na tanier?
Zdroj: Depositphotos
Orechový veľkonočný baranček
- 300 g polohrubej múky
- 80 g hladkej múky
- 120 g tuku (masla na pečenie)
- 2 vajíčka
- 2 žĺtky
- 260 g práškového cukru
- 140 g mletých orechov
- 3 dcl mlieka
- ¾ balíčka prášku do pečiva
Postup:
- Rúru si dáme vyhriať na 150 °C.
- Formu na barančeka vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie – múky, prášok do pečiva, práškový cukor orechy.
- V druhej miske zmiešame mokré ingrediencie – teplé mlieko, vajíčka, žĺtky i maslo. Všetko vymixujeme.
- Následne zmiešame mokré a sypké ingrediencie.
- Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy na baránka a pečieme. Barančeka pečieme dozlatista.
Zaujme ťa aj: Veľká noc vo svete: Ako sa oslavuje v rôznych kútoch sveta?