Jar je tu a s príchodom jari sa spája aj Veľká noc plná rôznych tradícii. Predovšetkým hovoriť môžeme o oblievačke a šibačke, na ktorú sa tešia najmä chlapci. K Veľkej noci však patria aj rôzne maškrty, ktoré sa v tomto období pripravujú.
Niekde sa pečú vianočky a mazance, inde zase veľkonočná páska (čistá alebo s tvarohom), šúľance, pripravuje sa domáci chren a podobne. Avšak v mnohých domácnostiach nemôže chýbať veľkonočná šunka, respektíve údené mäso, ktoré by sa podľa správnosti malo pripraviť vopred, aby malo čo najlahodnejšiu chuť.
Tradičná Veľká noc - ako variť šunku na Veľkú noc?
- Ako variť veľkonočnú šunku, aby bola šťavnatá?
- Je potrebné z nej odstrániť sieťku pred varením?
- Ako dlho by sa mala variť?
- Treba ju pred varením namáčať?
Máme pre vás všetky užitočné informácie!
Šťavnatá veľkonočná šunka - aké je pätoro prípravy veľkonočnej šunky na veľkonočnú hostinu?
- Namáčanie – ak nechcete, aby bola šunka príliš slaná, tak ju deň vopred (pred varením) namočte do vody a nechajte ju namáčať počas celej noci.
- Sieťka – ak ste si kúpili šunku v sieťke, tak ju pred varením uvoľníte, pretože pri varení sa sieťka stiahne a zavarí do šunky.
- Vriaca voda – údená šunka sa vkladá do vriacej vody. Tú nemusíte vôbec soliť, nanajvýš môžete pridať bobkový list, čierne a nové korenie, cibuľu a cesnak. Niektorí šéfkuchári odporúčajú pridať aj biele víno.
- Ako dlho sa varí šunka – platí zásada, že šunka by sa mala variť v závislosti od svojej hmotnosti. Ak má vaša šunka 1,5 kg, tak ju varte hodinu a pól. Ak 2 kg, tak ju varte 2 hodiny.
- Chladenie šunky – šéfkuchári odporúčajú nechať šunku vychladnúť vo vode, v ktorej sa varila. Takto si uchová svoju peknú farbu a bude šťavnatá.
Odporúčame aj: Recept: Pripravte si doma veľkonočného barančeka
Zásady, ktoré treba dodržiavať
Šéfkuchári neodporúčajú kupovať vákuovo balenú šunku, pretože tá zväčša obsahuje príliš veľké množstvo vody. Zaplatíte tak skôr za vodu než za mäso, čo rozhodne nie je potešujúce.
Ak nevaríte šunku zabalenú v alobale, tak vodu, v ktorej sa šunka varila, môžete použiť na prípravu polievky alebo v nej môžete uvariť zemiaky. Ak sa vám šunka zvýši, môžete ju pridať do rôznych nátierok. Poprípade si po Veľkej noci môžete pochutnať na údenom mäsku so zemiakmi a bielou, prípadne červenou kapustou.
Naposledy aktualizovaný článok: 30.03.2024